Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč se IM nesjednotí? od Patrick Zandl - Vyrobci mobilu maji take specifikaci pro IM, jmenuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2004 10:17

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Vyrobci mobilu maji take specifikaci pro IM, jmenuje se Wireless Village a je zakladem pro IM sluzby na mobilnich telefonech. Vzhledem k tomu, ze v mobilech nejsou IM sluzby jinak prakticky slusne podporovany, da se ocekavat, ze se tahle specifikace rozsiri, ostatne je to docela slusny pokus o standardizaci IM, ktery ma rozhodne podstatne silnejsi oporu, nez Jabber. Dulezita je take podpora WV ze strany OMA - aliance mobilnich operatoru a vyrobcu.

    http://www.openmobilealliance.org/WirelessVillage/
  • 27. 2. 2004 12:41

    Dan Ohnesorg (neregistrovaný)
    Jabber pouziva 10 milionu lidi, coz je vic nez u ICQ, server stoji par dolaru a nebo je zcela zdarma. Da se na to navesit fura sluzeb.

    Vcera jsem videl v reale jako kolega prelozil puttyho a dokazal ho spustit na nokii telefonu. Takze udelat to same s jabberem nebude az tak velky problem.

    Tudiz to vidim tak, ze jabber ma mnohem vetsi sanci se prosadit nez nejake nove reseni, ktere neni tak otevrene, funguje jen na specificke platforme a zrejme na nem chce autor vydelavat.
  • 27. 2. 2004 12:49

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    řešení stojí a padá s podporou a WV podporují velké firmy, které jej budou automaticky přidávat do svých řešení (operátoři, výrobci mobilů), je na tom postavená funkce Push to talk over cellular. A tohle je rozhodující pro masy. Proč si tam instalovat Jabbera, když už tam bude nahrané WV.

    Kupodivu WV specifikace není o výdělku, ale o standardizaci a spolupráci s průmyslovými a velkými rozhraními. Přeci jen tvůrci WV měli více na mysli to, co zvládají mobilní sítě a telefony.
  • 27. 2. 2004 17:27

    jura (neregistrovaný)
    Ohánět se masami můžete, jen když víte, jak se masy opravdu chovají. Dneska si ale 90%lidí kupuje GSM telefon jenom podle toho, jestli je na něm napsané Nokia, nebo ne. Jiná kriteria prostě nemají. Proto se odvážím pochybovat, že si nejakého IM klienta v telefonu vůbec všimnou.
    Ti ostatní zase spíš preferují protokoly, které nejsou závislé na jediném (a správném) serveru, který je tímto snadno monitorovatelný jabber,IRC, silc (poslední jsou skupinové chaty)....a tak si asi raději přeloží nějakého klienta pro IM protokol, který používají i pro mobilní zařízení.

    V článku ale postrádám jakoukoliv zmínku o tom, že AIM protokol NENÍ otevřený standard a proto je nemožné zajistit jeho širokou podporu, takže by nějaký "jednotný protokol" musel být otevřeným standardem (musí mít RFC), aby jej bylo možné široce aplikovat na všechny platformy.

    Shrnuto, když se to nakousne odkudkoliv, k nějakému sjednocení (konečnému řešení) asi těžko dojde, protože každý chce od IM stejně něco jiného a spousta lidí nechce od IM dokonce vůbec nic.

    Osobní postřeh: IM jsem dlouho ignoroval (v začátcích jsem měl java klienta pro ICQ a pak dlouho nic), ale v poslední době používám gaim. Umí AIM, ICQ, Yahoo!, MSN, IRC, Jabber, Napster, Zephyr, and Gadu-Gadu... a to myslím pro začátek stačí a integrace na úrovni serveru je podle me nesmysl, jak to tady už správně někdo poznamenal, jsou opravdu skupiny lidí, které chtějí být nezávislé.
  • 27. 2. 2004 21:32

    Dan Ohnesorg (neregistrovaný)
    On tedy tento protokol sice RFC nema, ale jinak otevreny je dost. Prohledl jsem si ze zajmu ty .pdf soubory a v zasade je to hodne podobne jabberu, myslim ze bude strasne jednoduche ty systemy propojit.

    V zasade uzivatele IM patri prece jen k tem co jsou znalejsi a jsou schopni si toho klienta instalovat a ta instalace je do telefonu stejne snadna jako do pocitace. Mozna do telefonu jeste snazsi. Takze to ze tam klient nebude neni na prekazku. A je treba videt obrovsky potencial open source konunity, ktera vyviji a inovuje rychlosti, ktere nemuze zadny vyrobce nikdy stacit.

    Mimochodem predstava PTT na mobilnim telefonu je mi krajne proti mysli. To bych si jiste nikdy nezapnul.
  • 28. 2. 2004 10:52

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    normalni uzivatel si sam o sobe nic instalovat nebude a bude pouzivat to co mu zpristupni a prednastavi operator. a tedy bude zalezet na tom, na ci stranu se operator prida. Orange nepochybne k jabberu, kdyz tam ma podil, vodafone uz do sveho live integruje WV. o tom, ze by opensource mel nejake vyhody v rychlosti inovaci silne pochybuji, minimalne v rovine user expirience vetsina open source projektu s oblibou zaostava a u uzivatelskeho software je to velmi dulezite. ac to neni pripad im protokolu...
  • 2. 3. 2004 22:47

    CrayXMP (neregistrovaný)
    Já nevím, ale mně to připadá, že se zde dohadujete nad tím, co budou mobilní operátoři podporovat za IM na svých mobilech. Ale vždyť již přes rok nabízí Deutsche Telecom ve své mobilní divizi T-Mobile.de službu AOL klienta ve své mobilní síti na několika typech telefonů a v USA operátoři tuto službu nabízeji již celé DVA ROKY!!!

    Já si myslím, že když je AIM první, tak sice nemusí zůstat jediným neměnícím se standardem (konkurence vždy pracuje), ale kolik zkušeností za tu dobu na trhu mobilních přístrojů získá, kolik lidí si na tu službu navykne, to bude velmi těžké, aby je kdokoliv porazil.

    A pak, AOL IM je můj oblíbený top klient. Je pravda, že nemá tolik "bezva" funkcí jako ICQ, ale já nemám IM kvůli kontrole pošty, na to mám Outlook atd. Od klienta mi stačí, že dokáže posílat text, případně soubory. A jedno se AOL IM musí nechat .. na to, že jedna z prvních verzí byla na trhu již před pěti lety, má dodnes jedno z nejintuitivnějších ovládání. kam se na něj hrabe ICQ, ať už po stránce designu nebo vyřešení ovládání. Vždyť je to upřímně u ICQ hrůza.
  • 1. 3. 2004 0:52

    -pao- (neregistrovaný)
    Kupodivu WV specifikace není o výdělku, ale o standardizaci a spolupráci s průmyslovými a velkými rozhraními. Přeci jen tvůrci WV měli více na mysli to, co zvládají mobilní sítě a telefony.

    Promiňte mi můj pesimismus, ale imho to je poslední, o co tu jde. Mobilní svět již jeden IM systém má, jmenuje se SMS a řekl bych, že je to jedna z momentálně nejvýnosnějších mobilních služeb vůbec. Ať už to developeři vymyslí jakkoli vychytané, bude to nakonec o platbách ze zprávy a roamingu mezi servisními centry.

    A o to tu myslím jde, nikoli o kompatibilitu protokolů. Jednak nemyslím, že je nutné moc vymýšlet, IM by šel provozovat nad kdečím počínaje smtp a konče SIPem (pokud není již užíván). Jednak napsat bránu mezi systémy včetně lokalizačních služeb nebude nezvládnutelné.

    Ale nakonec jde právě o ty servery - servisní centra. A jakmile se jakýkoli systém rozšíří a zpoplatní, začnou lidé hledat (tvořit) jiný, který bude "zdarma". Předpokládám, že protokol WV bude patentově chráněn? A licence v mobilní oblasti právě levné nejsou... myslím.

    Možná se mýlím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).