Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pravda o browserech a statistikách od Petr Souček - Velký problém IE vidím v tom, že si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2002 10:28

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Velký problém IE vidím v tom, že si domýšlí, co chtěl autor stránky napsat. A tady jako dva největší prohřešky vidím:
    - měnění zpětných lomítek na dopředná
    - tvrzení, že stránka bez ukončených tabulek je korektní
    Výsledkem je, že autoři stránek s hrubými chybami nepoznají, že jsou na nich chyby a řadě uživatelů se vůbec nezobrazí. Znám jednu rozsáhlou komerní prezentaci doce velké firmy, která má všude zpětná lomítka tam, kde mají být normální.
  • 17. 8. 2002 13:21

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Myslím, že směšujete požadavky na *autorské* nástroje a *interpretační* nástroje. IE je prohlížeč a jeho úkolem je interpretovat HTML kód. Přesně to dělá a dělá to i v případě, že nekorektní kód jde "dotvořit" do pravděpodobné korektní podoby. Nedělá to jen IE, ale prakticky všechny prohlížeče; liší se jen mírou tolerance.

    To o čem mluvíte, je úkol pro autorské nástroje, ať již komplexní, nebo jednotlivé. Souhlasím s tím, že pro atory by bylo praktické, kdyby v sobě IE slučoval funkci prohlížeče s HTML/CSS validátorem, kontrolorem odkazů apod., nicméně tomu tak není a je to asi dobře, protože autorů je mnohem méně, než běžných uživatelů. Ostatně všechny potřebné kontrolní funkce lze do IE integrovat formou bookmarkletů nebo skriptů v popup menu.

    Můžete namítnout, že prohlížeč by nekorektní kód vůbec neměl interpretovat a místo toho ohlásit chybu. Jenže to je IMHO typicky "programátorský" přístup vycházející z předpokladu, že (X)HTML a CSS jsou programovací jazyky. Jenže ony to programovací jazyky nejsou.

    Podíl korektních stránek na webu se navíc pohybuje sotva v řádu promile, takže kdyby se tak prohlížeče chovaly, nevím, co by z webu zbylo.
  • 17. 8. 2002 13:47

    % (neregistrovaný)
    1. a co je HTML a CCS? Co znamená to L v HTML?

    2. Proč IE dělá i takové věci, že ignoruje Content-type?

    3. Mira tolerance - to je důvedem chaosu na Webu a růstu nákladů na vývoj web služeb. Ono není problém jen sledovat rozdíly mezi NN, IE a Mozillou apod, ale i mezi jednotlivými verzemi IE a to poměrně fátalní. Mícrosoft tímto působí škodu formou nepřímých nákladů přímo uživatelům.

    4. Také to nijak nevysvětluje to proč Microsoft duplikuje třebas v HTML již existující prvky
    ?
  • 17. 8. 2002 14:07

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    1. CCS je platební karta používaná především u čerpacích stanic.
  • 17. 8. 2002 15:34

    Jerry (neregistrovaný)
    1. Viz odpověď přede mnou :-)))
    2. To že dělá? Nějak mi to uniklo. Mě to alespoň podle content-type dokonce doplňuje i přípony při ukládání, nabízí otevření v externím programu apod.
    3. Tu škodu v tom případě způsobilo W3C konsorcium, protože striktní DTD je možno použít až v XHTML, v klasickém HTML je prostě podle W3C standardů možné vynechávat ukončovací tagy, uvozovky apod. a prohlížeče by si s tím měli být schopné poradit. Na masové rozšíření XHTML se těším, ovšem zaslechl jsem cosi o tom, že XHTML 2.0 nemá být zpětně kompatibilní s HTML a v tom případě bude přechod dlouhý a bolestivý, protože představa, že všichni naráz změní browsery na XHTML2 kompatibilní je nesmysl. Ale možná ty rozdíly jsou jenom drobnosti, na podrobnější průzkum jsem si ještě nenašel čas.
    4. Inu, potřeba zpětné kompatibility je prevít, netýká se to jen HTML, ale třeba i objektového modelu (od IE 5.5 výše je implementován DHTML i DOM a míchanice obého při použití některými webmastery je občas docela "půvabná" :-/ - co mě prudí je, že v microsoftím Platform SDK je standardně popisováno pouze DHTML).
  • 17. 8. 2002 17:15

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    2. Ano, minimálně některé verze se chovají tak, že ignorují Content-type od serveru a domýšlejí si ho z přípony. A to nemluvím o Content-disposition, který MSIE ignoruje úplně. Ignorance ze strany MSIE mi připravila nejednu horkou chvilku. Ne, MSIE není tak skvělý, jak si veřejnost myslí. On si jen málokdo troufne na stránce použít věci, které MSIE interpretuje chybně (často jako jediný).
  • 17. 8. 2002 17:23

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Určitá míra tolerance je určitě namístě, ale co je moc to je už příliš.

    Domnívám se, že třeba onen překlad "\" na "/" v URL je opravdu nešťastný a jenom díky němu vůbec můžou špatně napsané weby delší dobu existovat.

    A s těmi ukončovacími tagy - nevím jak kde, ale poslední specifikace tabulek HTML 4.01 uvádí docela jasně: Start tag: required, End tag: required

  • 17. 8. 2002 17:38

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Ad 1) HTML je značkovací jazyk pro popis struktury a některých dalších charakteristik hypertextových dokumentů, resp. jejich obsahu a částí obsahu. CSS je jazyk pro popis způsobu vizuální, hlasové a jiné prezentace HTML a XML dokumentů, resp. jejich struktury.

    Písmeno L ve zkratce HTML znamená "language", tedy jazyk, nikoli však jazyk programovací (programming language), nýbrž značkovací (markup language).

    Ad 2) Co konkrétně myslíte tím, že IE ignoruje content type?

    Ad 3) Nedovedu si představit, jak by mohla tolerance prohlížečů k chybám HTML kódu zvýšit náklady na vývoj webových služeb. Náklady spíše zvyšuje různé chování prohlížečů a jejich verzí a zejména jejich chyby a nedostatky oproti standardnímu renderování. IE na tom počtem těchto chyb není zřetelně hůř než ostatní prohlížeče.

    Rád bych však v této souvislosti zdůraznil, že vůbec nejvyšší (a nejzbytečnější) náklady při tvorbě webových stránek a aplikací mají na svědomí neznalost autorů a jejich nepochopení média. Typickým příkladem je např. pošetilá snaha o stejné zobrazení stránek ve "všech" prohlížečích, apod.

    Ad 4) Nerozumím.
  • 17. 8. 2002 17:47

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    :-)) A to L znamená jazyk. Čeština je taky jazyk, jak byste se tvářil na to, kdyby vám každý jeho uživatel téměř po každé větě oznámil SYNTAX ERROR? Ostatně: tomu příspěvku (o jeden výše) jsem neporozuměl:

    PARSE ERROR @Line 5, Char 18; supposed , . ; -- --- ? !
    PARSE ERROR @Line 5, Char 27; misspelling "důvedem"
    SYNTAX ERROR @Line 5, Char 69; "web" is not an attribute

    Too much errors, parsing fails.

    Sorry, this is not a text in the Czech language.

    Ovšem, když mi IE sežral značku <IMAGE>, tak jsem si říkal, že možná jde opravdu už moc daleko. On ví, že chci vložit obrázek, a tak ho tam vloží, přestože jsem nepoužil správnou značku. :-) Nerozumíte? Ale chápete, co chci říct. ;-)
  • 17. 8. 2002 17:55

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Jerry, HTML 4.01 Strict:

    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
      "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd&quot;&gt;

    Ale ty asi myslíš případy jako jsou prázdné kontejnery:

      <!ELEMENT BR - O EMPTY>

    Tak to je pravda, ty se v HTML neuzavírají.
  • 19. 8. 2002 7:11

    % (neregistrovaný)
    že na parsování Webu budeme potřebovat umělou inteligenci stejně jako je třeba inteligence na parsování nativních jazyků jako je čeština? Trochu nákladné řešení ....
  • 19. 8. 2002 7:22

    % (neregistrovaný)
    ad 1) je otázka jaké závěry z toho udělat, v tom máme odlišný názor

    ad 2) Přesně to co jsem napsal a popsal to někdo o pár příspěvků výše

    ad 3) díky toleranci chybám v tomto rozsahu jsou prohlížeče složitější, díky tomu také značně odlišnější. V konečném důsledku člověk musí v hlavě udržovat věci jako, že takto to nesmí udělat jelikož by to sice fungovalo téměř všude, ve všech verzích IE, Mozilly apod, ale v IE 5.0 build XZY to vyvolá naprosto fatální vizuální efekt apod. Člověku nestačí manuál, ale musí mít databázi chyb a odlišností a to i když dělá jen pro IE. Naprosto souhlasím s tím, že nejvyšší náklady má na svědomí neznalost autorů, ale to je přesně ono! Požadavky na ně jsou takto zbytečně velké.

    ad 4) už to někdo rozváděl
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).