Hlavní navigace

Softwarové piráty s Mac OS X ohrožuje trojan

27. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S pirátskými verzemi žádaných programů pro platformu Mac OS X se šíří nebezpečný trojský kůň označovaný jako OSX.Trojan.iServices. Doposud byly zachyceny dvě varianty. Varianta A se nejdříve šířila spolu s nelegálními kopiemi nového kancelářského balíku iWork 09 přímo od společnosti Apple. V prvních hodinách si infikovanou verzi iWork 09 stáhlo zhruba 20 000 uživatelů, ale informace o existenci trojana se šířily velmi rychle. Přece jen malware pro alternativní platformy je pořád vděčné téma.

S pirátskými verzemi žádaných programů pro platformu Mac OS X se šíří nebezpečný trojský kůň označovaný jako OSX.Trojan.iSer­vices. Doposud byly zachyceny dvě varianty. Varianta A se nejdříve šířila spolu s nelegálními kopiemi nového kancelářského balíku iWork 09 přímo od společnosti Apple. V prvních hodinách si infikovanou verzi iWork 09 stáhlo zhruba 20 000 uživatelů, ale informace o existenci trojana se šířily velmi rychle. Přece jen malware pro alternativní platformy je pořád vděčné téma.

Nyní však byla zachycena také varianta B, která pro změnu využívá zájmu o pirátské verze grafického studia Photoshop CS4 od Adobe. Samotný instalační program je tentokrát čistý, trojan se skrývá až v cracku. Na infikovaném počítači pak může vykonávat různé úkoly včetně otevření zadních dvířek pro další havěť. Evidentně tedy nejen uživatelé Windows by si měli rozmyslet, co a odkud stahují. (Zero Day, The ToyBox)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).