Hlavní navigace

Pozemní televize má budoucnost zajištěnou, alespoň pro nejbližší roky

28. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: T-Mobile
TÝDENNÍ REVIZE – Minimálně do roku 2025 se nebude s kmitočtovým rozsahem pro digitální pozemní televizi nic dít. V roce 2023 o dalším postupu rozhodně opět konference WRC.

UHF pásmo zůstává pozemní televizi

Očekávané rozhodnutí, že pásmo 694 až 790 MHz (49. až 60. kanál) padne v následujících letech za oběť telekomunikačním mobilním službám, zejména pak budování rychlých internetových sítí, zaznělo na konferenci WRC 2015 v Ženevě právě tento týden. Novinka se v následujících letech bude týkat nejen České republiky a Slovenska, ale i celé Evropy a také Afriky, Středního východu a části Asie. Podle Mezinárodní telekomunikační unie ITU by však do budoucna měla být zachována ochrana televizního vysílání i leteckých radionavigačních systémů. Očekávané informace z WRC 2015 přinesly jako první servery Telecompaper.com a Advanced-television.com.

Rozhodnutí na konferenci WRC 15 představuje mezník v rozvoji širokopásmového připojení prostřednictvím mobilních zařízení, a to v celosvětovém měřítku bez ohledu na místo, síť nebo použité zařízení, konstatoval Houlin Zhao, generální sekretář mezinárodní unie ITU. Podle Françoise Rancyho z radiokomunikační kanceláře ITU je výsledek jednání dobrou zprávou jak pro mobilní operátory, tak i výrobce těchto zařízení. Připravuje se tak půda pro širokopásmové připojení tohoto typu za přijatelnou cenu i v oblastech, kde to doposud nebylo možné. Podle dřívějších hlasů znějících z Evropské unie by se toto pásmo mělo uvolnit přibližně okolo roku 2020.

Lukáš Polák: Televizní pásmo 694 až 790 MHz se otevře nejen v Evropě mobilním službám
Lukáš Polák: Vysílací unie EBU: Vítáme zachování UHF pásma pro volnou pozemní televizi

Ukázka mobilního telefonu CoolPhone
Autor: FTV Prima

Ukázka mobilního telefonu CoolPhone

O2TV bude dostupná i v konkurenčních sítích

Telekomunikační operátor O2 začne od 1. prosince nabízet nový set-top-box, nástupce stávajícího přijímače O2TV STB 2.0. Box s pracovním označením O2TV STB 2.1, který se bude umět připojit na Wi-Fi, bude možné využívat u jakéhokoliv poskytovatele internetu. Pro příklad, zákazník bude mít kabelové připojení od jiného poskytovatele a O2 Czech Republic mu dodá pouze přijímač a tarif O2TV M. Firma chce svůj IPTV produkt nadále vylepšovat. V prostředí O2TV by se měl v příštím roce objevit jak obsah z internetu, tak vybrané materiály od televizních stanic. Konkrétnější však firma být prozatím nechtěla. Nadále chce vylepšovat i svou Videotéku.

V prosinci začíná firma s nabídkou jedné HD stanice, podle očekávání jde o kanál O2 Sport, od ledna by se měl počet programů ve vysokém rozlišení zvýšit na dvanáct. V prosinci si chce firma vyzkoušet, jak bude služba v ostrém provozu fungovat a jak bude přijímač reagovat v sítích konkurenčních operátorů. Operátor zůstává u modelu čtyř mobilních zařízení, která budou dostupná ke službě „přijímač + pevná O2TV“. Klientům budou pochopitelně dostupné všechny funkce, na které jsou zvyklí. Přijímač vyjde na 2136 korun, měsíční sazba za službu bude 399 korun.

Lukáš Polák: O2TV bude dostupná i na konkurenčních sítích, O2 přichází s novým Wi-Fi boxem

Prima Comedy Central odhalila termín startu

Nová televizní stanice Prima Comedy Central, která bude k dispozici prostřednictvím multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting a také u vybraných poskytovatelů placených služeb, odstartuje nakonec nikoliv 15. prosince, ale již o den dříve. Vyplývá to z programových plánů programu, které byly tento týden zveřejněny. Stalo se tak necelý týden poté, co společnost MTV Networks získala licenci pro tuto stanici. Vysílání kanálu Prima Comedy Central bude 14. prosince v 15 hodin zahájeno seriálem Scrubs: Doktůrci. Ten den budou moci zájemci vidět například ještě Průměrňákovy, Amerického tátu, Griffinovy nebo Městečko South Park.

Viacom, který je kromě stanice Comedy Central na mezinárodní úrovni i provozovatelem programů MTV a Nickelodeon, bude dodavatelem veškerého obsahu. S FTV Prima se spojil proto, aby měla nová televize v České republice usnadněný start. I proto televize ponese označení Prima Comedy Central. Jak již bylo řečeno, provozovatelem nového programu nebude FTV Prima, ale licenci získala společnost MTV Networks. Prima Comedy Central bude vysílat minimálně z počátku pořady uplynulých let, objeví se tu ale i některé novější kousky. V programových plánech se objevuje mimo jiné seriál Breadwinners (Chlebáci) z roku 2014.

Lukáš Polák: Prima Comedy Central odstartuje 14. prosince, nabídne i Městečko South Park

Stručně

Již druhá nová satelitní televizní služba oznámila brzký vstup na český trh. Po slovenské Antik Sat, za kterou stojí slovenská společnost Antik Telekom z Košic a jež se nejprve etabluje na Slovensku, než vstoupí do Česka, má ještě do konce letošního roku na stávající satelitní operátory zaútočit služba Flix.TV.

Jan Potůček: Kdo stojí za chystanou satelitní službou Flix.TV? V Maďarsku už provozuje videotéku
Lukáš Polák: Satelitní operátor Flix TV potvrdil informace DigiZone.cz, v Česku odstartuje ještě letos
Lukáš Polák: Flix.TV se chce dostat mezi top poskytovatele placené televize na našem trhu

Satelitní služba Skylink začala od tohoto týdne oficiálně blokovat fotbalové zápasy UEFA, konkrétně Ligu mistrů a Evropskou ligu, kterou vysílá Rozhlas a televize Slovenska na území České republiky. Operátor tak reaguje podobně jako další firmy na nutnost blokování přenosů z důvodu, že práva pro náš region drží CET 21 (Evropská liga) a O2 Czech Republic (Liga mistrů).

Lukáš Polák: Operátor Skylink začal oficiálně blokovat přenosy fotbalových zápasů UEFA

Jedenáct místo devíti regionálních televizí nově zastupuje při vyjednávání s národními zadavateli reklamy společnost Czech Regio TV. Podařilo se jí získat libereckou stanici RTM+ a jihlavskou TV Vysočina. Síť tak pokryje dva nové kraje, v nichž působila jen okrajově díky překryvům vysílačů Východočeské televize V1.

Jan Potůček: Czech Regio TV posiluje o dvě nové televize, pokryje další dva kraje

Dnes již bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan porušil zákon o tomto veřejnoprávním médiu, když v instituci zaměstnával svého syna Andreje. Na středečním zasedání se na tom shodli v čele s novým předsedou Petrem Šafaříkem všichni přítomní členové kontrolního orgánu Českého rozhlasu.

Lukáš Polák: Bývalý šéf Českého rozhlasu Duhan porušil zákon, hřešili i bývalí radní

Michal Stehlík na středečním zasedání Rady Českého rozhlasu oznámil rezignaci na pozici předsedy. Na pozici místopředsedů zároveň rezignovali i místopředseda Jiří Vejvoda, který byl i tiskovým mluvčím Rady ČRo, a jeho kolega Petr Šafařík. Ten následně získal pozici předsedy.

Lukáš Polák: Vedení Rady Českého rozhlasu rezignovalo, novým předsedou Petr Šafařík

cif 24 - early cena - média

Novým šéfredaktorem, respektive šéfredaktorkou Rádia Wave bude od 1. prosince dosavadní dramaturgyně nových formátů Iva Jonášová. Ve funkci vystřídá Tomáše Turka. Povýšení Jonášové schválila na středečním zasedání Rada Českého rozhlasu.

Lukáš Polák: Rádio Wave povede Iva Jonášová, šéfredaktor Tomáš Turek ve funkci končí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).