Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč nedokážeme pořádně předpovědět budoucnost technologií? od Sharp - No, asi bych i mohl, kdybych tomu byl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 1. 2012 15:31

    Sharp (neregistrovaný)

    No, asi bych i mohl, kdybych tomu byl ochoten věnovat čas a energii. Mám pro ně ale lepší využití. Vyjádřil jsem tu zkrátka svůj názor, o kterém ovšem nemám potřebu přesvědčovat ostatní. Věřte čemu libo - pokud byste v tomto ohledu chtěl sám něco najít, našel byste...

    Ale abych neodpověděl tak stroze - jestli Vaše skepse souvisí s množstvím hoaxů a těžko ověřitelných informací kolujících po internetu, pak rozumím. Také se vždy snažím fakta ověřovat z více zdrojů a mnohdy je to prostě nemožné. Co se Tesly týká - např. výzkum přenosu el. energie volným prostorem.

  • 9. 1. 2012 15:47

    Gimper (neregistrovaný)

    Naopak - o tímto "tématem" jsem se zaobíral docela podstatnou dobou (rozumějte déle než je podstatné).

    Na začátku bylo něco co mě na jednu stranu přinutilo se tématu věnovat více, takže sem prošel nespočtem variant jako "výroba vodíku bez energie", "čepání energie z vakua" a mnohých dalších.

    Bohužel první indicíí, že se nejedná ani tak o HOAX jako o výtvor někoho kdo si představuje, že na tom nějakou formou zbohatne, nebo se prostě stane jen "slavným" - je tvrdý náraz na základní fyz. zákony jako ten "o zachování energie" - kde veškeré "studie" tento zákon neberou v potas (vytváří imaginární pocit, že tento zákon není zákonem), ale o mnohé další se přímo opírá.
    Dále každá z variant má svoje příznivce a odpůrce, odpůrci jako v každém případě předkládají argumenty proti těmto "variantám", chtějí důkazná měření (né videa, kde není v podstatě nic co by dokazovalo opak) - nebo přímé sezení s někým kdo variantu obhajuje, většinou se takový člověk setkává s výsměchem a ignorací.
    Samozřejmě každá varianta má na internetu jak podporu, tak právě onu druhou stranu - která je napsaná "vědečtěji", nikomu nic nepodsouvá a nesnaží se nikomu vnucovat pocity, jako že perpetuum mobile vlastně není pertuum mobile a kvůli tak jednoduché možnosti "čerpání energie z vákua" se "zlý kapitalismus" brání vydíránim a vraždami?

    A tohle všechno době internetu, kde může kdokoliv cokoliv? Viz. WikiLeaks?
    Nikolaj Tesla je do celé záležitosti VE zanesen zcela neprávem, žádný takový výzkum nedělal - pokud ano, sdělte zdroj minimální úrovně Wikipedia.

  • 9. 1. 2012 16:08

    Sharp (neregistrovaný)

    Když na tom trváte :-)
    "Tesla demonstrated wireless energy transmission as early as 1891. The Tesla effect is a term for an application of this type of electrical conduction (that is, the movement of energy through space and matter, not just the production of voltage across a conductor"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

    V souvislosti s Teslou jsem nehovořil o volné energii, ale o výzkumu přenosu el. energie bez použití vodičů, který zůstal - eufemisticky řečeno - "nevyužit", nejen tehdy společností Westinghouse, nýbrž dodnes...

    Fakt, že na internetu se pohybuje mnoho osob, které se snaží získat popularitu/peníze za pomoci líbivě znějících nesmyslů, je nepopiratelný. A přispívají tím k diskreditaci a znepřehlednění podobných témat.
    Podobné je to např. s přírodní léčitelstvím - zde se ale naštěstí může člověk často sám přesvědčit empiricky...

  • 9. 1. 2012 19:14

    Flasi (neregistrovaný)

    Tesla vymyslel přenos energie na dálku. Přenos, který dneska známe a relativně běžně používáme - akorát je používáme pro přenosy malého množství energie, protože ten přenos má šílené ztráty.

    Tesla se snažil o bezdrátové přenosy značného množství energie (tedy s malými ztrátami). Tady existuje množství spekulací a fantazií na co vlastně přišel a co vlastně je možné. Nicméně seriózní podklady žádné...

  • 9. 1. 2012 22:57

    marcus33cz (neregistrovaný)

    Těžko říct, jestli Teslův výzkum zahrnoval něco revolučního. Rozhodně revoluční ale nedlouho poté byl vývoj během druhé světové války i po ní - a to hlavně nacistický, o kterém se rozhodně neví vše.

    Ale jinak souhlas. Skutečné hi-tech technologie jsou v dnešní době naprosto jinde, než si většina lidí vůbec myslí.

    Ta "eliminace" zatím funguje vcelku dobře - třeba díky tomu, že některé vědecké teorie možná vycházejí z úplně špatných předpokladů (nebo platí jen ve speciálních případech).

    Skoro by se to dalo považovat za dva oddělené světy - ten pozemský a ten, který je technologicky mnohem dále (a tím vůbec nemyslím mimozemšťany). Ale asi je to pro dobro lidstva v současné době to nejlepší řešení.

    "In many was you are more advanced than us but you have been capped" (nevím, jak dobře přeložit).

  • 10. 1. 2012 9:48

    Sharp (neregistrovaný)

    Jistěže seriózní poklady žádné :-o
    Zametání stop je důkladné, nicméně neúplné. Neúplnost je následně ošetřena vypouštěním polopravd a nesmyslů.
    Ale nemá moc smysl o tom dále diskutovat - pokud věříte, že žijete ve spravedlivé společnosti, kde politici a diskrétní elity dělají to, co říkají a že jednají v zájmu občanstva, že média distribují informace zasádního charakteru a převážně pravdivé, pak není co řešit...

  • 10. 1. 2012 10:31

    Sharp (neregistrovaný)

    Ok, zkusím to - asi se v práci nudíte (případně nemáte co na práci) nebo vás prostě baví ostatní provokovat :P

  • 10. 1. 2012 11:01

    Flasi (neregistrovaný)

    Tohle bylo vyloženě slabé ve srovnání s tím předchozím příspěvkem. Že mám teď víc volného času, to musí být jasné každému. Ale to o těch politických elitách a médiích - na to hned tak někdo nepřijde :-D

  • 10. 1. 2012 12:55

    Sharp (neregistrovaný)

    Tohle rýpnutí bylo poněkud slabší, neboť se snažilo tvářit zastřeně... :-))

  • 9. 1. 2012 14:00

    Sharp (neregistrovaný)

    V článku nebyl zmíněn jeden ze zásadních důvodů, který brání či klade překážky "svobodnému" vývoji (nejen) technologického prokroku na naší planetě.
    Tím je filtrace/cenzura. Vynálezy a patenty, které by mohly zásadním způsobem změnit současné poměry, bývají eliminovány metodou cukru a biče (peníze/hrozby) - nejzásadnější jsou samozřejmě ty, zabývající se volnou energií či revolučními způsoby výroby a distribuce energií. Příkladem může být např. výzkum Nikoly Tesly...

  • 9. 1. 2012 14:40

    Gimper (neregistrovaný)

    Můžete prosím uvést alespoň jeden příklad jednoho fungujícího zdroje té volné energie? Hned potom mi bude stačit jeden výzkum Nikolaje Tesly, který má s touto "tématikou" něco společného.

    Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).