Hlavní navigace

Síťová neutralita v USA vyhrála zásadní bitvu, blokování služeb je zakázáno

27. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Americká Federal Communications Commission schválila nová pravidla, která mají zajistit, aby poskytovatelé se vším provozem na internetu zacházeli stejně.

Tři hlasy pro, dva proti. Federal Communications Commission schválila novou regulaci internetu v USA nejmenší možnou většinou. Nastavila tak pravidla, která mohou zásadním způsobem ovlivnit budoucí fungování internetu – a to nejen v Americe.

FCC nově zařadila pevné i mobilní připojení k vysokorychlostnímu internetu mezi přísně regulované telekomunikační služby podle Hlavy II tamního telekomunikačního zákona (Title II, Communications Act). To jí dává pravomoc mnohem více zasahovat do toho, jak fungují, a určovat poskytovatelům připojení (ISP) mantinely, ve kterých se mohou pohybovat.

Zástupci poskytovatelů nová pravidla téměř jednohlasně označují za příliš radikální a neodpovídající současné době. Tvůrci obsahu, který je náročný na přenos dat – jako třeba streamované video – by se podle nich měli podílet na nákladech na budování rychlejších a kapacitnějších linek. Někteří ISP se tak už nechali slyšet, že regulaci napadnou u soudů.

Ještě není vyhráno

Podle nových pravidel by se s veškerým internetovým provozem mělo zacházet rovnocenně. Zakazují blokování přístupu k legálnímu obsahu na internetu, selektivní zpomalování služeb i placenou prioritizaci vybraného provozu, která by vedla k vytvoření tzv. dvourychlostního internetu. ISP tak nesmí žádat od tvůrců obsahu peníze za rychlejší a prioritizované cesty k uživatelům.

Výjimkou jsou situace, kdy poskytovatelé připojení potřebují zajistit rozumné fungování sítí (reasonable network management). Nesmí toho ale zneužívat, stanovila FCC.

Pokusy o omezování služeb, které přenášejí hodně dat, už v USA v minulosti proběhly. Comcast se například v roce 2007 pokusil zpomalovat provoz přes BitTorrent, od této praxe upustil až o dva roky později po hromadné žalobě uživatelů. 

BRAND24

Komise si odhlasovala nové pravomoci i v oblasti plateb, které účtují poskytovatelé připojení tvůrcům obsahu (tzv. interconnection deals). Na druhou stranu z regulace vyňala například ceny vysokorychlostního připojení pro uživatele – jejich stanovování tak dále zůstává na trhu.

Přesné znění nových pravidel ještě FCC nezveřejnila, v americkém rejstříku by se text měl objevit v řádu několika týdnů. O regulaci se také ještě zřejmě povede bitva v Kongresu, kde se zejména republikánští zákonodárci snaží prosadit zákony, které by pravomoci FCC omezily. Skončila jedna bitva, ale válka o síťovou neutralitu v USA dále pokračuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).