Hlavní navigace

Názory k článku Stahovačům hudby přituhuje

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2003 23:00

    Bubik (neregistrovaný)
    To je přesně ono.
    Kdysi jsem kupoval dost CD. To bylo ovšem ještě v době, kdy nebyly za 600 a nebyly prolezlé kaktusem. Originály hrály doma ve věži, kopie v autě a klukovi v discmanu. Když jsem večer pracoval, pustil jsem si CD v PC - joj, to byly časy.
    Pak se začalo zdražovat, no dobrá, to bych u špičkových CD ještě překousl. Poté se objevil kaktus a moje PC, přehrávač v autě a synův discman přestaly CD číst. No a jak šel vývoj dál, některá CD přestal číst i můj starý Philipsův CD HiFi player.
    Co s tím? Cesta jedna je sednout k PC, přepálit CD na nekaktusoidní a jedeme dál.
    No, ale po zralé úvaze jsem volil cestu druhou - na CD se mi až na vyjímky stejně většinou líbí jedna dvě tři písničky, zbytek je taková - no prostě - vata. Interpreti se stejně převážně opakují, až na vyjímky moc nových dobrých věcí nevzniká. Takže na CD kašlu, Bártu mám rád, ale za ty peníze a s rizikem, že nepřehraju ho mít nemusím.
    Tedy milé IFPI: dřív jsem CDčka kupoval, dnes nekupuju. Není to proto, že bych vypaloval, nebo kupoval od Bulharů. Prostě jsem se rozhodl, že kaktusem prolezlá cédéčka kupovat nebudu. I za tu cenu, že už do smrti do své sbírky nepřidám ano jedno.
    P.S. Vlastně ano, nedávno jsem si koupil CD jedné české začínající skupiny. Prodávali ho na svém koncertu, stálo dvě stovky, kaktus nepotkalo a bylo vynikající.
  • 23. 4. 2003 19:11

    pankreas (neregistrovaný)
    jen tak me napadlo...

    jste herec, delate amaterske divadlo. musite chodit domu v sest, abyste zvladnul zkousku. v patek koncite ve tri, protoze na morave je festival. budete rad, kdyz vam vubec proplati cestu. na svetla, dekorace, kostymy a spol se skladate, stejne tak na pronajem salu, kde zkousite. pokud delate predstaveni sami, na sal se skladate taky a modlite se, ze se zaplati ze vstupneho - kdepak aby riziko nesl najemce a sjednal se honorar. osmdesat korun za vstup je az moc, neuzivite se, ani kdyz jste sakra dobri.


    ale dobra, vas vehlas se siri a nejakym zpusobem se poloprofesionalizujete - zamestnate se na polovicni uvazek a po vecerech objizdite stace. neni to nic moc. ale treba si vas nekdo vsimne a dostanete rolicku - tu v dabingu, tu v televizi.

    treba se zprofesionalizujete uplne. na nejaky slastny zivot to nebude, ale uz se nemusite starat o zkusebnu a dekorace apod. rodinu tim uzivite jen tak tak - ale obcas prijde role ve filmu, obcas nejaka ta moderace na spolecenske akci.

    obcas udelate neco pro reklamu, obcas prijmete roli v zahranicnim filmu. konkurence je obrovska.

    treba se na to vykaslete, treba zacnete psat sloupky - jste znamej ksicht, maji o vas zajem. treba budete delat vlastni show v televizi, treba si udelate agenturu.

    a treba se z vas stane hvezda a budete se nadosmrti valet s hollywoodkymi hvezdami v sampanskym.

    ale drtiva vetsina zustane porad na te amaterske urovni, protoze je to bavi delat a nemysli si o sobe, ze by se tim mohla uzivit. a mysli si to spravne.

    a ze si filmy s vami lide kopiruji? no a kolik byste z nich videl? treba natocite neco ve vlastni rezii a za vlastni prachy - treba pak dostanete nabidku, ktera vas nejakym zpusobem zabezepeci a treba i takovou, ktera vam umozni velky tvurci rozlet.

    a propanajana - proc by to v hudbe melo byt jinak? proc stoji cd stejne jako vhs s filmem, ktery je nepomerne drazsi, narocnejsi a podili se na nem vice lidi, pricemz si ji koupi mene zajemcu nez hudebni nahravku? proc jsou videopujcovny v poradku a pujcovny cd ne? proc si skoro kazdy, kdo hrabne do strun, mysli, ze se hudbou bude jednou zivit a ze mu zabezpeci slusny zivotni standard, nerkuli nadstandard a vic?

    berte to analogicky uplne od zacatku - vcetne toho, ze hudebnici, stejne jako herci, zkratka mohou vydelavat i na ruznych promoakcich, skladanim filmove hudby, reklamy... mohou prorazit do zahranici... je absurdni, ze spickovy herec v cesku nevydela tolik jako prumerna kapela.

    neberte to jako obhaobu "piratstvi", jen jako zamysleni, jestli jsou pozadavky hudebniho prumyslu nastaveny skutecne realne.

    a omlouvam se, mam zarazenej shift.
  • 24. 4. 2003 6:46

    filipp (neregistrovaný)
    Klobouk dolů. Už dlouho jsem tu nečetl tak perfektní analýzu. Naprosto s Vámi souhlasím.
  • 24. 4. 2003 9:56

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Vyborne napsano, naprosto souhlasim. IFPI, OSA, RIAA a podobny pochybny spolky hledaj problemy vsude jinde, jen ne u sebe... rejzovat na shitech a la Holki nebo Lunetic (odpocivejte v pokoji, hluboko a hlavne navzdy), to by jim slo. Na to, jaky "hodnoty" produkujou, vydelavaj jeste az moc. A vsichni tyhle "hudebnici" taky.
  • 24. 4. 2003 11:34

    Rachetik (neregistrovaný)
    Přesně tak, mám doma docela dost mp3jek a tak z 80% to sou věci, který se prostě v normálním kamenym obchodě sehnat nedaj, když, tak přez net ze zahraničí a to už se zase zbytečně prodraží(psytrance, jungle, reggae). Až bude v českejch kamennejch, nebo inetovejch obchodech kvalitní hudba za rozumnou cenu, tak do nich vyrazim a začnu si ji nakupovat, do té doby vivat mp3!!!
  • 16. 5. 2003 15:03

    Jan Krauz (neregistrovaný)
    jo presne tak ,nechapu proc ale neberou tyhle lidove diskuze vazne ,vzdyt jde o hlas lidu ,tedy potencionalnich zakazniku... jasne ze kdyby byla kvalitni original hudba koupitelna za slusnou cenu na Internetu tak od jinud neberem,a ona by mohl byt levna a hlavne pristupna vsude (kde je inet) takze se vyse*** na otravovani lidi sdilejicich p2p a zacnete budovat nove typy sireni originalnich nahravek pres internet ,v tom je budoucnost.
  • 24. 4. 2003 13:26

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    On někdo znemožňuje muzikantům takhle fungovat? Pořádají na ně vydavatelé parfosní hony, loví je do smyčky jak mongolští pastevci koně nebo je nahánějí do sítí, jako naše ušáky na export?
    Měl jsem dojem, že většina kapel, majících nějaké ambice, se velmi snaží, aby jim nějaký ten vydavatelský moloch umožnil nechat se vykořistit.

    Proč to asi dělají? Že by z masochismu? Nebo z blbosti? A nebo je to tak, že sice moloch sežere většinu vejvaru, leč to, co zbyde, je pořád několikanásobek toho, co by si vydělali samizdatem? Nemluvě o nákladech na studio etc, etc, jak se zmínil Martin Kopta.
  • 24. 4. 2003 15:30

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Neznám žádnou kapelu, která by toužila po smlouvě s Nahrávací Společností, s.r.o. Ale znám dost kapel, které hledají způsob, jak vydat a prodat desku, zajistit si propagaci a management. To je věc aktivního agenturního zastoupení.

    Kapely si najímají "agenturu", ne obráceně.
  • 24. 4. 2003 17:50

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    No v pořádku. Ať si ji najmou.
    Brání jim někdo?

    Jiné kapely se nechají najmout Nadnárodním Molochem a.s. Ten vloží prachy a nese riziko, že o ně přijde. Takže se snaží nepřijít.

    Jiní nechtějí ani agenturu, vypálí si a prodávají CD po koncertech. Hutka to tak, myslím, dělá. Merta dělal.
    Nepotřebují reklamu, dohadují si akce sami, fandové si je najdou.
  • 23. 4. 2003 19:27

    pivko (neregistrovaný)
    pri vsi ucte, nerekl bych, ze si autor dal s clankem prilis mnoho prace, nebot problem rozhodne nerozebira tak do hloubky, jako by si zaslouzil. vysledkem jsou (u temat tohoto typu bohuzel az prilis obvykle) polopravdy a dezinformace. vezmeme to poporadku:

    1. titulek: "stahovacum hudby prituhuje" je prinejmensim zavadejici. porad totiz mame § 30 autorskeho zakona, na zaklade nejz je stahovani cehokoli krome software zcela legalni. aby taky ne, prave za tyto zpusoby uziti se plati ony povestne pausalni poplatky. nelegalni je pouze umistovani autorskych del na www stranky, ci jejich sdileni pres P2P site.

    2. mluvime-li o nelegalite cehosi, musime take rozlisovat sankce s tim spojene. v pripade porusovani autorskych prav je to a) obcanskopravni odpovednost, b) spravnepravni sankce (prestupek podle ust. § 32 prestupkoveho zakona) c) trestnepravni sankce (trestny cin podle § 152 trestniho zakona). obcanskopravni cesta je neprakticka, museli by se s vami soudit, to muze trvat dlouho a vysledek nemusi odpovidat vynalozenym nakladum. prestupkove rizeni je dostupnejsi, nebot se o vse postara statni organ, ovsem tech par korun pokuty zase nema ten spravny odstrasujici efekt. kamenici proto radi hrozi rizenim trestnim. problem je ale v tom, ze trestny cin podle § 152 trestniho zakona (porusovani autorskeho prava) je mozno spachat jen umyslne. umysl musi zasadne kryt vsechny znaky skutkove podstaty trestneho cinu. kdyz nekdo doveze z ruska kamion nelegalnich CD prokazuje se umysl nekdy take tezko, ale urcite neskonale lepe, nez v pripade toho, kdo nasdilel na pocitaci pres kaazu pana prstenu. proto take posilaji ty bububu dopisy, z hlediska trestniho prava totiz nejsou vubec nutne, muzou na vas jit hned, jak objevi, ze v P2P siti nelegalne sdilite autorska dila, ovsem v takovem pripade staci k vyvineni argumentace ve stylu: ja jsem si tam ten soft nainstaloval, ono to neco udelalo, na nic se me to neptalo, nemam vubec tuseni, ze to neco nasdilelo do sveta, a tak dale, a tak podobne, podle vasi fantazie. ano, pokud to udelate opakovane pote, co jste bububu dopis obdrzeli, neni prokazani umyslu sice bezproblemove, ale rozhodne je snazsi.

    3. titulek "internetovemu piratovi hrozi dva roky vezeni" nelze nazvat jinak nez prasarnou (i kdyz v tomhle pripade je v tom lupa nevinne). vim, ze novinari takhle referuji o trestnich kauzach dnes a denne, ale o to je to horsi. dva roky jsou totiz v tomto pripade horni hranici trestni sazby, a je vrcholne nepravdepodobne, ze by za podobny prohresek nekdo prave tento trest dostal. naopak, pokud ten clovek bude chytry, nemusi byt vubec odsouzen, a pokud ne, velice pravdepodobne odejde s podminkou nebo par hodinami verejne prospesnych praci.

    4. porad jsme jeste v cesku a tak tu plati ceske zakony. ze pan soudce bates v americe verizonu neco ulozil je sice pekne, nicmene na nasem uzemi zcela irelevantni. povinnost provideru vydat logy ze serveru pro potreby statnich organu se dovozuje z ust. § 86 odst. 1 telekomunikacniho zakona a nazor na to navic neni uplne jednotny. zadny pravni predpis ale nenarizuje data o aktivitach uzivatelu sbirat a archivovat, provozovatele telekomunikacni cinnosti maji pouze povinnost data vydat nekterym statnim organum (zduraznuji statnim organum, nikoli soukromym osobam, nebo sdruzenim typu OSA, zde by naopak vydanim udaju telekomunikacni zakon porusili) pokud je ovsem maji.
  • 24. 4. 2003 8:05

    Vita (neregistrovaný)
    3. souhlas. Je to totalni blbost, sdileni obalu tezko nekoho poskozuje. Ja mam treba svuj na queen greatest hits I i II hodne poskozeny. A pritom nechci.
    4. Nooo jenze to plati jen do okamziku nez prijedete to USA, tam vas za to klidne odsoudit muzou. Ono si USA usurpuje i to ze jeho zakony budou platne po celem svete a mam obavu ze nasi poslanci se k tomu stavi stejne jako k valce v Iraku - radeji nejdriv pockaji co se stane. Nejsem si tak uplne co z logu zjistite - k vasemu pobaveni, mam na svem disku nekolik onlineovek u kterych sdilim jejich instalacni soubory ktere se casto jmenuji vic nez podezrele. Napriklad star wars, ze :)

    Aneb i kdyz budou mit logy je problem dokazat ze to co uzivatel sdili je to za co to OSAS a spol. predpoklada. Tahle akce je ovsem opravdu legalni, ja to totiz fakt sdilim a filmy ani hudba to neni. Client pro ty hry je totiz opravdu volne ke stazeni, plati se az mesicni poplatky.
  • 25. 4. 2003 2:21

    Honza Em (neregistrovaný)
    Ty firmy si myslí že když se jejich CD nebodou dat kopirovat to jako že se jim nikdy nepodaří ale podle
    jesich myšlení asi ano jen je nechte ve snění. A pokud by jim to nedej bože vyslo s tema ochranama a zakonama jako že jim to nevýjde tak tim akorad potopí sami sebe a nase**u spostu lidí.Kteří si radši zaspivaji pak sami sobě pro radost misto toho aby si pustily CD. Tak tim padem pak už nebudou žadní komerční spěváci. Jen FREE aty to budou dělat pro lasku k hudbě a pak si nekdo najde zase neco a pude to celý zase od znova(třeba toto písmenko už zpíval nekdo jinej mam autorské práva na písmeno a - ž i malé a velke tak tě žaluju) Tak pak lidi budou držet hu*u aby je nekdo nezažaloal. To bude krasa celej svet bude držet HU*U jen asi poslanci ne ty budou mít určitě IMUNITU.

    Ale dost hov***n nejak to skončí a když jim to projde tak se stejně myslím moc nezmění ! Nestydím si koupit ORIGINAL podud nestoji nekdy kole 700 a taky si nestydím udělat kopii. (1 kopie pro vlastní potřebu to nekdo nekdy řekl :))) Měly by spiš s cenama dolů a DRŽET KLAPA**U.
    A jestě nám děkovat no ne !

    Postavit se jim ! Parchantům. Nemají dost i když mají hodně.Nevidí si do UST !!! Skrblíci. :) Zatím.

    Doufám že jsem nikoho nenaštval to bych nerad !

    PS: VESELE PALTE PALTE PALTE
  • 25. 4. 2003 8:22

    Krozyk (neregistrovaný)
    Pořád to ještě nikomu nedošlo? IFPI, OSA, RIAA, BSA atd., ti všichni vědí, v čem je problém, přece tam nedělají úplní tupci. Jenom už si vydobyli takovou pozici, že mají pod palcem vládu (tutíž zákony) a policie jim jde na ruku. Proto raději kříčí na všechny strany, že za pokles jejich zisků můžou piráti a omílají to stále dokola dle hesla "opakovaná lež se stává pravdou". A je to pro ně mnohem snadnější zisk, jít cestou represe a zastrašování, než hledat jiné východisko. Proč taky, vždyť oni z nás ty peníze nějak vytahají. Viz. nesmyslný poplatek z každého kopírovacího zařízení, médií apod. Vždyť to je presumce viny!!!
    A nikdo s tím nic neudělá. Víte proč? No mají peníze a ty dnes vládnou světu a tvoří zákony. A právo a zdravý rozum musí stranou. A nejhorší je, že takto funguje celý svět :(

    Teď jsem si to po sobě přečetl a je mi nějak divně. Nemá někdo u sebe kanystr s benzinem a sirky...
  • 25. 4. 2003 9:45

    DRK (neregistrovaný)
    Kdyz tady tak ctu vsexny ty reakce tak me napada jedna vec. Podle vseho existuje jak ze strany vydavatelu tak ze strany zakazniku a vsex ostatnich nazor ze 80% hudby , SW je tzv. nelegalnich TJ. PROTI ZAKONU. To ovsem znamena ze naprosta vetsina lidi povazuje tento zpusob za dobry ci lepsi nez jinou variantu... ale co je to zakon... nejaka konvence na ktere se de fakto shodne vetsina lidi... krucis ale pokud by zakon reflektoval tento stav tak by musel zrusit nezakonnost tohoto jednani, nebot takto zakon pusobi proti vuli VETSINY obcanu .... co nas nuti sami na sebe si stvat organizace jako OSA atd kdyz zijeme v tzv "demokratickem" neboli vetsinovem systemu .... vzdyt to co je zakonne ci normalni atd. o tom rozhoduje spolecnost sama a pokud vetsina lidi teto spolecnosti se rozhodne ze kopoirovani je a bude v poradku....
  • 25. 4. 2003 10:24

    pivko (neregistrovaný)
    tohleto je trosku jinak. vystizny je vyrok jednoho vehlasneho britskeho copyrightoveho pravnika, rekl, ze autorske pravo je verejnosti tolerovano jenom proto, ze sankce fakticky nedopadaji na pripady bagatelniho porusovani soukromymi osobami.

    berte to tak, ze ctenari lupy nejsou reprezentativnim vzorkem populace v tomto ohledu, maji o problematice mnohem rozsahlejsi znalosti (i kdyz i zde tezko rici kolik ctenaru tohoto fora skutecne vi, co je v tom autorskem zakone napsano a taky, jak se to vyklada). vetsine "normalnich smrtelniku" je nejake autorske pravo ukradene. maji doma televizi, mozna video s par VHSkama, pro filmy si chodi do videopujcoven, mozna maji nejaky ten starsi komp, kde maji samozrejme nelegalni soft vypaleny treba z CDcka od kamarada. malokdo vi, jake absurdity se pomalu dostavaji do autorskych zakonu po celem svete pres ruzne mezinarodni organizace typu WIPO atd. a kazdemu je to taky jedno, protoze razie dum od domu a domovni prohlidky pocitacu a sbirek audio ci videonosicu dum od domu take nikdo nedela a ani delat nebude.

    ztotoznuji se s nazorem, ze lide ve vydavatelskych spolecnostech take nejsou padli na palici a moc dobre vedi, ze smerem k mase "beznych uzivatelu" mohou tak akorat delat bububu, protoze jakekoli rozsahlejsi akce by zvedly vlnu odporu proti autorskemu pravu samemu.

    take je pravda, ze neznam zadne jine pravni odvetvi, kde by zakon a praxe byly takhle daleko od sebe. autorske zakony a na ne navazujici trestnepravni normy jsou jiz dnes tak gumove, ze trestnepravni sankce podle nekterych vykladu hrozi za temer jakekoli poruseni autorskeho zakona, pravni jistota tudiz veskera zadna.
  • 25. 4. 2003 13:37

    Jezevec (neregistrovaný)
    Presne tak, zatim naprosta vetsina pravnich sporu byla vedena s firmami, maximalne se vybrala nejaka ta obetni ovce z rad soukromych osob. Ono je totiz naprosto nerealne soudit se s temi miliony lidi, kteri sdili neco na inetu. A ISP nemaji zadny duvod zavadet nejake omezeni, protoze tim by se postavili proti svym klientum a v konkurencnim prostredi by nemohli prezit. Stejne lze kazde omezeni obejit.
  • 25. 4. 2003 9:56

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    Jo, takhle svět funguje. Nejen dnes. Prachy vládnou světu, co je Féničani vynalezli.
    A nezmění to ani padesát cvoků s kanystrem benálu a sirkama.

    Pokus, aby to fungovalo jinak, skončil spoustou mrtvol a stejně to moc nefungovalo. V 89. milióny lidí cinkaly klíčema, aby ho už konečně dorazily.

    Ale furt je lepší se z nasranosti vypsat na netu než jít shánět ten benzín...
  • 25. 4. 2003 10:49

    katzz (neregistrovaný)
    No asi tak, například Karel Gott dostane z každýho prodanýho CD asi 50 Kč, a zbytek 450 Kč, jde úplně někomu jinýmu.
  • 26. 4. 2003 11:44

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Myslel jsem, že GoJa je z části Gottova. A pokud má z pětikila 10 procent přímo Gott, tak OK, protože na písničce nejspíš pracuje i skladatel, textař a doprovodná kapela...
  • 7. 5. 2003 20:00

    Capi (neregistrovaný)
    50Kc/CD? To je jeste docela frajer. Nekde sem cet (tusim kdysi na www.divokejbill.cz), ze kazdej z nich ma z jednoho CD 1Kc (kolik je jich v kapele - 10? - tzn. maj 10Kc/CD. Jak rikam, Gott muze bejt rad... :-(
  • 25. 4. 2003 15:06

    Hnoje (neregistrovaný)
    Dnes má snad každej 2 PC...
    A každej alespoň trochu schopnej (krom babiček a i některá z nich možná ano) co má PC v tom jede...
    Kdo z Vás může říct, že je čistej ???
    Tak ať nás všechny třeba zavřou, stejně to nevymítěj...
    To je realita...

    Nakonec každýho věc ...
  • 26. 4. 2003 1:00

    Pavel (neregistrovaný)
    Muj dopis na IFPI:

    Hezký den,
    po přečtení Vašeho článku:
    Ochrana CD proti vypálení mě běhá mráz po zádech .
    Kopírování zabíjí hudbu ? To spíš Vaše ochrana ne ?

    Jak mě vysvětlíte toto:

    Dcera dostala nové CD Leoše Mareše - dívám do zadu a čtu:
    COPY CONTROL a dále: Toto CD je chráněno proti kopírování je přehratelné na standardních CD přehrávačích a na PC používajících operační systém Windows. Problémy s přehráním mohou nastat pouze ve výjimečných případech.
    A tak vložím a najede autorun a píše:
    Nahoře v liště: Running player for the first time
    Pod tím hláška: Checking system Integrity
    a něco načítá a pak hláška v angličtině:
    Že musí být proveden restart aby se updatoval audio codec

    Povolím restart a po něm vložím CD znovu a zase autorun a to samé dokola. Pokud zvolím přehrát CDROM bliká a nic.
    A proto jsem CD vyzkoušel v jiném PC ale to samé .

    TO JSEM VYJÍMEČNÝ PŘÍPAD A NEMÁM WINDOWS ?

    Na co si lidé kupují jako já PC s kvalitní zvukovou kartou a repro soustavu ?
    Proč jsou omezeni uživatelé PC ? Takový postup mě připomíná doby minulé.

    A když to pořád nešlo tak jsem nakonec zvolil tu věc kterou jsem byl nucen z Vaší strany udělat .
    CD jsem pomocí jednoduchého postupu okopíroval abych ho mohl v PC přehrávat a vůbec se za to nestydím.
    A také je štěstí že to CD bylo zadarmo v akci firmy Shell protože já bych za toto nedal ani korunu a do budoucna při nákupu nového CD si dám vždy velký pozor na takto ošetřená CD a takové si nikdy nekoupím.
  • 26. 4. 2003 1:55

    an (neregistrovaný)
    Nebude mit dost mozna reakci... ja jsem na podobnej mejl do bontonu nedostal ani odpoved na dotaz, kdy bude v CR dostupnej novej startrek10 na dvd, kdyz ho na posledni chvili zrusili v kinech.. to bylo zacatkem unora.. a jak jsem si nadaval, ze jsem na to na zacatku ledna nesel v Londyne, kdyz jsem mel moznost, s tim ze to za mesic a pul pujde i doma :o| Imho je to o korektnosti - ale dokud se oni sami nedokazou chovat korektne, tezko muzou ocekavat ze je nekdo bude zboznovat :o|
  • 27. 4. 2003 10:44

    kubisek (neregistrovaný)
    To já jsem zase dostal k narozeninám nové CD od Robbieho Williamse - Escapology. Je pravda, že CD je dost plné, má kolem 70 minut, ale ta kvalita v datové stopě je totální humus, za kterej bych nedal ani 10 korun. Byla to kvalita MP3 na průměrně 64kb, 44,1 kHz, nedalo se to poslouchat.
    Ještě, že existují takové vymoženosti jako izolepa :-)
  • 26. 4. 2003 2:17

    Dildo (neregistrovaný)
    Myslím, že je legální i stahovat software, pokud ho pak ovšem nechcete využívat, což již zrovna legální není. Ale ono je také využívat a využívat, stáhnul jsem si Photoshop 5, jen tak ze zvědavosti, asi dvě hodinky jsem si v něm hrál a upravil si obrázek na tričko. Fajn, od tý doby jsem na něj ani nešáhnul, než odešel při formátu do věčných lovišť. Teď mám už pár měsíců image Photoshopu 7. Proč? Ještě jsem ho nenainstaloval, a s téměř stoprocentní pravděpodobností ani nenainstaluju. Způsobil jsem snad Adobe škodu za oněch 35tisíc, nebo kolik to stojí?
    U hodně "stahovačů" se z toho stává téměř sport, vyhledávat zajímavý věci a dobrý linky a stahovat je, jenom proto aby je z nedostatku místa pár minut po stažení smazali. Téměř regulérní kleptomanie. Z těch GB písniček stejně (až na pár audiofilů) většina poslouchá jen několik. To samé platí i pro filmy - stáhneš, tříminutový klikací exkurz a konec. Není čas, je třeba stahovat dále. A soft? Jak již jsem řekl, většina lidí má většinu softwaru jen ze zvědavosti (když pomineme Windows a Office), téměř jej nepoužívají.
    Stahovači jsou prostě takoví testeři a já jsem za možnost stahování rád. Když je nějaký film dobrý, člověk si na něj rád dojde do kina, popřípadě na koncert u hudby. Tohle není boj proti kapitalismu, to je jenom boj proti konzumnímu stylu života, kdy do vás líbivými obrázky a upoutávkami vydavatelství cpou takový sračky, až by se chtělo člověku brečet. Navíc se dají přes P2P sítě sehnat věci, který na naše pulty nedorazí nikdy. Seženete snad někde kompletního Kurosawu? Těžko. A s dalšími staršími filmy je to podobný, u komiksu to pak platí jakbysmet, protože naše země bohužel komiksu zaslíbená není, lidé to stále berou jako jakýsi brak, místo svébytného uměleckého projevu. Těch pár nakladatelství, které se odváží k něčemu koupit práva, udělat překlad a vydat to, většinou končí ve ztrátě. Navíc díky nízký prodejnosti je to i drahý jako prase. No nic, už jsem žvanil dost, jdu spát...
  • 26. 4. 2003 12:26

    pivko (neregistrovaný)
    no kdyz to mam brat podle sebe, kdyby mi nekdo nabidl, ze za nejaky mesicni obolus budu mit pres net pristup k hudebnim archivum, kde bude ulozene vsechno, co dneska najdu na P2P sitich, na rychlych linkach a v rozumne kvalite (treba VBR mp3) tak uz v zivote zadny p2p ani nespustim. proc bych to taky delal, najdu si co potrebuju, nemusim furt slozite kontrolovat, jestli se mi to stahlo, nebo jestli to nejaky mamlas spatne nenagraboval, nebo jestli pod nazvem toho souboru neni ve skutecnosti nejaky nechutne nemecke pecko (jev to posledni dobou velmi casty). verim tomu, ze takovych lidi, jako ja, je dost. a take verim tomu, ze prijde doba, kdy proste vydavatelskym spolecnostem nezbyde nic jineho, nez neco takoveho nabidnout. bohuzel zatim jsou ty pokusy o neco podobneho zcela k nicemu (prospikovany ruznymi ochranami, expirace skladeb, proprietarni formaty a spousta dalsich volovin). vzrustajici pocet stahovacu a dale klesajici trzby je ale urcite k rozumu privedou, a kdyz ne je, tak ty, co prijdou po nich.
  • 27. 4. 2003 0:25

    maii (neregistrovaný)
    Řeknu, nebo spíš napíšu to jednoduše. Pokud bude CD, VHS, DVD apod. za rozumnou cenu, budou zde dosptupné všechny CD (nejen několik vybraných a největších /nejslavnějšín/ skupin /zpěváků/), na premiéru v kině nebudu muset čekat půl roku a na DVD rok, množství tzv. pirátů klesne.

    Proč bych měl stahovat odněkud pochybnou, nekvalitní MP3, když si za rozumnou cenu (v diskusi uváděnou v rozmezí 200 - 300 Kč) můžu koupit originál i s bokletem (bez ochrany, přehratelný v jakémkoli přehrávači samozřejmě). Totéž platí i o ostatních nosičích i nákupu po Internetu. To si bohužel vydavatelství neuvědomují.

    Na závěr výrok jednoho nejmenovaného hudebníka:

    Já tu hudbu dělám pro radost, pro fanoušky - cena CD 750 Kč vč. DPH.
  • 27. 4. 2003 7:43

    Dark Angel (neregistrovaný)
    Co takhle snížit ceny cédéček??? Vždyť v Amrice příde jedo hudební CD na cca 3-5 dolarů. U nás tak 500Kč. Pak ať se vydavatelé nediví, že každý stahuje z netu. U nás se pořádně nesnaží ani vydávat novinky. Jsou to prostě tupci!
  • 28. 4. 2003 11:34

    AJ Rade (neregistrovaný)
    Přesně tak, u nás se nedá spousta kvalitní muziky vůbec sehnat.Skutečně jen na P2P, IRC či FTP...nikde jinde..
    To je i jeden z hlavních důvodů proč se stahuje muzika a jiné věci z netu...
    Za 2 kila bych si klidně to CD koupil...o tym není sporu
  • 28. 4. 2003 19:43

    PCI (neregistrovaný)
    Ceny v USA (napr. CD-NOW) jsou 13-14 USD !!! Při prodeji přes internet jsou bez dane z obratu (u nas DPH 22%). Takze 13x30x1,22= 475,- Kc
  • 30. 4. 2003 17:15

    Tomcat (neregistrovaný)
    475Kc pro tebe, ale v USA je jina zivotni uroven, takze pro ne je to stejne levnejsi nez tady
  • 29. 4. 2003 13:49

    Ctenar (neregistrovaný)
    Dva roky vězení? Co nesnáším je když někdo někoho zabije a nestane se mu skoro nic, ale za to že udělá nějakou volovinu jako že někomu pošle obálku s nápisem "Antrax", nebo si stáhne hudbu z Netu mu hrozí pár let vězení? Nemohli by se trošku víc používat alternativní tresty jako veřejně prospěšné práce? Copak člověk který si stáhne pár mp3jek z netu je tak nebezpečný aby musel za mříže? Jsem proti tomu aby se na internetu zveřejňovali covery, to může být dobré jedině ilegálním prodejcům, se zveřejňováním hudby na netu souhlasím, každý by měl mít právo zkusit si hudbu, za kterou pak bude v obchodě platit několik set korun, koneckonců kdokoli kdo má doma MTv, nebo poslouchá jiné hudební pořady si může na videokazetu, případně do PC nahrát klip, zdá se vám to ilegální? mě ně,nehledě k tomu kdyby klesla cena CD, vznikly by obchody s hudbou a videoklipy na Internetu, jistě by klesl počet ilegálních stahovačů. Co se týče P2P výměných systémů jako je Kazza nebo DirectConnect, proč se již nebojuje proti dětské pornografii, zneužívání dětí a jiného hnusu, který zde může kdokoli stáhnout? (a je mi nanic z toho když vím kolik lidí se na to skutečně dívá...) hlavně aby pár zbohatlíkům neuteklo někam pár miliónů, z toho je mi špatně...
  • 30. 4. 2003 14:45

    PCI (neregistrovaný)
    2 roky jsou maximum (u vrazdy 25 let) to je primerene. Ty 2 roky by dostal, kdyby pasoval kamiony CDcek a to jeste mozna az pri druhem odsouzeni. Navic je rozdil kdyz si nekdo stahuje hudbu (to je porad legalni !!! ) a kdyz ji nekdo dava na web (to legalni neni !!! pokud to neni hudba jim vytvorena)
  • 12. 5. 2003 9:18

    Jarek (neregistrovaný)
    Asi jste na DC nikdy nebyl, tam není třeba proti zakázané pornografii nijak bojovat. Script i desítky dobrovolníků každou chvíli kontrolují co je na hubu sdíleno a kdo má to co porušuje pravidla (zejména dětské porno a pod.), bez milosti letí. Přijde-li ještě jednou na hub s tím samým, dostane trvalý zákaz vstupu.
  • 12. 5. 2003 9:40

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Samozrejme zalezi na tom, o jaky hub se jedna. Jsou jich stovky a kazdy ma jina pravidla. Jsou huby, ktere to nepostihuji.
  • 12. 5. 2003 9:44

    Jarek (neregistrovaný)
    Velkych ceskych hubu je co by na prstech spocital a tam je detske porno zakazane. Jestli chodite mezi ty prasaky s detskym pornem, co maji sve soukrome hubiky pro 10 useru, tak si nestezujte. Ja jsem nikdy na zadny hub DC s povolenym detskym pornem nenarazil - mozna proto, ze jsem takovy ani nehledal.
  • 29. 4. 2003 14:10

    Ctenar (neregistrovaný)
    Mimochodem, sam mam doma nastahováno pár GB mp3jek a videoklipů...
    1) kolik z nich poslouchám?... 10, 20, 30 písniček, ostatní sou šitky které se poslouchat nedají...
    2) Můžu si někde koupit videoklipy?, asi těžko, škodím tím někomu?, ne, maximálně bych si je mohl nahrát někde z televize.
    3) Kdybych si ty věci nestáhnul, stejně bych si je nekoupil, spíš naopak, když se mi něco hodně líbí mám spíš chuť si to koupit.
    4) Škodím tím hudbě, autorům? řek bych že nikomu...
  • 2. 2. 2005 16:01

    Fido (neregistrovaný)
    Je to hloupost, za chvilku by též mohli kontrolovat, zda zakoupené CD nesdílím a to tak, že je se mnou někdo poslouchá :o)) Takže budu stahovat, co to jde. Díky P2P jsem našel spoustu muziky, o které jsem nevěděl ani, že existuje. Za další spousta muziky tady prostě není k mání. Sdílet hudbu na P2P je podobné, jako bych ji s někým poslouchal doma. .o)
  • 23. 6. 2005 23:21

    Tomix (neregistrovaný)
    Uběhli 2 roky a .... nic. Nepřituhlo.
  • Zasílat nově přidané názory e-mailem
    Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).