Hlavní navigace

Poslanci vyjednávali o digitální novele vysílacího zákona

19. 1. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 1. 2006

Před třetím, závěrečným čtením „digitální“ novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, které přijde na řadu na následující schůzi Poslanecké sněmovny, jež začíná 24. ledna, se dnes sešli zástupci jednotlivých poslaneckých klubů na konzultace. Podle serveru Česká média je svolal předseda sněmovního podvýboru pro mediální legislativu a šéf sněmovní mediální komise Jaromír Talíř (KDU-ČSL), aby zjistil, jakou podporu má novela u jednotlivých parlamentních stran.

Podle Talíře se poslanci shodli na tom, že z návrhu vypustí definici veřejnoprávního pořadu. Názory se nadále různí v případě přednostního zařazování převzatých programů do digitálních sítí před novými digitálními stanicemi, které získají licenci právě jen pro DVB-T, dále v otázce odložení spuštění veřejnoprávního multiplexu (přechodná vysílací síť tím, že v ní vysílá i TV Nova a Frekvence 1, za něj být považována nemůže) a v tom, zda Rada pro rozhlasové a televizní vysílání musí vyhlašovat licenční řízení z podnětu žadatele i v případě, kdy je jasné, že licence nemůže být udělena.

Tipy C

Shoda zatím chybí i u toho, zda má zákon definovat plnoformátový program a zda by přednostní přidělení jedné programové pozice v multiplexu navíc současným komerčním televizím za to, že se vzdají analogových kmitočtů, nebyla neoprávněná podpora současných privátních provozovatelů. Nepřekročitelné je pro některé kolegy řešení problému tzv. očištění Primy, tedy jestli máme licenci, která byla Primě udělena, nyní takto měnit zákonem, dále možnost veřejnoprávní televize využívat dodatečné služby v multiplexu a také křížení vlastnictví, řekl Jaromír Talíř serveru Česká média.

O peripetiích digitální novely vysílacího zákona zde: Digitální novela před závěrečným hlasováním ve Sněmovně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).