Hlavní navigace

Pioneer X-HM15BTD: ořezané DAB v prakticky univerzálním audiosystému

14. 12. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Tentokráte jsme se podívali na zoubek dobře vybavenému mikrosystému střední třídy s CD přehrávačem, tunery FM/DAB a mj. i streamováním přes Bluetooth.

X-HM15BTD je členem celé rodinky mikrosystémů řady „X-HM“ nabízejících varietu funkcí a výbavy. Vybrat si vedle CD nebo DVD přehrávače můžete i Bluetooth (audiostreamování z mobilu), AM tuner (bez DAB) a samozřejmě také tuner rozhlasově-digitální, tedy DAB/DAB+, o který nám jde především.

Ten přijde – v závislosti na modelu – od zhruba 1500 Kč výše.

Vaší pozornosti ale ještě doporučuji varianty bez reprosoustav dostupné od X-HM51 (7490 Kč a výše). I když dodávané dvoupásmové „bedýnky“ nehrají špatně, základní jednotka má podle mého na víc. Bohužel připojení něčeho lepšího, a hlavně lepším kabelem, blokují obyčejné pérové terminály a tenhle systémek by si rozhodně zasloužil kvalitnější provedení. I to ve zmiňované řadě najdete. Jen si musíte ještě více připlatit. Mimochodem, s cenou 6990 Kč je X-HM15BTD druhým nejlevnějším DAB modelem Pioneeru. Tím startovním je X-HM11, který v základu přijde na 4690 Kč, což myslím už nemá smysl kupovat a lepší je zvolit rovnou variantu s digitálním rozhlasovým tunerem, která přijde na 5990 Kč.

Vyšší modely pak dovolují napojení zařízení Apple a mají třeba i dok pro iPhone. A protože Basys tuto řadu pojal velkoryse, snad u všech se dá zakoupit i varianta s DAB/DAB+. Je sice zřejmé, že na rozdíl od „raketově urychleného“ DVB-T2 je budoucnost DAB u nás hodně nejasná, což je rozhodně škoda, jednou tam stejně budeme muset. Rozhlasových frekvencí není na rozdávání…

Solidní výbava, ale…

Pokud se bavíme o variantě mikrosystému označené jako „BTD“, tedy „BT“ jako Bluetooth a „D“ jako Digital, za 6990 Kč dostanete zejména: mechaniku CD, rozhraní USB, tunery FM, DAB/DAB+ s podporou III. pásma a také možnost streamování muziky přes Bluetooth třeba z mobilního telefonu. Právě tímto se X-HM15 liší od základního modelu X-HM11.

Hodně hluboká (315 mm) věžička má velice dobré zpracování. V hliníkovém čelním plechu je osazen dvouřádkový displej s dobře čitelnými znaky a kvalitními mikrotlačítky a také rozměrný knoflík hlasitosti s hladkým chodem.

V ceně je ještě rozumně velký dálkový ovladač a dvojice dvoupásmových reprosoustav (8 ohmů), v nichž najdete jeden výškový a jeden středobasový reproduktor o průměru 10 cm. Umístěny jsou za nesnímatelným (bohužel…) krytem potaženým textilem, za nímž je bassreflex směřující dozadu.

Právě u reprosoustav narazíte na jeden z mála mínusů této sestavy. Kabely jsou v nich totiž napevno, což je minoritní problém, ale základní jednotka má pouze jednoduché pérové terminály, takže připojit jiné reproduktory přes rozumnou kabeláž nejde. Tedy půjde to, ale budete se muset spokojit hodně tenkým kabelem.

Zvláštní ovládací filosofie

U ovládání narazíte především na sdružená tlačítka jednak u tunerů a jednak u vstupů. Tlačítko Tuner tak zajišťuje přepnutí jak na FM, tak na DAB (DAB+), Audio IN zase přepíná mezi čelním i zadním vstupem. Tedy pokud půjdete přes dálkový ovladač. Na panelu se přes tlačítko „Input“ přepíná všechno hezky postupně.

Ovládací filosofie má potíž v tom, že se hlavní tlačítka jako Display, Menu atd. neřídí režimem, ve kterém se nacházíte. DAB tak má zcela nepochopitelně k dispozici svá vlastní malá a zastrčená tlačítka Enter a Display a pro FM to platí totéž. Ještě že alespoň Mute pro ztlumení hlasitosti funguje obecně a že například „hlavním“ Enterem vyberete DAB stanici stejně, jako „maličkatým“ DAB Enterem.

Je mi záhadou, proč celé ovládání není postaveno jednodušeji a příměji, a místy tak působí zbytečně složitě.

Vše ostatně začíná už u příručky, která často uvádí pouze jednu variantu ovládání. Například při výběru stanice u DAB se v ní píše, že máte zmáčknout Tune +/-, vybrat stanici, kterou chcete poslouchat, a pak během 10 s zmáčknout DAB Enter, tedy ono prťavé tlačítko zcela naspodu ovladače. Proč v tomto okamžiku nemluví také o Enteru, který je ve středu ovladače, funguje taktéž a je na nahmátnutí podstatně pohodlnější, netuším.

Aby toho nebylo málo, uložené stanice na DAB nejdou (!) vyvolat přes číslicovou část klávesnice, ale pouze přes Preset s postupnou volbou. Kuriózní přitom je, že u FM to jde.

Hodně slabé DAB bez lokalizace

Stanice v tuneru (tunerech) uložíte snadno. Zmáčknete tlačítko Memory/Program na dálkovém ovladači, objeví se blikající jméno nové pozice (nejbližší volné), a pokud jste s ním spokojeni, opět zmáčknete Memory/Program nebo Enter. Pokud ne, vyberete si jinou a uděláte totéž.

Celý systém má jednu potíž. Stanice nemůžete uložit na přeskáčku. Musíte tudíž ukládat buď pouze postupně, nebo přepisovat už uložené stanice (výběr se provádí Preset). Kdo je zvyklý mít třeba na č. 5 určitou stanici, musí počkat, až zaplní předchozí čtyři pozice.

Úvodní skenování zajistíte podržením tlačítka DAB Scan tři sekundy. V tomto okamžiku by se vám – podle příručky – měly stanice uložit v alfanumerickém pořadí a první by se měla spustit. Platilo však pouze to poslední. Mezi uloženými stanicemi jsem žádnou nenašel a tato funkce naopak uložené stanice (plus jejich nahraný seznam) zcela vyčistí.

Pro DAB dostupné informace vyvoláte postupně přes tlačítko DAB Display, které najdete na spodní straně ovladače společně s vyvoláním informací pro FM (Stereo/Mono, Display pro zobrazení RDS atd.).

Vedle obvyklého jména stanice, multiplexu, kvality signálu či datového toku jsem ale narazil i na to, že zcela chyběly datum a čas. To sice nejspíše u mikrosystému tolik nevadí, ale stejně…

Posléze jsem k mému překvapení zjistil, že si systém z DAB (a ani z FM, resp. z RDS) datum a čas vzít neumí a musíte ho tudíž manuálně zadat přes tlačítko Clock/Timer. Tohle už je hodně na pováženou.

Čeština u DAB podporována nebyla a přijímač zobrazoval jen „hvězdičky“.
Autor: Bohumil Herwig

Čeština u DAB podporována nebyla a přijímač zobrazoval jen hvězdičky.

Někdy omezené možnosti

Klasická CD mechanika nabízí vedle obvyklého přehrávání CD Audio i formáty MP3 a WMA na vypálených discích CD-R/RW, mj. bez tzv. multisession a bez ochrany DRM.

Přehrávání přes rozhraní USB je velice jednoduché a nezobrazovaly se ani ID3 tagy, pouze interní značení souborů a adresářů. Počítejte tak v podstatě jen se souvislým přehráváním bez možného výběru skladeb.

Pioneer načetl flash paměti pouze s formátem souborů FAT32, exFAT přijat vůbec nebyl a NTFS sice načteno bylo, ale zobrazilo se hlášení, že nejsou k dispozici žádné přehratelné soubory.

Podporováno je taktéž v dnešní době populární streamování přes Bluetooth, byť jsou tu pouze dva profily. Můj telefon LG FLex 2 jsem napojil bez problémů, i když jsem se k věžičce pokaždé musel připojovat manuálně. Automaticky jsem se nikdy nepřipojil.

Na výběr ještě máte z několika režimů ekvalizéru, upravit jdou basy a výšky a displej můžete ztlumit ve třech stupních, nebo ho nechat maximálně vysvícený. Vypnout nejde.

Mikrosystém je výborně zpracovaný a vypadá v podstatě jako komponenta. Z „vizáže“ zkrátka čiší kvalita, což platí i o zvukovém podání. Škoda, že ho v některých částech ořezané funkce a někdy komplikované ovládání zbytečně degradují.
Autor: Bohumil Herwig

Mikrosystém je výborně zpracovaný a vypadá v podstatě jako komponenta. Z „vizáže“ zkrátka čiší kvalita, což platí i o zvukovém podání. Škoda, že ho v některých částech ořezané funkce a někdy komplikované ovládání zbytečně degradují.

Solidní mikrosystém, ale…

Cena není nejnižší, ale dostáváte bytelný, kvalitně zpracovaný a v podstatě kompletní audiosystém s tunery FM/DAB/DAB+, velice dobrý přehrávač CD disků, příjemně odolný proti těm poškozeným, a také pomalu kompletní přístup z vnějšku. Tedy streamování muziky přes Bluetooth (nikoli typicky napojením externího reproduktoru) a přehrávání přes USB, byť jednoduché a základní, což ovšem platí i o Bluetooth.

Mínusy vidím především ve slabé implementaci DAB, absenci digitálního vstupu, který by vše posunul trochu jinam a dovolil systém rozumněji využít třeba s televizorem nebo nějakým videopřehrávačem, a také pro mě nepochopitelnou ovládací filosofii pracující zcela zbytečně například se dvěma tlačítky Enter.

Tohle určitě šlo udělat jednodušeji, elegantněji a logičtěji.

Pokud jde o připojení lepších reprosoustav, systém by si určitě zasloužil kvalitnější konektory, ale tak to prostě je. V každém případě je zvukové podání příjemně vyvážené a i přes dodávané reprosoustavy s omezenými středy cítíte alespoň neštiplavé výšky a docela rozumné basy. To první je sice někdy až zvonivé, to druhé je ale zase místy příjemně zemité. U DAB jsem prakticky žádný rozdíl ve zvukové kvalitě nepozoroval a někdy mi i FM znělo lépe. Nebo skokově lépe.

A implementace DAB? Ta je prostě slabá a Pioneer zjevně zavedl pouze základ, tj. v podstatě jen uložení stanic a většinu možností zobrazení vysílacích parametrů přes tlačítko Display. Omezil už samotné vyvolání DAB stanic, pro tento druh příjmu tu také nic nenastavíte, a nenašel jsem dokonce ani druh ladění. V podstatě jen zajistíte obnovu seznamu stanic, například jejich vymazání (Prune) už nikoli. Velice omezené možnosti jsou vidět už z příručky. DAB jsou věnovány pouze dvě strany dvousloupcového textu a z toho jeden sloupec zabírají frekvence DAB pásma III.

Řeknu to takto – DAB tu je, ale je to vyslovená Popelka a analogové FM je na tom někdy podstatně lépe. Už jen možností vyvolat stanici číslem. Lépe je na tom ale i kdejaký o polovinu levnější stolní či přenosný DAB přijímač, nemluvě o absenci češtiny, která dělá s textem psí kusy. Tohle se Pioneeru moc nepovedlo a tenhle jinak rozhodně povedený mikrosystém si to vůbec nezasloužil.

Hodnocení

pro: výborný zvuk, solidní zpracování, solidní CD část

BRAND24

proti: slabé DAB, nedotažená ovládací filosofie vedoucí místy až ke zbytečně komplikovanému ovládání, chybí podpora CD s DTS, pérové terminály pro připojení reprosoustav

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • tužkové baterie (AAA)
  • napájecí kabel (dvoužilový)
  • drátová FM/DAB anténa,
  • 2× reprosoustavy s napevno přidělanými kabely
  • příručka (nikoli v češtině)
  • záruka: 24 měsíců

Ocenili byste přídavný DAB tuner?

  • Ano.
    47 %
  • Ne.
    19 %
  • Ne, snad později.
    27 %
  • Netuším.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).