Hlavní navigace

Skype uvedl aplikaci Qik na posílání krátkých videovzkazů v mobilech

15. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft se snaží proniknout do posílání videozpráv. Uspěje nebo neuspěje další možnost, jak místo textů nebo fotek komunikovat v krátkých videích?

Skype Qik trochu připomíná hlasovou schránku, do které ukládáte videa. Uživatel může nahrát krátký spot (maximální délka je 40 sekund) a poslat jej některému ze svých kontaktů (nebo skupině). 

Mobilní aplikace, dostupná pro Android, iOS a Windows Phone, je přitom navázaná na telefonní číslo (jehož zadání na startu vyžaduje). Na rozdíl od klasického Skypu (se kterým není propojena) tak nemá vlastní seznam kontaktů, protože používá ten z uživatelova telefonu.

Vzkaz se díky tomu dá poslat i člověku, který Qik nainstalovaný nemá – dostane totiž SMS s odkazem, kde si může aplikaci nainstalovat. Na druhou stranu tak Skypu (potažmo Microsoftu) dáváte přístup ke svým kontaktům – přestože jde o samostatnou aplikaci, provozuje ji stejná firma.

Nahraná videa se v aplikaci ukládají asi dva týdny, poté se automaticky smažou. Video může vymazat i sám autor – v takovém případě zmizí i z telefonů všech, kterým ji už jednou odeslal. 

V aplikaci není možnost videa trvale uložit nebo je exportovat. Nepropadejte ale falešné představě soukromí – v obchodech s aplikacemi sama firma upozorňuje, že to zdaleka neznamená, že by videa nešla z telefonu vůbec dostat: „It may be possible for recipients to capture and save videos elsewhere before you delete them from Qik.“

ebf - partner 1

Pro rychlé reakce na vzkazy si může uživatel předem připravit krátká pětisekundová videa Qik Flik, kterými pak může jednoduše odpovídat (také video obdoba emotikonů).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).