Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Když není zákazníkem geek, ale obyčejný člověk od fd - Schvalne, bezte se podivat do temer libovolneho soucasneho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2017 21:41

    fd (neregistrovaný)

    Schvalne, bezte se podivat do temer libovolneho soucasneho auta. Idealne po tme. Nastartujte rozsvitte a vypnete radio. Prevazne cely jeho panel zhasne, a to i presto, ze jeho soucasti jsou namnoze dalsi prvky, ktere s radiem nesouvisi (napriklad ovladani teploty atd). To musi navrhovat tatar. Pricemz se nebavime o veci za koruny, ale za stovky tisic korun.

    Nebo si zapnete libovolnou soucasnou TV. A bezte zkusit preusporadat nalezene kanaly. Pripadne manualne doladit novy kanal. Vetsina z tech TV bude mit analog/dvb-t/c, nektere i s. A pokud nedej boze budete mit k dizpozici signal ve vsech formatech, tak si na to musite nekam napsat navod, protoze to, ze by jste mel proste linearni seznam kanalu je zcela nerealizovatelne.

    Srovnejte to pak s nejakou starsi (pokud muzete) analogovou TV nasi provenience, u tech "novejsich", s digitalnim ladenim, si proste vyberete cislo, a muzete bud prochazet pasmo "do nalezeni" signalu, nebo muzete rucne zadat frekvenci, nebo muzete nechat pochopitelne TV najit vse co najde a nejak to ocislovat, stejne tak muzete u libovolneho kanalu zmenit cislo a TV ten kanal pomerne logicky vsune mezi existujici ...

    ... kuchynska minutka je nejlepsi mechanicka, vydrzi desitky let, a neni treba neustale resit, ze v ni je uz zase vybita baterka.

  • 11. 1. 2017 10:11

    thr

    Sice máte do jisté míry pravdu, ale platí tu právě to "do jisté míry".
    Vezměte si pro srovnání kuchyňské věci - je asi na místě očekávat čtení návodu třeba u pekárny na chleba, která z podstaty věci musí mít více různých programů. Na druhé straně je ale lehce absurdní očekávat čtení návodu u rychlovarné konvice, kde k obsluze stačí stisknout jediné tlačítko a při lití vody chápat jasný symbol MIN a MAX na vodoznaku. A i u té pekárny lze očekávat, že půjde o nastudování pár triviálních posloupností, ne o detailní mnohostránkové studium.

    A popravdě u některých nápadů tvůrců "IoT" se to sune spíš do pozice, blížící se požadavku na provedení série bez manuálu nepochopitelných kroků i u té rychlovarné konvice či požadavku, aby u pekárny nestačilo pročíst jeden přehledný list, ale byla nutná týdenní certifikace...

  • 11. 1. 2017 19:45

    Pavel Riedl

    Je to tak. Teď jsem čučel na topinkovač. Má tři podsvícená tlačítka, točítka se stupnicí 1 až sedm a páčku na zasunutí topinky. Jako bonus páčku zvedající jakousi konstrukci a šuple na dropky.

    Jen tak na okraj, ze vzrůstajícím věkem si začínám mnohem více všímat designu věcí (mám na mysli opravdový design, tedy jak se s věcmi pracuje). Je naprosto ostudné, jak dokáží být nějaké věci komplikované. Schválně, kolik tlačítek má kuchyňská minutka a kolik jich musíte zmáčknout, abyste spustili odpočet? A přitom stačí jedno točítko...

  • 13. 1. 2017 9:41

    fd (neregistrovaný)

    ad 2) jenze ta televize se bude chovat zhruba nasledovne: Kanaly na dvb-t a dvb-c (mozna) budete moci mit naladeny zaroven, ale uz nebudete moci mezi nimi prepinat. Nejdriv je treba zmenit rezim prijmu (ve 3. urovni menu) z dvb-t na dvb-c a naopak (v tomto konkretnim pripade LG). Alternativne vam tv da vybrat, ale pamatovat si bude bud jedno nebo druhe, ale ne uz oboje (hitachi). Pokud mate zaroven jeste nejaky analogovy prijem, pak butede mit dva kanaly cislo jedna, dva ... atd atd, protoze mezi temi kanaly sice lze v tomto konkretnim pripade prepinat bez lezeni do menu, ale uz je nelze seradit na jednu hromadu. A jelikoz nasi soudruzi v ramci dvb-t vysilaji jeste i radia, tak ty kanaly cislo 1 budete mit tri - ten treti bude jeste radio.

    Pokud chcete nejaky kanal presunout, tak misto aby se vsunul mezi stavajici, tak se prohodi s tim, ktery je na zadane pozici. Takze kdyz chcete pretridit 30 kanalu, mate zabavu na hodinu nebo dve.

    Pokud chcete doladit nejaky novy kanal (nebo mux), tak to defakto nejde jinak, nez kompletnim preladenim. Cimz ovsem prijdete o vase pracne vytvorene razeni.

    Pri prilezitosti zrizeni toho S, zjistite, ze kanaly cislo 1 mate uz ctyri ... a zmenit jejich cislovani v pripade S nelze vubec.

    O tom, ze by televize z nekolika prijimanych muxu vybrala ten s nejlepsim signalem, si pak muzete nechat jen zdat, tudiz pokud je vase antena nekde na kopci, budete mit misto 30 tech kanalu 90, a budete rucne muset resit vyber tech, ktere nemaji artefakty kvuli horsimu prijmu. To ID ktere je soucasti kanalu, nebo dokonce informace o skupine vysilacu, je tam totiz zcela zbytecne.

  • 12. 1. 2017 11:41

    SB (neregistrovaný)

    V tomto se mi líbí naše mikrovlnka - má 2 kolečka, jedno na výkon, druhé na čas, tím časovým to jde i vypnout. Jo, a nemá hodiny! Tomu se říká minimalismus.
    Viděl jsem mikrovlnky, kde je třeba pomačkat několik čudlíků, než to vůbec začne jet, a pak se to musí dalším zastavit.

  • 12. 1. 2017 15:10

    Pavel Riedl

    Jo. Na tomhle principu jsem si ty stopky vyrobil. 'Moje' mi totiž říkala, ať furt neremcám a zkusím si to vyrobil. Mají svítící LED display a jdou vidět pěkně z dálky. Při normálním provozu vydrží 2 měsíce, pak je potřeba je přes USB nabít.

  • 11. 1. 2017 21:03

    Klik je cvik (neregistrovaný)

    Min 4x dle nastavování rozsahu minut a sekund ... kdy v běžném používání je vždy nutný jeden stisk souběžný tzv. reset-vynulování

  • 13. 1. 2017 8:47

    Trident (neregistrovaný)

    1. Ta vec s radiem se mi na mem momentalne socialnim americkem voze nedeje. Nicmene znam ty jedince z automotive divize co to navrhuji. Je pravda ze jsou obcas mimo realitu. Viz ruzne modre ledky svitici ridicum do obliceje.
    2. Pri poctu kanalu v C a S nejsi schopen jich tolik linearne utridit(ucvakal by ses k smrti) a vyrobce proste pouzil jen jeden zpusob trideni. Kanal muze mit v info id i prirazene cislo (volitelne) a podle toho to tv muze seradit ve vychozim poradi aby to odpovidalo lokalnim zvyklostem. Zrovna u S jsem se s nejmensim poctem setkal bylo kolem 100-120ti. Bezne vsak je to na S k nekolika stovkam pro bezneho nenarocneho uzivatele. Desetisice kanalu pri prijmu vice druzic uz ani nezminuji.
    3. Na starsich TV to byl taky kolikrat opruz. Hlavne frekvence moc nepomohla kvuli nasemu specifickemu narodnimu posunu a jine norme zvuku. Cislovani kanalu samozrejme uplne jine a ne vsechny tv umely evropske/ceske. Stejne bylo treba nechat TV jemne automaticky doladit i po rucnim zadani. TV s manualnim ladenim jsem snad naposledy videl nejaky rubin nebo merkur. Barevne TV vetsinou az na prvni socialni varianty mely uz digitalni ladeni.
    4. Uz jsi resil cernou husu a zaseknutou minutku?

  • 11. 1. 2017 9:19

    Klik je cvik (neregistrovaný)

    Kdo nečte návod nebo úvod škodí tomu komu je návod nebo uvod určen ...

    Komunikace byla,je a bude hlavní podstatou společenského aspektu lidského života a její změny přímo či nepřímo vždy zasáhly snad každou oblast společenského života - práci, vzdělávání, vědu, masmédia, politiku, rodinu, péči o zdraví, hledání partnera apod.

    Od kouřových signálu k IoT ? Obávám se že autor otevřel pandořinu skříňku digitální kompetence zákazníků a moc si tohoto vážím,protože využitelnost potenciálu digitálních technologií je skutečně závislá na tom, zda lidé dokážou vnímat jejich přínos, zda budou schopni je ovládat a zda je budou umět prakticky zprovoznit a v neposlední řadě hlavně využít dřív než poletí na ten Mars :)

    Za sebe s klidným svědomím říkám jedno: Ne ! také Nerozumím všemu,ale klidně jako zákazník příjmu možnost,aby mne výrobce nebo prodejce před koupí přímo či nepřímo vzdělával,protože jen tam může vzniknout ,,hrozba,, že se ze mne stane dlouhodobý a spokojený zákazník.

  • 11. 1. 2017 11:39

    klik je cvik (neregistrovaný)

    Ani

    .. "do jisté míry" ... Souhlasím tohle platí v dnešním standardu kdy Vámi zmíněná konvice má připojení k 220,voda se do ní leje a následně se ohřívá na základě mechanického zapnutí a navíc její design je nadčasový a ladí přeci k interiéru a pohodlí zákazníka se společně s jeho image zvýšilo aniž bych jako zákazník musel zvyšit zaběhnutý standard a co víc má přeci záruku a důvěru k výrobci ..

    Stop !

    "do chvíle " Než zákazník bude muset komunikovat s prodejcem jen kvůli tomu že zakoupil varnou konvici s nutností připojit ji k IoT. Varná konvice sice jde ale v domácnosti nekomunikuje a to i přesto že dostal v akci od výrobce dáné konvice 5 triček s potiskem ve kterých chodí celá rodina .. pohodlí a image v tzv. digitální domácnosti i přesto bylo vážně narušeno ... Proč ? Protože při pořízení "IoT konvice" zákazník nepřímo odmítl přispůsobit se nárokům díky svému zaběhnutému standardu svůj standard změnit protože tu konvici chtěl hned ... To však prodejci nepřizná a bude po něm vyžadovat perpetum mobile ...

    Marketing není všemožný viz příklad nicku Petr M .. ten kdo ví jak složíté je dnes něco vyrobi,udat na trh a v neposlední řadě prodat ví že v případě IoT je to v první řadě zákazník,který by ve svém zájmu měl chtít zvýšit svou gramotnost,protože se může stát že z image a pohodlí tzv. digitální domácnosti se stane hodně drahý blázinec pod tlakem ..

    Proč ? Ne jen že neměl třeba certifikaci k základnímu používání ale neví jaký certifikát používá jeho "IoT konvice".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).