Hlavní navigace

RRTV se nelíbil Mansonův klip na Óčku, obsahoval masturbaci, sex a násilí

5. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEO Podle psychologa, jehož odborný posudek si RRTV nechala zpracovat, byl klip (s)AINT pro děti do 12 let absolutně nevhodný. Televize ho odvysílala letos v únoru.

Psychický, fyzický i mravní vývoj dětí podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) porušila hudební televize Óčko tím, když do vysílání zařadila 6. února videoklip (s)AINT od zpěváka Marilyna Mansona.  Písnička byla totiž odvysílána v odpoledním bloku Mixxxer, konkrétně od 14:35, tedy v rámci písniček na přání od diváků. Analýza zpracovaná analytickým odborem Úřadu Rady a rovněž psychologický posudek videoklipu, který si Rada zadala v rámci správního řízení, potvrdily, že videoklip je způsobilý ohrozit vývoj dětských diváků v případě jeho odvysílání v chráněném čase mezi 6. a 22. hodinou, uvedla v tiskové zprávě RRTV.

ČTĚTE TAKÉ: Óčko rok po návratu do multiplexu 3: dvojnásobný podíl a nejmladší publikum

Vysílací radě se nelíbí konkrétně to, že ve videoklipu od kontroverzního hudebníka jsou ztvárněna témata jako sex (byť náznakově), masturbace, nahota, šňupání kokainu, sebepoškozování a také zvracení. I když nějaký konkrétní děj klipu není zřetelný, obsah může vyjadřovat jakési perverzní orgie s mučením, sebepoškozováním a drogami, upřesnila RRTV. Tím, že byl klip odvysílán v odpoledních hodinách, mohl mít podle kontrolního orgánu na dětského diváka negativní vliv a působit také charakterem děsivého snu. Rada si při této příležitosti nechala udělat také odborný posudek psychologem Adamem Suchým.

Tipy C

NEPŘEHLÉDNĚTE: Óčko Expres HD doplní v pražském DVB-T Primu Cool HD, celoplošné zatím nebude

Klip celkově působí jako laciná snaha zobrazit na malé ploše vše, co by mohlo diváka šokovat. Obsahuje opakované naturalisticky zobrazené sebepoškozování žiletkou na hrudi. Tato forma automutilace je přitom obvyklá především u těžkých poruch osobnosti. (…) Dále obsahuje opakované šňupání kokainu z Bible a ze skleněné podložky s následným krvácením z nosu. Obsaženy jsou sexuální praktiky charakterizované z hlediska Sexuologie jako deviantní – bondage (svazování a znehybňování). Je zobrazen sex se dvěma ženami, následně se dvěma muži (v prostřizích v ženských šatech), uvádí mimo jiné Suchý, podle kterého by dětem do 12 let neměl být klip přístupný vůbec, od 15 let je při „harmonickém psycho sexuálním vývoji“ jeho zhlédnutí možné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).