Hlavní navigace

POST i Domény.cz v potížích

25. 1. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Neštěstí nechodí po horách, kdepak. Po nedělním kolapsu Mobil serveru se loňská historie opakuje a v problémech se ocitají další servery - tentokrát od Globe. V případě Postu jde o několikahodinový výpadek kvůli procesoru, Domény.cz si zase postavily hlavu a odmítají cokoliv zaregistrovat.

Jak mne upozornil sám Jakub Ditrich z firmy Globe Internet, neběžela včera odpoledne několik hodin jejich poštovní služba POST.CZ. Na vině byl v tomto případě procesor jejich serveru, ostatně oznámení na serveru to říká celkem jasně:

V ponělí 25.1. od 14.00 nebyly servery POST k dispozici vzhledem k poruše chlazení procesorů databázového serveru (tedy toho nejdůležitějšího, který se stará o vaše zprávy). Oprava trvala cca. 6 hodin a nyní je stav opět normální a byly podniknuty kroky k tomu aby se podobný problém již neopakoval (jsou to ale "jenom" stroje ... ).

Jak jsem však zjistil, není to jediný server ze stáje Globe, který si postavil hlavu. Na potíže totiž narážejí i uživatelé populární služby Domény.cz, která slouží k registraci domén. V současné chvíli si tu však doménu nepořídíte:

Doménu lupa.cz bohužel nelze zaregistrovat, protože toto jméno není syntakticky správné. Jméno musí být nejméně dva znaky dlouhé, nesmí obsahovat mezery, znaky s českou diakritikou a nesmí být shodné s doménovými jmény TLD a gTLD. Nabízíme Vám ovšem možnost jak použít tento název pro Váš server:

  • lupa.sro.cz
  • lupa.office.cz
  • lupa.praha.cz
  • lupa.program.cz

S touto zprávou na rtech odmítá bohužel veškeré požadavky, tedy i ty na dosud volné a syntakticky správné domény.

K palcům na rukou, které už odvčerejška držím přátelům z Mobil serveru, tak přidám ještě palce na nohou pro Globe, i když nevím, jak vlastně budu chodit. Nerad bych totiž Lupu přesouval třeba na nabízenou doménu lupa.praha.cz.

Marek Antoš

ebf - partner 1


Starší, související články:

* Mobil server má problémy
* Co si myslí naši čtenáři o útoku hackera na POST.CZ
* Na POSTu řádil hacker
* Globe má problémy v DNS … mělo … už nemá

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).