Hlavní navigace

RIP OpenOffice, konec skládacího mobilu od Googlu a NBÚ neumí s Wordem

4. 9. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Google
Lohan vs. GTA, nový Remix OS, zmatené mapy Bingu, No Man's Sky doplácí na hype, děravý OS X. Co přinesl právě končící #tyden.

Žaloba Lindsay Lohan na GTA V byla soudem zamítnuta. Pokud netušíte, o co šlo, tak o to, že ve hře GTA V se objevila postava (Lacey Jonas), která „vypadá jako Lindsay“. Té se to nelíbilo a Rockstar Games před dvěma roky zažalovala. Soud nakonec žalobu zamítl s tím, že její jméno ve hře nikde není a postava také nevypadá přesně jako ona. A také, že použití ve hře je fikce a satira. Správně. Viz Lindsay Lohan's Grand Theft Auto V cartoon case kicked out of court.

Bot @unchartedatlas na Twitteru generuje vymyšlené světy v podobě mapy. Viz Twitter Bot Generates A Fictional Universe Every Hour a hlavně mewo2.com/notes/terrain, kde si můžete nejenom velmi detailně počíst o algoritmech, ale také si vše postupně vyzkoušet. Kouzelné. A další příklad hledejte na @unchartedatlas.

Opt-out ze sdílení vašich informací z WhatsApp do Facebooku nic nezmění, Facebook bude vaše informace získávat i nadále. Viz WhatsApp data sharing with Facebook: Opting out of new terms doesn’t stop Facebook taking your information a zdejší Sliby chyby, jako vždy. Změna pravidel WhatsAppu je modelová situace, kde o tom už byla řeč.

TELEgraficky

RIP Ghost Recon ■ TripAdvisor koupil Citymaps ■ Nádherné fotky z GTA V ■ S Googlem na prohlídku Národních parků ■ 100 nejlepších filmů podle kritiků

WEBDESIGN, INTERNET

Už jste se naučili používat flexbox? V The incredible power of flexbox se o něm dozvíte více. Včetně toho, že ho stále nepodporuje plně Internet Explorer (ale ten nakonec umírá a nahradí ho Edge).

Nielseni špatně měřili ratingy YouTube po dobu až 18 měsíců. Dokonce je vykazovali jako poloviční oproti skutečnosti. Nejabsurdnější na tom je, že Nielseni mají panelisty, ale od ledna 2015 kvůli chybě přestali sbírat data od panelistů, kteří si pořídili nové prohlížeče. A nikdo si toho nevšiml. Fascinující. Viz Nielsen admits to 18 months of YouTube online ratings mistakes.

SOFTWARE

LinuxConsole 2.5 gaming distro je venku. LXDE, MATE, BusyBox, hry a zaměření na použitelnost dětmi. Viz www.linuxconsole.org.

Remix OS je Marshmallow a umí (konečně) víc hardware (hlavně NVIDIA čipy a AMD procesory). Remix OS je Android, který můžete mít na počítači či notebooku. Pro starší a nevýkonná zařízení to může být velmi zajímavá alternativa. Viz www.jide.com/remixos-for-pc.

Microsoft Bing omylem umístil Melbourne na sever, místo na jih. Prostě místo 37.8136° stupňů jižně hodili město na sever. Maličkost, která prostě pobaví, byť musíte doufat, že se podle takovýchto map nikdo nerozhodne cestovat. Viz Microsoft can't tell North from South on Bing Maps.

SpaceEngine je vesmír, který můžete mít kompletně zadarmo. Můžete jej brát trochu jako No Man's Sky bez herních prvků. Procedurálně generovaný vesmír, ve kterém najdete i ten, který „známe“, přitom můžete mít zadarmo. Viz ‘SpaceEngine’ is like a free ‘No Man’s Sky’ modelled after the real universe a hlavně en.spaceengine.org. Ke stažení navíc pouze 980 MB.

OpenOffice asi končí, po oddělení LibreOffice totiž nemá lidi, kteří by pokračovali ve vývoji. Zásadní problémy jsou i při opravování bezpečnostních nedostatků. Viz [DISCUSS] What Would OpenOffice Retirement Involve? (long) a je dobré připomenout, že OpenOffice vznikl v roce 2000 akvizicí StarOffice společností Sun Microsystems. V lednu 2011 se od něj oddělil fork jménem LibreOffice , který je – na rozdíl od OpenOffice – živý. Samotné OOO se nakonec dostalo k Apache Software Foundation, proto se dnes fakticky jmenuje Apache OpenOffice. Počty uživatelů dnes pravděpodobně stále vede OOO, přes 160 milionů vs. 100 milionů u LibreOffice. A viz též OpenOffice, after years of neglect, could shut down.

HARDWARE 

RIP Nexus, přivítejme Pixel a Pixel XL? Těžko říci, co tím vlastně chce Google říci, ale příští modely telefonu od Googlu se mají jmenovat Pixel a Pixel XL. Výrobcem by měl být HTC (Sailfish a Marlin) a prý je nutné vše přejmenovat, protože „experience“ bude daleko za „stock“ Androidem. Nevím, já Nexus řadu kupoval právě proto, že to byl čistý Android a nebyly v něm žádné nesmysly.  Původní zdroj viz Exclusive: Google's new phones will be called the Pixel and Pixel XL.

RIP Project Ara. Modulární chytrý telefon od Googlu končí. Viz Google mercifully axes Project Ara, the company’s ambitious modular smartphone initiative, kde píší, že projekt byl zastaven, ale Google bude rád spolupracovat s nějakým výrobcem hardwaru. Důvod konce? Modulární telefon vlastně nikdo nechce, oslovuje to pouze technologické šílence. Celé je to navíc technicky komplikované a nákladné.

Apple iPad to nebude mít lehké, vypadá to na vyčerpání jednoduše dostupných potenciálních kupců. Nové modely se už neprodávají tak snadno (iPhone přitom lidé kupují stále stejně dobře). V The iPad's Dark Days Are Over to probírají i s grafy a čísly. Uvádí například i to, že průměrná doba života iPadu je tři a půl roku, což je dost hodně na to, aby to byl pro Apple problém. Ale zároveň je to dost krátká doba na to, kolik tahle zařízení stojí.

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple má na Twitteru @Apple účet, který je ovšem už roky kompletně prázdný. Tedy až na to, že on tak úplně není a jsou tam tweety, aspoň to tak najednou vypadá. Jako třeba ten, který čerstvě oznámil akci na 7. září. Otázkou zůstává, jak to, že @Apple stále píše, že „@Apple zatím nemá žádné tweety“? Řešení je prosté, nejpravděpodobnější je, že jde o placený inzerát, který sice vypadá jako tweet, ale není jím. Vytvořit něco takového je snadné, stačí jít na ads.twitter.com, vytvořit si kampaň, ale nedokončit ji (nezaplatit). Vytvořený „reklamní tweet“ stále bude existovat. Viz Using “Dark posts” on Twitter to message people privately.

Hra No Man's Sky doplácí na příliš vysoká očekávání, která (jak jinak) nakonec nesplnila. Procedurálně generovaný vesmír je sice úchvatný, ale samotná hra je v zásadě nedostatečně atraktivní na to, aby se dala dlouhodobě hrát. Z valné části za to ale mohou její tvůrci, kteří ji před spuštěním vlastně vykreslili jako něco radikálně jiného, než co poté dodali hráčům. Rozdíl je až tak markantní, že se hovoří o hromadných žalobách a klamavé reklamě. Viz A Train With No Brakes; On Hype and Why No Man's Sky is Important.

Microsoft se v čerstvých reklamních spotech trefuje do Applu. Viz třeba What's a compter? Just ask Cortana, kde jde o podstatnou otázku, co je to počítač, a reakci na to, že Apple začal iPad (Pro) vydávat za počítač. Nutno dodat, že tablet od Microsoftu v podobě Surface (Pro) je opravdu daleko více počítač než tablet od Applu. A to i při vší úctě k tomu, že iPad Pro je velmi povedený kousek hardwaru (s již méně povedeným operačním systémem, ale to je jiná pohádka).

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Transmission (opět) šíří malware. Pokud nevíte, tak Transmission je populární BitTorrentový klient pro Mac. Nyní jde o OSX/Keydnap, který se šíří přes rekompilovanou Transmission z oficiálního webu. Je dost podobná předchozímu KeRanger malwaru, ale nejde o ransomware, tentokrát jde přímo po heslech v OS X keychain úložišti. A protože Apple si infikované verze nevšiml, pokud jste stáhli Transmission 29. srpna, tak máte v systému vetřelce. Viz Transmission is living up to its name by spreading nasty malware (again) a OSX/Keydnap spreads via signed Transmission application.

OS X byl stejně nebezpečně (tři ukázkové 0day) děravý jako iOS. Oprava OS X ale přišla zhruba týden po novém iOSu 9.3.5. Viz New OS X security updates patch same zero-days as iOS 9.3.5 a záplatujte, Safari i OS X El Capitan i Yosemite jsou ukázkově děravé.

Když v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) pracují lidé, kteří ani neumí používat Word, o něčem to svědčí. Viz NBÚ nezvládl začernit dokument, utekly mu informace o čipových kartách.

Last.fm uniklo 43 milionů hesel. Únik sice pochází z roku 2012 a firma před ním tehdy tak trochu varovala, ale velmi špatné je, že za a) e-maily i hesla jsou k dispozici a za b) hesla jsou MD5, takže bezproblémově rozlousknutelná. Takže opět, vaše heslo je kompromitované a je čas ho ověřit přes www.haveibeenpwned.com a www.leakedsource.com. A nezapomeňte i na to, že únik dat z Dropboxu (také 2012) je také veřejný.

Amazon Dash může mít problémy s právem v EU, které mohou ohrozit jeho spouštění v Evropě. Jde o tlačítko, které poté, co na něj kliknete, objedná jeden konkrétní produkt. A protože jediné, co je vidět, je identifikace produktu, tak je to prý v rozporu s německými zákony. Fascinující. Viz Amazon Dash button launch may run into problems with EU law, says expert.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook začal jedné psychiatričce nabízet jako přátele její pacienty. Aniž by ona sama nějak Facebook více používala či snad sdílela s Facebookem kontakty. V Facebook recommended that this psychiatrist’s patients friend each other si o tom přečtete víc, protože to má ještě pokračování. Facebook pak její pacienty začal nabízet i dalším lidem. Jakkoliv to zní úsměvně, je to dost zásadní narušení soukromí a Facebook prozrazuje něco, co může narušovat i lékařské tajemství. V článku řeší, že k tomu možná došlo tak, že ne příliš vědomě dala Facebooku telefonní číslo a tím došlo k propojení s jejími pacienty, kteří její číslo měli v kontaktech. Ale stejně tak je možné, že prostě zafungovalo staré známe, že Facebook doporučuje přátele i dle geolokace.

Google+ nasadil nový vzhled všem uživatelům. U sítě, o kterou už Google nejeví zájem, je to dost absurdní. Nový design byl jako (tehdy ještě) dobrovolný představen před mnoha měsíci. Teď je povinný. A až budete hledat Hangouts, tak tam opravdu nejsou. Ale je to Material Design, takže si v Googlu mohou udělat další čárku. Pár novinek ale přeci jen najdete – komentáře umí fotky a odkazy, stejně jako Facebook. Komunity mají možnost schvalování příspěvků moderátory. A upozornění (notifikace) teď můžete řešit jak v původním místě, tak na nové adrese. Nový vzhled ale neznámo proč tlačí do popředí Kolekce a ještě více likviduje už tak umírající sociální funkčnost. Viz Bringing the new Google+ to more people.

Jak snadno přijít o účet na Twitteru? Kupodivu nestačí být rasistický a vulgární troll, který všechny napadá, vyhrožuje a vůbec dělá věci, které by rozhodně měly vést ke zrušení účtu. Ve skutečnosti stačí nahrát jeden olympijský GIF. Viz The Easiest Way to Get Banned From Twitter a nezbývá než dodat, že za a) Twitter má stále stejný zásadní problém a za b) stále platí, že si s námi Twitter/Facebook/atd mohou (a budou) dělat, co chtějí. Zejména když přijde e-mail od Mezinárodního olympijského výboru a tamní právníci chtějí tancovat nad hrobečkem dalšího uživatele na Twitteru.

MOBILNÍ APLIKACE

Hráči rychle ztrácejí zájem o Pokémon GO. Což mi připomíná, že jsem tuhle hru už asi dva týdny nespustil. Podle grafů od Axiom Capital Management bych tomu sice neříkal rychle, ale pokles zájmu je tam vidět. Na druhou stranu z 45 milionů na 30 milionů DAU je slušný pokles. Moc se ale nedivím, je to totiž pořád stejné a spolu s některými změnami více otravnější než na počátku. Klesá navíc i hledanost Pokémon GO (svět vs. ČR) – v Česku je navíc hodně markantní.

STARTUPY A EKONOMIKA

Příběh konce Fuhu Inc. najdete v How a hot L.A. start-up went bankrupt: Inside the ‚stress cage‘ that was Fuhu, byť o téhle společnosti jste možná nikdy ani neslyšeli. Stojí za přečtení.

Apple má zaplatit zpětně 13 miliard eur na daních. Tyhle daňové optimalizace jsou čím dál tím komplikovanější. Tři roky to v Irsku vyšetřovali, až přišli na to, že daňové výhody pro Apple udělené Irskem jsou nelegální (umožňovaly Applu platit okolo 1 % daní). Irsko s tím nesouhlasí, Apple je samozřejmě také proti. Viz Apple should repay Ireland €13bn, European Commission rules.

Uber za druhé čtvrtletí tohoto roku prodělal 1,2 miliardy dolarů. Ano, miliardy. Brian Solis o tom píše v Uber Loses $1.2 Billion By Q2 2016: Is The On-Demand Economy A Bust Or An Investment? a je to dobrá otázka. Prozatím všechny ty „skvělé ceny“, které Uber nabízí, totiž dotuje. Ale také je nutné dodat, že zásadní černou dírou na peníze byla Čína. Solis na druhou stranu říká, že Uber možná neprodělává, ale opravdu investuje.

Spotify jde proti umělcům, kteří dávají exkluzivní práva Apple Music. Na jednu stranu to je dobře a Spotify má pravdu v tom, že exkluzivní práva jedné hudební službě poškozují trh, na stranu druhou je otázka, proč by zrovna Spotify mělo tohle dělat. Ten postih je ale také vtipný, ošklivé umělce prostě utopí někam daleko ve výsledcích vyhledávání. Směšné. Viz Spotify Reportedly Punishing Artists Who Give Exclusives To Apple Music.

E-KNIHY

V Belgii místo Pokémonů loví knížky. Online hra vytvořená na jedné ze škol přilákala desítky tisíc hráčů. Viz Belgians are Hunting Books, Instead of Pokemon a skupina na Facebooku jménem Chasseurs de livres. Pěkně. A pardon, že jsou to knihy a dávám to do kapitoly E-knihy :)

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).