Hlavní navigace

Star Trek: Picard trhá rekordy, iPhone SE 2 přijde v březnu, vyšel LibreOffice 6.4

31. 1. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft přispěl k vývoji Chromia. Rekordní roky Intelu a AMD. WhatsApp má pět miliard stažení. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple zřejmě skutečně pracuje na iPhonu SE 2 a na trh by se měl dostat v březnu letošního roku. Design bude podobný iPhonu 8, a lze tak očekávat 4,7" LCD displej, tlačítko s Touch ID, procesor A13 a 3 GB RAM. Cena se odhaduje na 399 dolarů a Apple tím chce konkurovat ve střední třídě.

Vyšel LibreOffice 6.4. Detailní přehled novinek a změn je k vidění zde. Zdarma stahovat lze verze pro Linux (64-bit), macOS (64-bit) a Windows (32 a 64-bit). K dispozici je také Docker image. Vedle toho byla tento týden schválena specifikace formátu ODF 1.3. Podporuje například šifrování postavené na OpenPGP.

Microsoft vypustil první ostrou verzi webového prohlížeče Edge postaveného na jádru Chromium a přislíbil, že se zapojí do jeho dalšího rozvoje. První výraznější novinka z Redmondu už je zde – Microsoft uvolnil kódy funkce, díky které je možné mezi okny přesouvat více otevřených panelů naráz. Tato funkce už je integrována v Edge a využít ji budou moci další prohlížeče běžící na Chromiu, včetně Google Chrome. Funkci více rozebírá Bleeping Computer.

E-mailový klient Thunderbird se stěhuje pod nová křídla. Přesouvá se z neziskové Mozilla Foundation do komerční MZLA Technologies, která je vlastněná Mozillou. Důvodem je to, aby bylo možné nad Thunderbirdem nabízet placené služby navíc. Mozilla je stále primárně závislá na příjmech od vyhledávačů a hledá nové cesty, jak se uživit. Klient jako takový zůstává otevřený a zdarma.

Do světa začal být vypouštěn fanoušky hodně očekávaný seriál Star Trek: Picard. Navazuje na Novou generaci a související filmy a objevují se zde známé postavy a herci včetně Patricka Stewarta a pana Data, respektive Brenta Spinera. Seriál je uvolňován na Amazon Prime Video a CBS All Access, přičemž ten druhý v souvislosti s Picardem hlásí nové rekordy.

WhatsApp na Androidu dosáhl na pět miliard stažení a je tak první aplikací, která není od Googlu a které se to podařilo. Komunikační nástroj denně využívá miliarda aktivních uživatelů.

WireGuard se stane součástí linuxového jádra. Tato VPN s verzí 1.0 bude součástí kernelu 5.6. Více o WireGuard v seriálu na Root.cz.

Facebook snižuje cenu populárního VR headsetu Oculus Go. Model s 32 GB paměti vyjde na 149 dolarů (dříve 199), 64GB varianta pak na 199 dolarů (dříve 249). Ceny v českých e-shopech stále ty dolarové výrazně přesahují.

Telefony iPhone se opět dobře prodávají a Apple zvrátil stagnující trend. Meziroční osmiprocentní růst výrazně ovlivnil také celé první čtvrtletí fiskálu 2020. V něm společnost utržila 91,8 miliardy dolarů, meziročně o devět procent více. Čistý zisk narostl o 11 procent na 22,2 miliardy dolarů. Apple Watch a další příslušenství rostlo o 37 procent a služby přidaly 17 procent. Naopak počítače Mac a iPady klesly, konkrétně o 3,5, respektive 11,2 procenta.

Bezdrátové komponenty bude Applu dodávat BroadcomFirmy podepsaly dohodu, kdy má Apple během 3,5 roku zaplatit 15 miliard dolarů. Broadcom už v poslední době Cupertinu dodával komponenty pro Bluetooth či Wi-Fi a je možné, že se nabídka dočasně rozšíří i o 5G modemy. Ty si Apple chce do budoucna vyvíjet sám.

Apple také v loňském roce rekordně utrácel za lobbing ve Washingtonu, stejně jako Amazon a FacebookMarketWatch přinesl tyto propočty: Facebook utratil 16,7 milionu dolarů, Amazon 16,1, Apple 7,4 a Google 11,8 milionu dolarů. Peníze šly zejména na aktivity spojené s regulací, ochranou dat a soukromí a podobně.

Na český trh míří smartphone Nokia 2.3. Jde o nižší třídu s cenou 2999 korun, bezrámečkovým 6,2" HD+ displejem, čipem MediaTek Helio A22, 2 GB RAM, 4000mAh baterií a čistým Androidem. HMD Global, která telefony Nokia vyvíjí, slibuje dobrou podporu operačního systému a dva roky starý model Nokia 7.2 nyní dostal Android 10.

Samsung představil první 5G tablet na světě. Jde o Galaxy Tab S6 5G, který má 10,5" AMOLED displej, Qualcomm Snapdragon 855, 6 GB RAM, baterii 7040 mAh a 5G modem. Dostupný je zatím na domovském jihokorejském trhu, cena je 24 tisíc korun.

Jak bude fungovat Surface Duo, tedy telefon s Androidem se dvěma displeji, který vyvíjí Microsoft? Podívejte se na video:

Intel za fiskální rok 2019 dosáhl na rekordní tržby. Ty činily 71,965 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o dvě procenta. Čistý zisk činí přes 21 miliard dolarů. Intelu se tak daří i přes sílící pozici AMD, za což konkrétně na PC trhu může fakt, že oblast rostla jako celek. Přesto PC rostlo pouze mírně. Serverové Xeony si nicméně připsaly 19 procent, Optane a NAND přidaly 10 procent a o 31 procent posílila automobilová sekce Mobileye. Dobrý rok Intel plánuje i letos.

Rok 2019 uzavřelo rovněž AMD, které v tržbách meziročně narostlo o čtyři procenta na 6,73 miliardy dolarů. Zisk je 341 milionů dolarů. Rostou prodeje Ryzenů, ovšem serverové čipy Epyc a k tomu přidružené sekce stále vykazují tržby pouze 465 milionů dolarů. Serverová pozice je tedy i přes sedmiprocentní růst AMD stále dominantní. AMD letos čeká dobré časy, přiblížit se chce až k devíti miliardám dolarů.

Čína zavírá některé továrny Foxconnu nebo Samsunguinformují Financial Times. Důvodem je vir 2019-nCoV. Prozatím není jasné, jak dlouho tato opatření budou platit a zároveň prozatím není možné odhadovat ekonomické dopady.

Novou členkou představenstva Cisca se stala šéfka AMD Lisa Su. Cisco si od ní slibuje zejména přínos v polovodičovém průmyslu. Zkušenosti má z Freescale Semiconductor, Texas Instruments a IBM.

Nginx vydává Nginx Controller 3.0. Jde o první major release od doby, co byl Nginx koupen firmou F5 Networks. Controller konsoliduje DevOps nástroje na jedno místo.

BRAND24

ServiceNow kupuje startup Passage AI, pomocí jehož nástroje lze budovat konverzační chatboty. Pro ServiceNow je to další kousek do jeho online platformy a zároveň získává schopné lidi přes AI/ML.

Webhoster GoDaddy zase získal firmu Over, která vyvíjí nástroj pro práci s videem a fotkami na sociálních sítích. GoDaddy se snaží vedle hostování webů stavět také přidané služby a mimo jiné předělal nástroje pro tvorbu webů, kam Over zapadá. Americký podnik v minulosti pro tyto účely koupil také česko-slovenský M.dot pro tvorbu mobilních webů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).