Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Nejisté krůčky do podivných, možná slepých uliček od pch - Inteligentni pracku si predstavuju tak, ze do ni...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2016 9:28

    pch (neregistrovaný)

    Inteligentni pracku si predstavuju tak, ze do ni nacpete pradlo, zvolite kdy ma byt vyprano a tim to konci. Pracka si SAMA zjisti vahu, barvu, analyzuje vetsinu textilu na typ zdimani ci predpirky a ze zasobniku!! Na prasek ci avivaz si SAMA nadavkuje potrebne mnozstvi prasku a spol. Po vyprani otevre dvere aby pradlo nezatuchlo a popripade parkrat otoci bubnem ...jeden cudlik a jeden display.. Chci oc ?

  • 21. 12. 2016 15:29

    Karel (neregistrovaný)

    Ale notak.. trochu podrážděnej, ne? Proč hned tak agresivně. Jsou Vánoce tyjo.

    Neřikejte, že jste nepochopil podstatu příspěvku a nepoznal nadsázku.

  • 23. 12. 2016 20:37

    Pavel Riedl

    Mě to funguje. Hodím prádlo (netříděné) do proutěného koše a nejpozději na druhý den je poskládané ve skříni.

    Dobrá, kecám. Doopravdy je to tak, že mi hadry náhodně mizí ze skříně a za pár dní je najdu v koši a můžu si je vyžehlit.

    Ale TOC je brutálně vysoký.

  • 24. 12. 2016 3:00

    nameless1 (neregistrovaný)

    Řekl bych, že jo. Jedna věc, pračka nemá šanci zjistit vše potřebné o prádle pro optimální výsledek (pokud nebudete mít samé "chytré" prádlo, nebo jen prádlo jednoho druhu, barva není všechno), neví, jak dokonale a rychle to teď zrovna požadujete vyprat, navíc nemůže ovlivnit, co do ní hodíte, co by tak měla dělat, když tak někdo nacpe ručníky a vlněný svetr atd., prostě to si musí řídit uživatel na vlastní zodpovědnost. V reálu by existoval jeden program, čím by se pralo všechno a někteří tak i perou, ale k tomu není potřeba "chytrá" pračka, to lze dělat s jakoukoli pračkou, stačí ty čudlíky ignorovat a prádlo, co to nevydrží nekupovat, nebo brzy vyhodit - tak by to bylo stejně. Druhá věc je, že prostředek není jen jeden a v pračce se nedají skladovat všechny. Opět ten stejný důsledek, používal by se nějaký průměr na všechno, výsledky by nemohly být optimální a tak zjednodušit si to můžu s jakoukoli pračkou. Možná, až budou jednou roboti, co projdou koš s prádlem, označení, zanalyzují materiály, sami rozdělí do dávek, dosypou prášky a pak vyžehlí (daleko otravnější, než vyprat, praní opravdu není problém), tak to bude reálný přínos a teoreticky fungovat.

  • 27. 12. 2016 13:57

    Karel (neregistrovaný)

    Dal jsem k prádlu halenku z vlny. Výrobce tam asi zapomněl vložit čip. Takže pračka detekovala jen bavlněné ručníky a celou várku prohnala vyvářkou. Kam mám poslat žádost o náhradu škody?

    A co když tam nacpu bílé a červené prádlo najednou? Předpokládám, že pračka by měla vypsat Error 1008 a trvat na tom, abych vrátil občanský průkaz.

    Ne, jak mám podobné vymazlenosti rád, tak s pračkou to nejde a nepůjde. Je to asi tak reálné, jako vyrobit termosku, kam nalejete kafe, přidáte dva kopečky zmrzliny a termoska vám udrží to první horké a druhé zmražené. Takže leda tak za cenu, že prádlo nedáváte do pračky, ale do "stroje na praní", který si prádlo sám přebere, roztřídí a pak vypere po částech. A v rámci dodržení pravidel si budeme třetinu prádla prát v ruce přesně tak, jak doporučuje výrobce daného kusu. Plus pár kousků vyhodíme, protože tam výrobce vytiskl "neprat". Ručníky hezky vypereme na 30 stupňů Celsia, přesně jak praví vysačka od výrobce. Schválně se někdy podívejte, co tam alibisticky dávají - vyrábí se dnes vůbec ještě něco, co by výrobce dovoloval vyvařit? No a navíc ta výhoda, že to ráno naplníte a o 8 hodin později máte skoro všechno vypráno.

  • 23. 12. 2016 20:18

    Trident (neregistrovaný)

    Mozna je treba si uvedomit, ze je tu hromada lidi kteri intenzivne pracuji hlavou aby ses mel i ty dobre. A kdyz prijde clovek unaven z prace, pripadne se zvedne z domaci pracovny a musi vykonat nejake domaci prace, tak fakt resit nejake materialy uz mozek fakt nechce. Nema na to kapacitu prehazovat pradlo a jeste resit specialni program na kasmir. Nejsem textilni specialista ktery vi co se deje s textilem,barvami a pracim praskem dohromady za danych cyklu v pracce.

    Kdysi na tyto veci meli rodiny od strednich prijmovych skupin na pradlo sluzebne. A stravil se tim cely vikend mozna jeste par dni navic. Kolikrat i pani domaci musela pomahat. Jenomze tehdy tech materialu moc nebylo a nemusel jsi pomalu delat vedeckou analyzu a nadavat na to ze vyrobce na pradlo nedal ani cedulku.

    Je tedy nasnade ze v dnesni dobe pri velmi vysoke dusevni zatezi jak chlapi tak i manzelky nechteji resit hromady klasickych a modernich materialu. Misto sluzebne maji pracku, ktera jim vsak tyto veci jeste dale komplikuje. Uz moje matka se musela dele zamyslet u tatramatky jaky program zvoli pro prani zaclon.
    Uplne stejne jako ty bych mohl napsat ze manzelka je tak hloupa ze nezna rozdil mezi little endian a big endian - vzdyt je to preci zakladni vec.

    Ten spotrebic by tohle mel ulehcovat a ne jeste zvysovat komplexitu celeho procesu. To je ta pridana hodnota kterou si jako spotrebitel platim. Pokud ne, tak nema cenu kupovat megadrahy pristroj a staci ten hloupy. Nebot ten aspon nezeslozituje komplexitu rozhodovaciho procesu.

  • 23. 12. 2016 21:10

    dino

    Vytváříte umělý problém, ten vymazlený ovládací panel tam můžete mít pořád, pokud uživatel chce, ať si všechno nastaví ručně. Ale vedle toho tam bude velké tlačítko "Chci prostě vyprat." A máte marketingový trhák - "hitech pračku", kterou ale (nějak) zvládne používat opravdu každý. Ostatně přesně tak funguje spotřební elektronika už desítky let.

  • 29. 12. 2016 9:58

    thr

    Tak naokraj, praní sice nechávám na manželce, ale občas to sleduji i se zeptám. A fakt je, že program na vyvaření se dneska prakticky nepoužívá, i 60st je spíš výjimkou, nižší teploty vesměs úplně stačí. Je to částečně o účinnosti pracích prostředků, částečně o vyšší efektivitě samotné pračky (prostě to lépe "promíchá"), ale částečně asi o tom, že vyšší teploty prostě byly v minulosti "v módě" a používaly se v podstatě zbytečně prostě proto, "že se to tak dělalo vždycky".
    Tímhle se přirozeně snižují i ty nároky na třídění, samozřejmě je dělení bílé-černé-barevné pořád žádoucí, ale následky při omylu se dost zmenší. Třídění na "silon-bavlna" pak při nižší teplotě prakticky odpadá, zbývá jen pár vyloženě choulostivých věcí typu vlny.
    Podle mého názoru tohle prostor k automatizaci i v této oblasti docela rozšiřuje a zdaleka bych to neviděl tak nereálné, jako by se mi to jevilo, kdybych měl představu o praní danou jen tím, jak to dělala moje matka před rokem 1989...

  • 31. 12. 2016 9:03

    Pavel (neregistrovaný)

    Vyšší teploty praní se nepoužívaly, protože to bylo v módě (ostatně naši předci měli jiné starosti, než sledovat módní trendy, to až dnešní znuděná společnost neví, co roupama dělat a prosazuje módní nesmysly jako praní při 15°C). Prádlo se vyvařovalo hlavně z hygienických důvodů (i když naši předci nevěděli nic o těch breberkách v něm, všimli si, že po vyvářce je méně svědí kůže), a jak je dnes módní nevyvářet, tak se uspokojivě plní čekárny na kožním oddělení.

  • 1. 1. 2017 8:51

    Multi (neregistrovaný)

    Vas komentar budi k zamysleni, mame vic techniky, ktera nam ma usnadnovat zivot a doprat vic volneho casu, ale pritom uz ani nemame cas a silu kouknou na pradlo a spravne ho dat do pracky. Neni neco spatne?

  • 21. 12. 2016 15:14

    Přezdívka: (neregistrovaný)

    Mně by sralo, že ta pračka neumí sama prádlo před praním roztřídit a po vyprání pověsit na šňůry, něco vyžehlit a všechno složit a naskládat do skříně.

    Do té doby, to je jen lepší automat a ne inteligentní pračka.

    Proklínám autory SciFi, kteří nás navnadili a furt nic.

  • 30. 12. 2016 7:16

    Bohous (neregistrovaný)

    Představa, že dám drahé šaty do pračky a nechám ji, aby sama vyhodnotila jeho barevnost, je při mých zkušenostech s automaty různého druhu nepřijatelná.

  • 24. 12. 2016 13:15

    Trident (neregistrovaný)

    Da se delat leccos. Zjistovat nasakavost materialu pred a po vyprani, zjistovat odber motoru pri prevalovani pradla suche/mokre ( levne pracky fakt nemaji tenzometry na vazeni;)), zjistovat tvrdost vody, zjistovat jestli je pradlo rovnomerne v pracce (moderni pracky maji emg senzory vibraci)). To je neco co moderni pracky uz maji. Napriklad ty vybuchujici od Samsungu;)
    Pradlo lze taky identifikovat s modernimi technologiemi. Ale o tom se nebudu rozepisovat z duvodu podepsane NDA a obavy ze zneuziti.

  • 30. 12. 2016 3:07

    jenjdukolem (neregistrovaný)

    "A fakt je, že program na vyvaření se dneska prakticky nepoužívá, i 60st je spíš výjimkou, nižší teploty vesměs úplně stačí. " ... je zjevné, že dosud nemáte děti a/nebo prádlo pere manželka

  • 31. 12. 2016 9:52

    JT (neregistrovaný)

    podívejte se na Apple produkty - jsou pitomý jak troky ale dělají přesně tohle . jedno tlačítko dělá to co uživatel chce. (to že se to nedá nastavit nebo nikde není napsáno co se stane mě ale osobně dost vadí)

  • 31. 12. 2016 9:57

    JT (neregistrovaný)

    Mimochodem sebelepší prášek nevybělí..takže pořád vyvařuji. Ano sice se vyvářka smrskla na poměrně úzký sortiment jako jsou krojové košile a prostěradla a podobné věci ale zatím jsem nenašel nic co by to nahradilo.

  • 29. 12. 2016 11:17

    Karel (neregistrovaný)

    Vyváří se například ručníky nebo utěrky. Oblečení prakticky ne. Někdo ještě rád vyváří ložní prádlo.

    Moderní prací prostředky prádlo provoní a pomohou odstranit některé nejčastější nečistoty. Ale pro řadu případů nefungují lépe, než samotná voda. Proto někteří lidé perou sice trička na 40, ale jednou za čas je nechají vyprat na 60. Řada problémů, které dnes lidé považují za "je to oprané" ve skutečnosti spočívá v tom, že to "není vyprané". Zašedlé tričko s fleky v podpaží po vyprání na 60 pak opět začne být černé a fleky po antiperspirantu jsou pryč. Zázrak to nebude, prášek i aviváž jsou stejné, jen se zvedla teplota. Průmyslové prací prostředky opravdu fungují lépe, ale k těm se většina populace nedostane. Ti perou v Arielu, Persilu a podobných věcech, které sice udělají prádlo "svěžejší až tři týdny", ale tím to asi tak končí. Špína na prádle jsou z velké části odumřelé kožní buňky, obvykle mastné. Na to tyhle prášky nestačí, navíc se samy nerozpouští úplně a na prádle pak zůstává šedý povlak. Hlavně ale že to vypere skvrny od vína a bláto.

    Vlna dnes není problém ani tak z pohledu teploty, jako spíše ždímání. Vlněný svetr ždímání na 1200 otáček dost odnese.

    Nereálné problémy to nejsou, jen to řešení není v evoluci pračky. Stejně tak jako auto nevzniklo tím, že by někdo namontoval na koně motor.

  • 29. 12. 2016 18:35

    dino

    Opět bych hledal inspiraci ve spotřební elektronice, ono "výrobce tam zapomněl dát čip" by mělo vést k hlášce "část vloženého oblečení není kompatibilní s touto pračkou, vyjměte je a akci opakujte". Případně by uživatel dostal možnost zvolit šetrnější program či odsouhlasit možné zničení nekompatibilního prádla. Levnější výrobci to pak ošetří větou ve všeobecných obchodních podmínkách, že nekompatibilní prádlo může být zničeno a uživatel to používáním pračky bere na vědomí.

    Použil bych jinou analogii k automobilu, to, že se dnes mohou někde auta prohánět řádově rychleji než na počátku dvacátého století, není jen otázkou evoluce automobilu, ale též hromady předpisů upravujících vnější podmínky.

  • 21. 12. 2016 15:34

    Ostap Bender

    Furt nic? To je dobře. Již St. Lem přirovnal pravděpodobnost vzpoury robotů ke vzpouře automatických praček. :D

  • 23. 12. 2016 20:48

    Ditys

    Zde je ovšem zásadní rozpor s dnešní filozofií obchodu, a to v marketingu. Výrobek, který bude tak nějak "sám fungovat", tedy inteligentně řešit všechny provozní problémy (druh prádla, tvrdost vody, její teplota, případně i automatickou objednávku pracího prášku v případě nedostatku) - tedy pračka, která bude mít jen tlačítka zapnuto / vypnuto, bude marketingově neprodejná. Co by se v takovém případě dalo vložit do reklamy? Náš výrobek funguje sám, ostatní je třeba složitě nastavovat? Ovšem jejich ovládací panely a aplikace v Androidu vypadají na prospektu mnohem líp.

  • 21. 12. 2016 11:04

    gespa (neregistrovaný)

    re: zasobniky na prasok
    Taketo pracky su, pozrite sa na systemy Miele, kde kupujete gely v boxoch, ktore rovno pripojite k pracke. Ano, TAKETO pracie prasky/gely su potom "trochu" drahsie a nedostat ich v akciach.

    Problem je, ze stale budete mat pradlo, ktore sa ma prat rucne a pracke je nutne povedat, ze tam take pradlo mate.
    Alebo su specialne programy na pranie technickych tkanin (Gora-TEX) alebo na pranie tenisiek ...
    Mozete si vybrat.
    Bud chcete zariadenie bez rozmyslania, alebo zariadenie, ktore Vam spravi c Vy chcete,
    Kazdemu soudruhovi podle jeho chuti...

  • 21. 12. 2016 10:54

    Jirka_1 (neregistrovaný)

    Aha, tak blbý stroj má vědět, že jsi tam pomíchal bílé s barevným, chlupaté s umělinou atd. Není to spíš o tom, že jsi blbej jako bedna kytu, kdy nevíš, jaké prádlo se k sobě dává a jaký prášek k němu? Nebo si myslíš, že tupý stroj pozná, že nějaký trouba dal do zásobníků prášky naopak? :-) Co jsi napsal jen potvrzuje, že debilizace společnosti pokračuje mílovými kdoky a většina z nás to navíc podporuje... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).