Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Prodeje tabletu Microsoft Surface jsou zatím skromné, řekl Steve Ballmer od Vindis - Aby ze Surface nakonec nebyl velký propadák. Zatím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2012 15:26

    Vindis

    Aby ze Surface nakonec nebyl velký propadák. Zatím si všímám rozporuplných reakcí. Ze začátku WOW efekt, který při pozdějším použití vyprchá a stává se ze Surface nepoužitelná věcička - málo aplikací ve Store, rozpadající se plast. Zde koukám, že touch cover se rychle opotřebovává. Navíc skromné prohlášení Ballmera nevěstí nic dobrého. Nedostatek zboží nebo jen místní prodeje s tím nemají nic společného. Vždyť Apple dělá to samé. Vidím to na dvě varianty. První, že Surface není taková sláva, jak se myslelo. Nebo za druhé, lidi z Microsoftu mají blbou náladu a přenáší ji do světa.

  • 13. 11. 2012 7:41

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Když mají skladové zásoby vyprodané a nestíhají vyrábět tak, aby pokryli poptávku, tak to znamená, že zájem je mnohem větší než sami doufali. To mi nezní jako propadák.

    Srovnávat s Applem je mimo - Apple je v úplně jiné situaci. Jednak se jim mnohem líp odhaduje množství, kterým se předzásobit (a protože jde o zavedené produkty, nemusí se bát to přešvihnout - stejně se to časem prodá). A jednak MS je mezi Skyllou a Charybdou: jeho síla je v tom, že téměř všichni výrobci počítačů na ně instalují Windows. Pokud by MS začal být v HW byznysu příliš úspěšný, může to dopadnout tak, že o tyhle partnery přijde - a tím se mu skokově sníží příjmy a tržní podíl.

  • 13. 11. 2012 8:10

    Cooler (neregistrovaný)

    To se mi zdá jako naprostý nesmysl. MS do vývoje investoval velké peníze s tím, že je chce vydělt zpět. Konstatovat, že propadák prodeje je vlastně v pořádku, protože to nenaštve ostatní HW partnery zavání demagogií.

  • 13. 11. 2012 8:53

    Vindis

    Pokud mají vyprodané zásoby a nestíhají vyrábět další, tak proč mám pocit, že se tím nechlubí? Vždyť to je i smysl marketingu. Chlubit se. A srovnání s Applem je na místě. Ti mají také předem nastavené množství a prodej převážně ve svých prodejen. A také mají hned vyprodané zásoby, že se na další musí několik dní čekat. Apple tím ale dává najevo, že jeho produkt je úspěšný, když se stačil hned vyprodat. To u Microsoftu jaksi nevidím. Z toho vyplývá, že buď mají blbou náladu nebo Surface není až tam úspěšný, jak se říká.
    Microsoft se chlubí, že za krátkou dobu prodali více licenci Windows 8. Tak proč se stejným způsobem nechlubí, že za krátkou dobu vyprodali i své produkty Surface? Že tím nechtějí dráždit své výrobce počítačů? Blbost. To už je tak i tak dráždí, když poprvé uvedl, že budou mít pro Windows vlastní hardware.

  • 13. 11. 2012 9:24

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Myslel jsem to jinak: MS má aktuálně poměrně malé skladové zásoby - a to je brzda prodeje. A malé zásoby má zčásti proto, že kdyby to nevyšlo, aby to nebyla moc velká ztráta; a zčásti proto, že se *nechce* (nesmí) stát příliš velkým HW hráčem (protože na tom by nakonec prodělal).

    Řekl bych, že podle zájmu bude výrobu rozšiřovat, ale pořád se bude brzdit, aby neobsadil příliš velkou část HW trhu.

    Aktuálním cílem MS je totiž rozšířit Win8, kterými dohání ujetý vlak. Na to, aby Win8 uspěly, musí být i HW, se kterým půjdou perfektně ovládat/využít. MS investice do vývoje HW podle mě mířil právě sem: jednak aby sami měli na čem Win8 testovat/vyvíjet, a jednak aby partnerům jasně ukázali, jaký HW po nich chtějí. Win8 totiž mohou uspět jen v případě, že pro ně bude existovat správný/dobrý HW. A opět se vraťme k tomu, že Win8 jsou pro MS poslední možnost, jak do toho ujíždějícího vlaku naskočit: MS je tedy v pozici, kdy si nemůže dovolit, aby Win8 neuspěly jen kvůli tomu, že jejich partneři nedokážou přijít s dostatečně dobrým HW. Proto jim vlastním HW nastavuje minimální laťku.

  • 13. 11. 2012 9:29

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Apple se živí tím, že prodává kombinaci HW+SW. MS se živí tím, že prodává SW - a na HW trhu ve skutečnosti uspět nechtějí, protože tím by si pod sebou sami podřízli větev.
    Smysl Surface je proto podle mě bič na HW partnery: jasně daná minimální laťka. MS totiž zoufale potřebuje, aby Win8 uspěly, a to bez dostatečně dobrého HW nepůjde. Uvedením vlastního tabletu tedy zajišťuje, že HW partneři se musí hodně snažit - jinak zákazníci dají přednost Surface.

  • 13. 11. 2012 10:09

    Vindis

    To mi připadá přitažený za hlavu. Microsoft má co přikazovat svým partnerům? Několik let tajně za zády svým partnerů vyvíjela Surface, aby s tím nakonec vyrukovala ven a přikázala ostatním, aby dělali hardware podle svých představ vycházející ze Surface? To mi připadá ujetý. To nestačilo jen papírově sdělit, jaké požadavky hardware musí splňovat, aby to dokonale ladilo? Jestli vytvořili Surface, aby nakopli ostatní výrobce, aby udělali lepší HW, tak to jsou hodně vyhozené peníze za vývoj Surface.
    Bohužel mám pocit, že se současným modelem si sám podřezává větev. Buď ať jede postaru, kdy se bude starat jen o software a HW nechá na ostatních. Ostatně to tak dobře fungovalo v minulých verzí Windows, a proto má Windows naprostou většinu. Nebo ať jede po novu, kdy půjde po šlépějích Applu. Tedy vytvářet vlastní HW a nestarat se o ostatní výrobce. A ne dělat něco z toho a něco z toho.

  • 13. 11. 2012 11:04

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Jenže je tady nová situace, kdy nová verze Win je určena pro dost odlišný HW než veškeré předchozí verze. Už pro samotný vývoj OS potřebovali mít nějaké prototypy HW - aby mohli testovat jak kód, tak nejrůznější nápady na další featury. Takže 95% toho, co je Surface, museli vyvinout už jenom kvůli samotnému vývoji Win8.

    A HW partnerům opravdu nestačí jenom předat specifikace. Aby Win8 uspěly, je nutné, aby pro ně existoval kvalitní HW s výborným designem a za přijatelnou cenu. Jenže HW partnerům je vcelku jedno, jestli budou prodávat HW s Win7, Win8, Win9 nebo Linuxem. Takže pokud HW partnerům dáte jenom papír, není vůbec jisté, jak moc se budou snažit - a co z nich nakonec vypadne. Zato když jim dáte přímou konkurenci (a stejně už ji máte vyvinutou, takže s minimálními náklady), nemají jinou volbu než snažit se ji překonat (jinak si neškrtnou).

    A znovu: není v zájmu MS HW partnery odstavit (nemají zkušenosti ani kapacitu na to, aby je nahradili). V jejich zájmu je jen a pouze protlačit Win8. Takže budou Surface prodávat jen tolik, aby se HW partneři museli opravdu snažit - ale současně si budou dávat sakra pozor, aby prodeje Surface nenarostly do takových čísel, které by mohly spolupráci s HW partnery vážně ohrozit.

  • 12. 11. 2012 16:47

    Lemra lina (neregistrovaný)

    Nebo to znamena, ze lidi vo srackoidni dlazdice nemaj zajem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).