Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Peter Lelovič: Když práce přibývá aneb zničí už internet konečně dělení společnosti na třídy? od am - "Zkrátka a dobře: ani my nemůžeme tušit, k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2013 23:09

    am (neregistrovaný)

    "Zkrátka a dobře: ani my nemůžeme tušit, k čemu nás současný vývoj vede."

    tak tak, jen Lelovič to ví... :D

    namátkou pár blábolů:

    "středověký zemědělec se nemohl rozhodovat o odchodu z města"
    a o tom psal Hlavenka kde? Mluvil o jeho možnostech v čase industrializace, která přinejmenším u nás "uvolnění" rolníků s odstupem následovala. Nešlo o středověk...

    italská renesance = rýže.
    Pane Bože! :D Sorry, opravdu nevím od kdy se v údolí Pádu pěstuje rýže, ale jestli je to od toho zmíněného roku 1475 tak co to má společného s renesancí? Kdypak nám to zemřel kupříkladu il Magnifico? ;)

    "Města se postupně vymaňují z područí zemských pánů a stávají se svobodnými královskými městy"
    Svatá prostato! :D Tady si někdo plete pojmy s dojmy. Stačí si sehnat jakoukoliv publikaci o vývoji středověkých a raně novověkých měst. ;)

    a tak dále a tak podobně. Se mně to nechce všechno vypisovat, a navíc jsem to nedočetl do konce. :)

    nevím, jestli má pravdu Hlavenka, dost dobře ji může mít i Lelovič, ale pak se mi zdá, že k ní přišel jako slepý k houslím...

  • 14. 6. 2013 15:43

    bez přezdívky

    Jelikož jsou bojovní ignoranti můj oblíbený druh, odpovím:

    Můj blábol č. 1: Hlavenka o tom píše hned první větě: "Středověký zemědělec nechtěl žít na vystrkově a šel dělat do města do fabriky." Středověký zemědělec v čase industrializace neměl žádné možnosti. Pokud tedy nebyl zombie.

    Můj blábol č. 2: Il Magnificovi bylo v době dovezení rýže do Itále 26. I veliký Leonardo od něj odešel ke zrovna ke Sforzům do Milána. A ještě než vytvořil svá největší díla tam mezi jiným - i vylepšoval systém zavlažovacích kanálů pro rýžová pole. ;-)

    Blábol č. 3: Já bych si otevřel tu spoustu publikací o městech a srovnal bych si historii takového Hradce Králové (královské město od 13. století) s nedalekými Pardubicemi (typické lenní město, které se kupovalo, dávalo do zástavy, kradlo silou a nakonec dávalo v zástavu za dluhy různými šlechtickými rody). No a pak by si tedy ujasnil, co jsou dojmy a pojmy. ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).