Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Satelitní Skylink a CS Link si mnou ruce. Přecházejí k nim piráti Digi TV od Dave.1 - na jednu stranu je to dobry nazor, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2010 7:22

    Dave.1
    na jednu stranu je to dobry nazor, ale na druhou stranu kdyz jsou nove karty "obojetne", tedy irdeto a CW najednou, tak jaky je to problem skylinku? Moc teto logice nerozumim. Pokud ma STB certifikovany CW, tak tato karta dle meho nazoru bez problemu funguje. Nuti zakazniky nekdo kupovat STB, ktere nemaji certifikovany dekoder CW? Je to volba zakaznika, ze si takovy pristroj koupi za vidinou usetreni par korun. Pristroj ktery nema certifikovany dekoder CW. Takze pripadne problemy jdou jen na jeho hlavu, protoze v manualu je jasne napsano, ze CW dekoder nema.

    A nema to nic spolecneho s tim, ze v soucasne dobe nejsou v hojne mire dostupne irdeto STB ci moduly. Proste zakoupenim soucasne obojetne karty se zakaznik vyhne tomu, ze karta prestane byt po pripadnem vypnuti CW kodovani nefunkcni. Naopak, takovy socasny novy zakaznik ma vyhodu, ze i po roce 2012 nemusi do nove karty investovat.

    Ten problem je na strane STB, ktery irdeto nepodporuje. Ale to neni problem skylinku, ten dodava jen karty, neprodava STB. Takze soucasna politika skylinku je "dodavame karty, ktere vam budou fungovat i po roce 2012" ... oni nemuzou rucit za vas pristroj, ktery jste si koupili a neco neumi ...
  • 20. 8. 2010 1:18

    VS
    Možná by Skylink udělal lépe, kdyby jejich podpora nedávala zákazníkům zavádějící informace o tzv. "pirátských přijímačích". Ten pojem má 2 roviny: "přijímač umožňující 'pirátský' příjem např. DigiTV pomocí EMU" a pak "přijímač umožňující užívat karty CW/Irdeto v UNI čtečce, přestože to není oficiálně posvěcené a zaplacené společnosti vyvíjející Irdeto". Tzv. UNI čtečka není nic jiného než SoftCAM, takže vedlejší efekt je např. možnost sdílení placených balíků pro více přijímačů, a také ztráta potenciálního příjmu pro společnost Irdeto. To se jí pochopitelně nelíbí. Zatím ale převažuje názor, že "pirátské přijímače", resp. UNI čtečky, resp. SoftCAM, není v ČR nijak nelegální věc. To je až případný příjem programů bez jinak nutného placení. Diskutabilní je otázka sdílení karty pro placené programy v rámci domácnosti. Navíc ke sdílení karty de-facto dochází, i pokud se v PVR nahrává jiný program, než jaký je sledován. Rozhodnutí soudu v této věci u nás pokud vím zatím není.

    Už se i tady objevily informace, že Skylink karty fungují v přijímačích nejvíce používaných pro pirátský příjem DigiTV bez problémů po nahrání správného firmware. Pokud by Skylink takto informoval zákazníky minimálně na svém webu, ušetřil by si podle mě dost problémů hlavně v budoucnu, až skončí ono global-free. Samozřejmě by byla taková možnost příjmu deklarovaná jako nezaručená s možností, že kdykoliv přestane fungovat.

    A další věc - ty "pirátské přijímače" nemají obvykle CI slot? HW CAM modul je jistě možnost, jak udělat "nepirátský" přijímač. Není nutno hned kupovat nějaký certifikovaný Skylinkem, když jak už je v článku uvedeno, je takových minimum. A zas je vidět, jak je migrace na Irdeto nešťastně načasovaná, když je s dostupností takového CAMu momentálně dost problém.

    Vůbec bude zajímavé, co se stane na konci 2012. Očekávám, že minimálně pro neplacené programy CW půjde ještě dlouho potom. Neumím si představit, že ani ne za 2 roky by se měly vyhodit v podstatě vvšechny do teď zakoupené přijímače nebo k nim kupovat nový CI CAM pro Irdeto. Nehledě na karty použité v přijímačích pro STA, kabelové TV a podobně.
  • 20. 8. 2010 7:02

    bez přezdívky
    Přesně tak. On ten David má naprostou pravdu v tom že prodej těchto nových karet je opravdu unáhlený. K čemu nové karty s Irdetem když nejsou na trhu přijímače,o modulech nemluvě. A přitom to bylo řečí o tom co výrobci budou chrlit všechno na trh a dokonce že to bude levnější atd. atd.Myslím že pokud není na trhu jeden jediný SD přijímač přímo se čtečkou Irdeto tak k tomu není absolutně co dodat a Skylink mohl klidně ještě přinejmenším letos dodávat původní karty. Aby se jim ta přílišná iniciativa nakonec neobrátila proti nim,docela si dokážu představit že ti nespokojenci s ICE kartou se na ně někteří vybodnou a pořídí si raději CS Link.Ten zatím "sladce spí" co se týče přechodu na Irdeto ale aby to nakonec nebylo jeho výhodou.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).