Hlavní navigace

Názory k článku Reklamy je na webu poměrně málo

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2001 10:37

    Miroslav Kučera (neregistrovaný)
    Posuzovani reklamy podle PRI misto LRI se mi zda mnohem lepsi a presnejsi. Jirka Lahvicka totiz spocital pouze body za jednotlive rozmery banneru a nebral tak v uvahu plochu, kde jsou rozmisteny. Takovy stranka obsahuji JENOM dva bannery by byla na prvnim miste v mnozstvi reklamy, ackoli pusobeni reklamy na teto strance je mnohem vyraznejsi nez na serverech, kde je reklama rozplylena mezi text.

    Zmeny v poradi zebricku muzou mit ovsem i jine duvody - za posledni rok velke mnozstvi serveru - jmenujme treba Lupu, Mobil.cz, Interval.cz, Svet namodro zmenili designy a s nimi se zmenila i velikost plochy ci reklam. Ale je to docela zajimavy clanek :-)

    BTW: Interval.cz se uvadi jako Interval.cz a nikoli jako Interval :-)
  • 20. 2. 2001 10:41

    Bilbo (neregistrovaný)
    Mereni zahlcenosti reklamou podle zaplacle plochy je sice hezka ale zavadejici. TO jak je internet reklamami zahlcen by se spis melo merit poctem prenesenych bajtu, protoze to je to co urcuje ucpanost internetu. A jelikoz pomer zabranych bajtu vuci zabrane plose je MNOHEM vyssi u banneru nez u vlastniho obsahu stranky, tak bych rek ze by te tenhle index zaplacanosti internetu prehoupl urcite i pres tech 25%, protoze bannery jsou proste velky .... Takze az budete merit pocet "uzitecnych" bajtu (text na strance + doprovodna grafika) vuci "reklamnim" bajtum (velikost banneru v bajtech + velikost reklamnich html kodu na strance) tak pak teprve to budou nejaka nezavadejici cisla. Jinak merit to podle plochy mi na internetu prijde jako fakt nesmysl
  • 20. 2. 2001 10:49

    Pavel Janda (neregistrovaný)
    Ale ja si myslim, ze ted zavadite prave Vy. Merit penetraci stranekcreklamou podle bytu, to je uplny nesmysl. Pam Kopta prece nemeri technicke parametry, ale lidske parametry, tedy jak se jevi stranka klientovi a ne pocitaci ci prenosove siti.
  • 20. 2. 2001 11:52

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Celkem by mě zajímalo, jak autor odhadnul, co je reklama a co ne. Třeba tady na Lupě vidím hned Jobpilot.cz, registraci domén a vyhledávání v Seznamu. Je to reklama, nebo služba uživateli?

    Co třeba tickery? Je to reklama? Co placené odkazy na vyhledávačích? Textová inzerce...

    Co (bývalé? - nyní je tam nemohu najít) PR články na Českých novinách? Prošel autor opravdu všechny úrovně serverů?

    Jak počítat selfpromotion? Banner na Lupě na Měšec započítáme a odkaz na "Jak zvolit modem" ne?

    Prostě je to více než komplikované téma.

  • 20. 2. 2001 12:50

    Petr ZIMA (neregistrovaný)
    Ja myslim, ze to tak uplny nesmysl neni. Je preci zajimave zjisteni, o kolik se doba prenosu stranky prodlouzi kvuli reklamam.

    Zajimave by take bylo merit narocnost stranek na zobrazovani, coz je dost dulezite treba u vyhledavacu, kam se clovek potrebuje dostat rychle. Nenapada me ale jak to udelat. Snad jen merit pomer HTML tagu k textu ve strance.

  • 20. 2. 2001 13:03

    Martin Hájek (neregistrovaný)
    Je to celkově dost zavádějící. Možná se to mělo vzít na průměrnou stránku daného serveru, i když by to bylo o dost pracnější :) Každopádně Navrcholu, které podle hlavní stránky je průměrným serverem, je ve skutečnosti suverénně nejméně zahlcené reklamou. Když kliknete na odkaz k nějaké kategorii, např. http://web.navrcholu.cz/den/sport, tak se vám zobrazí obrovský dokument, který zabírá jen v HTML 650 kB, přitom je tam pouze jeden 468x60 banner nahoře a dole několik ikonek (oproti Toplistu, který je v tomto ohledu o dost zahlcenější).
  • 20. 2. 2001 13:12

    Miroslav Kučera (neregistrovaný)
    A jak to chcete udelat? Je prece znamo, ze obrazky se obvykle docitaji v okamziku, kdy je jiz cela HTML stránka nactena. O tom, že by se HTML stránka obsahující text objevila v prohlížeči až poté, co se kompletně načtou všechny obrázky (a reklamy) mi neni nic známo :o)
  • 20. 2. 2001 16:10

    Jirka Lahvička (neregistrovaný)
    Dva bannery by na prvni misto nestacily :-). Vsechny hlavni portaly maji na hp mene nez dva bannery, Seznam dokonce ani jeden, pouze 120x60.
  • 20. 2. 2001 16:18

    Jirka Lahvička (neregistrovaný)
    Potěšilo mě, že se zatím potvrzuje hypotéza v mém zmíněném článku a následné diskusi, že množství reklamy (tak, jak jsem to měřil já), bude na daném vzorku serverů klesat :-). Aspoň podle tohoto článku to tak je...
    S použitou měřící metodou souhlasím jen částečně, protože nejspolehlivější cestou, jak si zlepšit index, by bylo na konec stránky přidat 50 obrazovek bílého místa... Možná by se celková plocha stránky měla před výpočtem indexu prohnat nějakou konkávní funkcí, aby se zohlednilo to, že běžný uživatel zhlédne tím větší část stránky, čím je stránka kratší. Reklamy jsou přitom, jak bylo uvedeno, nahuštěny z pochopitelných důvodů většinou nahoře. Já ve svém indexu de facto použil funkci konstanta.
  • 20. 2. 2001 16:27

    Lukáš Mižoch (neregistrovaný)
    BTW: Interval.cz se uvadi jako Interval.cz a nikoli jako Interval :-)

    Připadá mi to jako nepříliš originální, jmenovat se podle svojí domény. Když mluvím o Seznamu, tady nemusím uvádět, že to je Seznam.cz apod. Ono nejlepší je pojmenovat si jednoznačně svůj server. Např. iDnes je stručné, výstižné i originální.
  • 20. 2. 2001 16:57

    Zdeněk Polách (neregistrovaný)
    Jojo, ten prvni clanek byl dobrej :o) Alespon me donutil k premysleni a vyrazili jsme ikonky vlevo dole i naky podle me zbytecny bannery vpravo nahore na homepage :o))) A lidi by mohli byt hnedle spokojenejsi :o))) Aspon podle Tveho prvniho clanku :o))))
  • 20. 2. 2001 17:01

    Martin Nurma (neregistrovaný)
    Vsichni se zde bavi o bannerech :)

    Pojdte pouzivat textovou reklamu. Jednim systemem(nejspise jedinym funkcnim a dostatecne rozsirenycm) je http://www.textlink.cz, ktery poskytuje vymenu textove reklamy...

    Klikavost je temer srovnatelna s linxem, takze co vice si prat ...

    a navic dava nyni bonus 3000 kredigtu zcela gratis !

  • 20. 2. 2001 17:28

    Pavel Francírek (neregistrovaný)
    Dobře, ale předpokládejme, že k obsahu stránky patří i příslušná grafika (navigační prvky, obrázky k článkům apod.). A tu načítání reklamy zpomalí. Navíc se dnes třeba IE většinou chová tak, že i když ještě nenačte grafiku, tak ani nezobrazuje ATL text a mnohdy ani obdélník na pozici grafiky (image placeholder), takže je komfort ovládání takovéto nekompletní stránky skutečně snížen.
  • 20. 2. 2001 17:34

    Tomáš Solar (neregistrovaný)
    Par poznamek k metodice:

    1. Autor pouzil ve svych vypoctech "prumer". Neuvedl jaky, predpokladam, ze aritmeticky. Nestalo by za to vzit v uvahu napriklad vazeny prumer, kde vahu by urcovala navstevnost serveru?

    2. Uvazovat pomer plochy reklamy k celkove plose stranky muze byt opet zavadejici. Srovname-li uvodni stranku Svetu na modro (PRI 0,78%) a iDnes (PRI 6,38%), tak na prvni pohled je zde priblizne stejne reklamy. Presto rozdil PRI je
    temer destinasobny. Je to dano tim, ze pri scrollovani (Page down) Svetem na modro se dostaneme do jakehosi archivu clanku, kde jiz neni takrka zadna reklama.

    3. Zcela na okraj. Autor pouziva jednotku px, pripadne px^2. Pokud si dobre vzpominam, tak px znamena vetsinou pixel, neboli (picture element) a jedna se o obrazovy bod, tedy "jednotku" plosnou. Tudiz vyraz px^2 postrada jakykoliv smysl.
  • 20. 2. 2001 18:56

    Jirka Lahvička (neregistrovaný)
    No, Bonusweb porad roste (ale Gamenet ho predezene :-), takze navstevnici snad spokojeni jsou...
  • 20. 2. 2001 19:23

    Petr ZIMA (neregistrovaný)

    Je prece znamo, ze obrazky se obvykle docitaji v okamziku, kdy je jiz cela HTML stránka nactena.?

    O tom mi nic znamo neni. Vzdycky jsem myslel, ze chytrejsi browsery zvladajici vice konexi najednou zacnou nacitat obrazek v okamziku kdy nactou cely tag, kterym je obrazek vlozen. A take ze se obrazky nacitaji v poradi, v jakem jsou vlozeny do stranky.

    O tom, že by se HTML stránka obsahující text objevila v prohlížeči až poté, co se kompletně načtou všechny obrázky (a reklamy) mi neni nic známo :o)

    O tom jsem nerekl ani slovo. Spousta stranek je dnes ale temer nepouzitelna bez spousty tlacitek a obrazku pouzitych k formatovani obsahu a jejich nacitani brzdi nacitani reklamniho baneru, ktery je v hlavicce stranky a zacne se tudiz nacitat drive. Stranka je tak pri pomalejsim spojeni pomerne dlouho (par desetin vteriny :-) dost neprehledna (i kdyby rozmer kazdeho obrazku byl zapsan uz ve strance a ta se tudiz nemusela nekolikrat preformatovavat.

  • 21. 2. 2001 8:38

    Pavel Koza (neregistrovaný)
    IE se chova tak, jak si jej nastavite... Tools -> Internet Options -> Advanced -> Media -> Show Image Download Placeholders:)
  • 21. 2. 2001 8:59

    Ivan Fuksa (neregistrovaný)
    Textová reklama - hypertext se běžně používá a je možná na všech pozicích a při všech velikostech na reklamním SW IMS. http://www.ims.cz/new/hypertext.asp
    Je to běžná součást nabídky. Skutečně nejste jediný kdo to poskytuje. Běžně to prodáváme víc jak rok.
    Ivan Fuksa
    IMS
  • 22. 2. 2001 5:05

    Pavel Francírek (neregistrovaný)
    Jistě, a proč si myslíte, že každý trochu větší server má vlastní distribuci IE? Protože většina uživatelů si nezmění ani Home page. Natož, aby něco hledali v Advanced nastavení.
  • 22. 2. 2001 22:31

    Zdeněk Polách (neregistrovaný)
    Hahaha... netu mozna rozumis, gamesnicke scene ne. Kdybys ji veril, vedel bys, ze GameNet nema sanci ani s Atlasem, o cemz svedci, ze kdyz byla masivni kampan na homepage Atlasu vcetne dvou erotickych linku v tipech, kompletne cela zabava ukazovala na GameNet atp., tak mel GameNet tretinu navstevnosti BonusWebu :o)))... IMHO BW zustane jeste dlouho prvni, druhy bude Games.WorldOnline.cz, GameNet se bude prat s Doupetem o treti misto :o))) Ctenari totiz poznaji kvalitu a jenom propagace sama o sobe nestaci, jak si mozna spousta lidi mylne mysli...
  • 26. 2. 2001 18:54

    Jirka Lahvička (neregistrovaný)
    Vsak jsem to taky napsal se smajlikem :-) Dohnat Bonusweb je dlouhodoba vize, koneckoncu taky mas za zady iDnes... ale aby ses nakonec nedivil, schopnosti a odhodlani zamestnancu Atlasu jsou nezmerne :-).
  • 20. 2. 2001 19:17

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Odpověď všem

    Omlouvám se, časové podmínky mi neumožňují odpovědět ke každé výtce zvlášť.

    Příště třeba zkusím spočítat plochu reklamy na první obrazovce zvlášť (také nerad scrolluju). Budete pak nadávat, že mám rozlišení 800 * 600 px?

    ---> Ad Zajímavý postup) Interval.cz (Názvy serverů)

    Je velmi pravděpodobné, že jsem se podobných přehmatů dopustil i jinde. Bohužel nemám přístup k databázi ISSN. Pokud jsem si nebyl jist, nahlédl jsem do názvů serverů uvedených v iAuditu.

    Postiženým vydavatelům se omlouvám.

    ---> Ad Zajímavý postup) Dva bannery

    Míra Kučera si nevšiml, že první místo má nejméně zasažený server a Jirka Lahvička nedomyslel za Míru (ale my si rozumíme :-). Dva bannery by možná stačily na poslední příčku (viz TopList). Dva bannery by na serveru, který se roztáhne po celé jedné obrazovce byly započítány následně:

    100 * (((468 * 60) * 2) / (800 * 600)) = PRI 11,7 %

    Ovšem pokud by takový server nezaplnil celou obrazovku (jako TopList), mohlo by to procento být větší.

    ---> Ad Zavádějící údaje)

    Mám údaje i o množství KB, které zabírá celá titulní strana komplet (HTML, JS, CSS, Media), mohu z toho vybrat zvlášť grafické soubory s reklamním obsahem a případně i zvlášť spočítat počet KB, které zabírá plain text. Prblematické by bylo spočítat, která část HTML kódu (CSS a JS) ještě bezprostředně souvisí s reklamou a která již nikoli.

    Zkoušel jsem to nedávno u jednoho serveru, který měl na titulní straně cca 180 KB, z toho HTML zabralo 70 KB, reklamní grafika cca 80 KB, jednalo se o český server. Jako titulní strana je to (pro dial-upisty) naprosto k ničemu, leč je to jeden z nejúspěšnějších serverů.

    inak se přikláním k názoru, že reklama je na stránkách proto, aby působila na lidské uživatele. Nemyslím si, že by takový switch sám od sebe zareagoval na nějakou skvělou reklamu... Problém přenesených KB ať obtěžuje tvůce.

    ---> Ad A co je reklama)

    Za reklamní obsah jsem považoval všechnu grafiku, která byla odkazem vedena mimo redakční strany téhož serveru. Nepočítal jsem textovou reklamu, pokud ovšem byla doprovozena grafickým mediem s odkazem, pak jsem započítal takové medium.

    Na Lupě jsem nezapočítal text pod obrázkovým odkazem na JobPilot, na Centru jsem nezapočítal textovou reklamu na Oskara... Na iDnes jsem započítal i grafické odkazy na servery Mobil, Pandora a spol., na serveru Bonusweb jsem započítal celé záhlaví, vyjma odkazu na Bonusweb, obdobě jsem postupoval i v dalších případech. Na serveru Press CZ jsem započítal všechny výskyty ikonek serverů s odkazem u přehledu článků v síti, proto si myslím, že ani Press CZ nepatří, co se zahlcenosti týče, k nejhorším.

    Do plochy reklamy jsem nepočítal orámování, ani alternativní text. Vyšel jsem z grafických souborů uložených se stránkou (pokud se neuložily, uložil jsem si je ručně). Pro plochu strany jsem bral v úvahu výřez kompletního otisku obrazovky. Do výřezu jsem pojal první bod vzhledu poředí vlevo, nahoře, vpravo a dole.

    Vzhledem k tomu, že selfpro iHNed nevedlo na redakční obsah, započítal jsem do plochy reklamy i dotyčný megaformát.

    Ticker nebo jeho část je reklama (Živě), pokud je vyveden v grafickém formátu.

    Na Seznamu byl po výtce editora serveru započítán i selfpromografický odkaz, protože vedl na e-mail na celý život.

    Autor neprošel všechny úrovně serverů, autor píše v textu článku, že jej zajímaly pouze titulní strany. Po zajímavost jsem tím strávil cca 6 hodin čistého času. Pokud bych měl počítat naprosto všechny strany a všechny druhy reklamy, jednalo by se spíš o zprávu o stavu internetové reklamy, nikoli o článek.

    Pokud byste někdo měl zájem přepočítat výsdledky znovu, mám ještě stále archivované výřezy i kompletní otisky obrazovky. Ale technologie je tak jednoduchá, že si ty otisky můžete pro kontrolu pořídit kdykoli sami.

    ---> Ad Navrcholu.cz)

    Vidíte, jaké problémy činí jen definice reklamy. Určitě by bylo daleko složitější obhájit průměrnou stranu. Možná by se dala použít strana (soubor), který podle logu navštívilo nejvíce uživatelů. Problém ovšem je, že to může klidně být třeba diskusní fórum, nikoli redakční obsah. Plochu fóra redakce těžko ovlivní. Také každý článek je jinak dlouhý (týká se i textové reklamy). Váš příklad dokonce je hodně neobvyklá strana, neřekl bych, že průměrná. Seznam by určitě chtěl, abych u něj za průměrnou stranu považoval výpis odkazů se sexuální tematikou.

    ---> Ad Co je hodně nebo málo)

    Míra Kučera už zmínil, že servery se trochu proměnily. Z Lupy zmizelo cca 5 ikon, z jiných serverů také. Problém je v tom, že reklama se dříve umisťovala prostě tam, kde bylo místo. Také byly hojnější výměny ikonek. Na nově designovaných serverech (Interval.cz, Lupa, Neviditelný a hlavně Mobil) je situace už docela jiná.

    Přidat 50 obrazovek... Ano, bylo mi trapné započítávat sedm obrazovek s prázdným bílým místem ve vnějších sloupcích na Světu namodro a spol. Ovšem je pravda, že třeba Neviditelný pes má obsazení plochy strany redakčním obsahem hodně vyvážené. I z tohoto důvodu jsem přemýšlel, že bych tuto metodu doplnil ještě o výsledky poměru obrazových bodů v TIFF (předpokládal jsem důsledné rozřezání vzhledu stránky a převedení všech grafických prvků do TIFF).

    ---> Ad Metodika 1)

    Průměrná hodnota vznikla následovně:

    100 * (SUMA reklamní plochy v (PX * PX)) / (Suma plochy strany v (PX * PX)) = PRI 4,24 %

    Pro srovnání s LRI jsem použil následující vzorec:

    (Suma reklamní plochy v (PX * PX)) / (21 serverů * (banner 468 * 60 px)) = LRI 2,70 %

    Třikrát přepočítáno. Zaokrouhleno na dvě desetinná místa (5 a více nahoru, jinak dolu).

    ---> Ad Metodika 1)

    Zvlolil jsem aritmetický průmer z toho důvodu, že reklama působí zobrazením na jednoho recipienta. Zajímá mě tedy zahlcení reklamou k jednomu uživateli, nikoli vámi popsaný vážený průměr. Pokud máte data o návštěvnosti titulních stran uvedených serverů (já nikoli), můžete si takový průměr sestrojit podle následujícího vzorce:

    (Suma (PRI * návštěvnost serveru na titulní straně)) / (Suma návštěvností na titulní straně) = ???.

    Zajímalo by mě, co taková hodnota říká. Také by mě zajímalo, jak je taková hodnota ověřitelná. Možná by tento postup byl zajímavý vzhledem k přeneseným GB v síti (ale to spíše v absolutních hodnotách).

    ---> Metodika 2)

    Ano. Uvedené servery jsou obsahově nesrovnatelné. Svět namodro funguje jako internetová tisková kancelář.

    ---> Metodika 3)

    Ano, máte pravdu, nad tou mocninou jsem seděl čtvrt hodiny. Hodil jsem si nakonec dvoukorunou. Příště už to neudělám.
  • 20. 2. 2001 19:21

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Odpověď všem

    Omlouvám se, časové podmínky mi neumožňují odpovědět ke každé výtce zvlášť.

    Příště třeba zkusím spočítat plochu reklamy na první obrazovce zvlášť (také nerad scrolluju). Budete pak nadávat, že mám rozlišení 800 * 600 px?

    ---> Ad Zajímavý postup) Interval.cz (Názvy serverů)

    Je velmi pravděpodobné, že jsem se podobných přehmatů dopustil i jinde. Bohužel nemám přístup k databázi ISSN. Pokud jsem si nebyl jist, nahlédl jsem do názvů serverů uvedených v iAuditu.

    Postiženým vydavatelům se omlouvám.

    ---> Ad Zajímavý postup) Dva bannery

    Míra Kučera si nevšiml, že první místo má nejméně zasažený server a Jirka Lahvička nedomyslel za Míru (ale my si rozumíme :-). Dva bannery by možná stačily na poslední příčku (viz TopList). Dva bannery by na serveru, který se roztáhne po celé jedné obrazovce byly započítány následně:

    100 * (((468 * 60) * 2) / (800 * 600)) = PRI 11,7 %

    Ovšem pokud by takový server nezaplnil celou obrazovku (jako TopList), mohlo by to procento být větší.

    ---> Ad Zavádějící údaje)

    Mám údaje i o množství KB, které zabírá celá titulní strana komplet (HTML, JS, CSS, Media), mohu z toho vybrat zvlášť grafické soubory s reklamním obsahem a případně i zvlášť spočítat počet KB, které zabírá plain text. Prblematické by bylo spočítat, která část HTML kódu (CSS a JS) ještě bezprostředně souvisí s reklamou a která již nikoli.

    Zkoušel jsem to nedávno u jednoho serveru, který měl na titulní straně cca 180 KB, z toho HTML zabralo 70 KB, reklamní grafika cca 80 KB, jednalo se o český server. Jako titulní strana je to (pro dial-upisty) naprosto k ničemu, leč je to jeden z nejúspěšnějších serverů.

    inak se přikláním k názoru, že reklama je na stránkách proto, aby působila na lidské uživatele. Nemyslím si, že by takový switch sám od sebe zareagoval na nějakou skvělou reklamu... Problém přenesených KB ať obtěžuje tvůce.

    ---> Ad A co je reklama)

    Za reklamní obsah jsem považoval všechnu grafiku, která byla odkazem vedena mimo redakční strany téhož serveru. Nepočítal jsem textovou reklamu, pokud ovšem byla doprovozena grafickým mediem s odkazem, pak jsem započítal takové medium.

    Na Lupě jsem nezapočítal text pod obrázkovým odkazem na JobPilot, na Centru jsem nezapočítal textovou reklamu na Oskara... Na iDnes jsem započítal i grafické odkazy na servery Mobil, Pandora a spol., na serveru Bonusweb jsem započítal celé záhlaví, vyjma odkazu na Bonusweb, obdobě jsem postupoval i v dalších případech. Na serveru Press CZ jsem započítal všechny výskyty ikonek serverů s odkazem u přehledu článků v síti, proto si myslím, že ani Press CZ nepatří, co se zahlcenosti týče, k nejhorším.

    Do plochy reklamy jsem nepočítal orámování, ani alternativní text. Vyšel jsem z grafických souborů uložených se stránkou (pokud se neuložily, uložil jsem si je ručně). Pro plochu strany jsem bral v úvahu výřez kompletního otisku obrazovky. Do výřezu jsem pojal první bod vzhledu poředí vlevo, nahoře, vpravo a dole.

    Vzhledem k tomu, že selfpro iHNed nevedlo na redakční obsah, započítal jsem do plochy reklamy i dotyčný megaformát.

    Ticker nebo jeho část je reklama (Živě), pokud je vyveden v grafickém formátu.

    Na Seznamu byl po výtce editora serveru započítán i selfpromografický odkaz, protože vedl na e-mail na celý život.

    Autor neprošel všechny úrovně serverů, autor píše v textu článku, že jej zajímaly pouze titulní strany. Po zajímavost jsem tím strávil cca 6 hodin čistého času. Pokud bych měl počítat naprosto všechny strany a všechny druhy reklamy, jednalo by se spíš o zprávu o stavu internetové reklamy, nikoli o článek.

    Pokud byste někdo měl zájem přepočítat výsdledky znovu, mám ještě stále archivované výřezy i kompletní otisky obrazovky. Ale technologie je tak jednoduchá, že si ty otisky můžete pro kontrolu pořídit kdykoli sami.

    ---> Ad Navrcholu.cz)

    Vidíte, jaké problémy činí jen definice reklamy. Určitě by bylo daleko složitější obhájit průměrnou stranu. Možná by se dala použít strana (soubor), který podle logu navštívilo nejvíce uživatelů. Problém ovšem je, že to může klidně být třeba diskusní fórum, nikoli redakční obsah. Plochu fóra redakce těžko ovlivní. Také každý článek je jinak dlouhý (týká se i textové reklamy). Váš příklad dokonce je hodně neobvyklá strana, neřekl bych, že průměrná. Seznam by určitě chtěl, abych u něj za průměrnou stranu považoval výpis odkazů se sexuální tematikou.

    ---> Ad Co je hodně nebo málo)

    Míra Kučera už zmínil, že servery se trochu proměnily. Z Lupy zmizelo cca 5 ikon, z jiných serverů také. Problém je v tom, že reklama se dříve umisťovala prostě tam, kde bylo místo. Také byly hojnější výměny ikonek. Na nově designovaných serverech (Interval.cz, Lupa, Neviditelný a hlavně Mobil) je situace už docela jiná.

    Přidat 50 obrazovek... Ano, bylo mi trapné započítávat sedm obrazovek s prázdným bílým místem ve vnějších sloupcích na Světu namodro a spol. Ovšem je pravda, že třeba Neviditelný pes má obsazení plochy strany redakčním obsahem hodně vyvážené. I z tohoto důvodu jsem přemýšlel, že bych tuto metodu doplnil ještě o výsledky poměru obrazových bodů v TIFF (předpokládal jsem důsledné rozřezání vzhledu stránky a převedení všech grafických prvků do TIFF).

    ---> Ad Metodika 1)

    Průměrná hodnota vznikla následovně:

    100 * (SUMA reklamní plochy v (PX * PX)) / (Suma plochy strany v (PX * PX)) = PRI 4,24 %

    Pro srovnání s LRI jsem použil následující vzorec:

    (Suma reklamní plochy v (PX * PX)) / (21 serverů * (banner 468 * 60 px)) = LRI 2,70 %

    Třikrát přepočítáno. Zaokrouhleno na dvě desetinná místa (5 a více nahoru, jinak dolu).

    ---> Ad Metodika 1)

    Zvlolil jsem aritmetický průmer z toho důvodu, že reklama působí zobrazením na jednoho recipienta. Zajímá mě tedy zahlcení reklamou k jednomu uživateli, nikoli vámi popsaný vážený průměr. Pokud máte data o návštěvnosti titulních stran uvedených serverů (já nikoli), můžete si takový průměr sestrojit podle následujícího vzorce:

    (Suma (PRI * návštěvnost serveru na titulní straně)) / (Suma návštěvností na titulní straně) = ???.

    Zajímalo by mě, co taková hodnota říká. Také by mě zajímalo, jak je taková hodnota ověřitelná. Možná by tento postup byl zajímavý vzhledem k přeneseným GB v síti (ale to spíše v absolutních hodnotách).

    ---> Metodika 2)

    Ano. Uvedené servery jsou obsahově nesrovnatelné. Svět namodro funguje jako internetová tisková kancelář.

    ---> Metodika 3)

    Ano, máte pravdu, nad tou mocninou jsem seděl čtvrt hodiny. Hodil jsem si nakonec dvoukorunou. Příště už to neudělám.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).