Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Spadne Napster do náruče miliardových kulturtrégrů? od Mirek Zeman - Mel bych ke komentari dve pripominky (resp. dotazy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2001 10:10

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Mel bych ke komentari dve pripominky (resp. dotazy na autora clanku):

    1) Podle mych informaci (tj. klidne me opravte) Shawn Fanning vyvijel Napster proto, aby si mohl vymenovat hudbu s kamarady, nikoli aby ukazal kamenikum "zac je toho loket". Rozhodne bych jej neevangelizoval jako nejakeho internetoveho Robina Hooda - to mi prijde opravdu hodne pritazene za vlasy.

    2) Vam prijde soucasna podoba Napsteru OK? Tj. kazdy si tam vymenuje co chce (resp. porusuje autorsky zakon - urcite me nezkousejte presvedcit, ze si tam nekdo stahuje pisnicky nezavislych hudebniku) a totalni vetsina to nedela na protest proti soucasne situaci na hudebnim trhu (ta je v podstate stejna, jako v rade jinych prumyslovych odvetvi), ale z naprosto zistnych duvodu. Ja jako profesionalni hudebnik (tj. clovek hudbou se zivici) bych byl pekne nastvany, ze me 50 milionu lidi okrada o ma procenta z prodeje. Rozhodne bych si nenamlouval, ze se neco vyresi zavedenim mikroplateb ci clenskych poplatku. Vetsina uzivatelu jednoduse prejde na jiny system - treba Gnutellu, protoze to bude pohodlne a hlavne zadarmo.
  • 19. 2. 2001 10:48

    Martin Hájek (neregistrovaný)
    Všechny komentáře publikované na Internetu v záležitosti Napster mají jedno společné - tiše se zastávají Napstera, a lžou sami sobě, že se při jeho používání nejedná o normální krádež.
  • 19. 2. 2001 11:04

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    ad 1) Kopii e-mailu Shawna "o ukazani kamenikum, zac je toho loket" pouzila RIAA proti Napsteru u soudu. Nemam ted po ruce URL s dukazem, ale je to tak. Nakonec i vsechny ostatni nekomercni site obsahuji stejne paradigma.

    ad 2) O tom, ze jsou v sitich peer-to-peer copyrightove soubory bezplatne, vi kazdy jejich uzivatel. Uz nekolikrat jsem zduraznoval, ze tyhle site nepouzivam proto, ze ignoruji prava hudebniku a interpretu, rozhodovat o sobe a za sebe (nikoli kvuli RIAA!). 5O milionu lidi vas o zadna procenta z prodeje neokrada - jednak by si vsech 50 milionu od vas cedecka nekoupilo, jednak si nejaka mohou koupit na zaklade poslechu vasich zaznamu v techto sitich.

    Poslouchate snad hudbu z rozhlasu ze zistnych duvodu? Rozdil mezi rozhlasem a sitemi je v tom, ze rozhlas plati pausalni poplatky kamenikum, site ne. To je ale posluchacum sum a fuk. Uzivatelum siti nejde o zistne duvody, protoze zaznamy neprodavaji, ale jen je poslouchaji, srejne jako v rozhlase (odkud si je mohou LEGALNE nahravat).

    Ruzne pruzkumy ukazaly, ze DRTIVA vetsina uzivatelu siti by hudebnikum davala desiky dolaru mesicne, pokud by jim je mohla davat jednoduchym, neotravnym zpusobem. Reseni takoveho zpusobu - vcetne zajisteni prav hudebniku mimo RIAA a spol. - je v technologiich. Ty se vyvijeji (jde ale o technologie bez velesifrovani a totalniho dohledu). Soucasny stav absolutniho neplaceni je prechodny a zmeni se technologickym vyvojem (o tom, jake jsou jeho moznosti, jsem uz taky psal vickrat).

    A nakonec - na Gnutellu vsichni neprejdou, protoze by padla. Gnutella je kapacitne nasycena, zvysovani poctu jejich klientu uz dnes presahuje meze moznosti jeji koncepce, resp. architektury. Na principu Gnutelly chysta svou sit MS - kapacitni mez jejiho "preziti" bude cca 100,000 klientu. Ale jsou site, kde takove problemy nejsou.

    Problem Napsteru je z meho pohledu v tom, ze nevyuziva miliony investic k tomu, aby vytvoril prostor hudebnikum mimo RIAA pri zachovani jejich svepravnosti, ale vydal se cestou smlouvani s dablem, ktery ho nakonec sezere.

    Takze vase "Nesouhlasim, nesouhlasim" vam vracim lopingem zpatky. A propos - v dobe starych magnetaku prodej elpicek podporovalo sireni "piratskych" nahravek. Dnes jsou hudebnici, kteri zamerne davaji sve skladby do siti peer-to-peer, aby si zajistili prodej cedecek, tricek apod. via Internet.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).