Hlavní navigace

Startuje Telka, stroj času do zlaté éry televize Nova a její pátý neplacený kanál

22. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Telka odstartovala dnes ve 14:00 zábavným pořadem Nova sobě, který vznikl v roce 2005. Diváky jím provedli Petr Rychlý a Reynold Koranteng.

Nejvýstižnější označení Telky? Archivní zábava

Dalo se to čekat a neříkejte, že ne. Nova Group vstoupila do dvacátého roku své existence a byla by hodně hloupá, kdyby svého bohatého televizního archivu nevyužila. Telka si své diváky rozhodně najde, byť je spíše z internetových fór patrný pravý opak – většina diskutérů na ni nadává a uvádí, že takový televizní odpad tady snad ještě nikdy nebyl. Ostatně, připomeňme si alespoň ve stručnosti, co tato stanice nabídne – Riskuj!, Kolotoč, Rychlý prachy, Zlatá mříž, Hogo-fogo, Čundrcountryshow, Zlatíčka, Horoskopičiny, Rande a pochopitelně i seriály Ulice, Pojišťovna štěstí a Ordinace v růžové zahradě.

Koncept vysílání složeného z legendárních pořadů z dílny televize Nova, z nichž většina v době svého vysílání v průměru vysoce přesahovala 50 % hranici podílu na sledovanosti, vhodně doplňuje stávající portfolio stanic skupiny Nova a přináší divákům televizi tak, jak ji znají a mají rádi. Diváci ve výzkumech často deklarují, že jim tyto pořady chybí. Tudíž existuje velká poptávka, což vidíme i z obliby, kterou retro pořady mají napříč současnou nabídkou televizních stanic, komentoval při příležitosti udělení licence této stanici její blížící se start generální ředitel Novy Jan Andruško.

„Nejsnazší cesta“ je přes pozemní příjem

Mediální skupina Nova spouštěla v poslední době všechny své nové televizní kanály v multiplexu 4. Loni v polovině roku to začalo Fandou, den před Štědrým dnem pokračovalo Smíchovem a jinak tomu nebude ani v případě Telky, která se stává pátým neplaceným programem této televizní grupy. Kromě již uvedených stanic sem patří ještě Nova Cinema a pochopitelně také samotná TV Nova. To, že je program ale šířen v rámci multiplexu 4, dávají někteří kritici Nově „sežrat“, jelikož stále tvrdí, že nemohou tuto síť zachytit.

Problémem je to, že řada domácností není pro příjem tohoto multiplexu vybavena. Největším kamenem úrazu mohou být takzvané společné televizní antény (STA) v některých domech, kde zjednodušeně řečeno nebyla provedena úprava, díky níž vysílací kanál do domácnosti „proleze“. V praxi tak budou tento program chytat pouze ti diváci, kde už úprava STA proběhla, případně ti, kteří mají na domě umístěnou vlastní anténu. Operátor multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting, uvádí, že síť je v současné době dostupný pro 85,5 % obyvatel Česka. Praktický zásah bude ale pochopitelně mnohem menší.

Také společnost RTI cz předpokládá, že signálem z Klínovce pokryje významnou část Čech.
Autor: Roman Kropáček, RTI cz

Telka je dalším kanálem Novy určený pro pozemní šíření v multiplexu 4

Telku nabídnou i kabeloví a IPTV operátoři

Kromě pozemního vysílání se k Telce mohou dostat také zákazníci kabelových a IPTV služeb. „Od startu bude stanice dostupná v IPTV – Telefónica O2TV, v základní nabídce kabelové sítě UPC a dále u kabelových poskytovatelů NejTV, Elsat, Netbox a Moravianet,“ uvedla pro server DigiZone.cz Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Bližší informace o tom, jak program naladit, mohou najít zájemci na webových stránkách Telky, adresa: http://telka.nova.cz/jaknaladit/.

Jak je ale patrné z webu Telky, Nova nechává téměř veškerou aktivitu, co se týká zařazení nového programu, na daných operátorech, respektive jejich zákaznících. Doslova totiž píše: Kontaktujte svého poskytovatele televizního vysílání a požádejte o bezplatné zařazení do vaší stávající nabídky. Týká se to konkrétně společností, které ještě tento program nenabízejí. To platí například pro službu HD Signal nebo operátora Grape SC. Kontaktujte svého TV operátora a požádejte ho o zařazení do nabídky, uvádí na jiném místě Nova.

BRAND24


Foto: archiv

Telka pochopitelně nechybí ani v nabídkách kabelových a IPTV operátorů. Společnost UPC Česká republika ji zařadí i do svého DVB-T multiplexu.

Na satelitu nový program nehledejte. Prozatím?

Stejně jako v případě kanálu Smíchov, který odstartoval 23. prosince loňského roku, ani Telka na satelitu v den startu nebude, a to i přesto, že obě televize už mají od tohoto týdne licenci pro šíření signálu z družice. Potvrdila nám to jak Nova, tak i zástupce satelitních operátorů CS Link a Skylink. O zařazení Telky na satelit stále jednáme, uvedla ve středu večer pro DigiZone.cz Marie Fianová. Na postoji Novy se nic nezměnilo, potvrdil Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group. Odpověděl tak na otázku, zda je skupina ochotna hradit šíření stanice na vlastní náklady. Odpověď Fianové platila i pro šíření prostřednictvím Digi TV nebo služby freeSAT by UPC Direct.

Jednou z možností, která připadá v úvahu, by bylo šíření Telky prostřednictvím kapacity například u německého operátora Media Broadcast. Touto formou už šíří stanici Nova Cinema. Počínání mediální skupiny je v tomto směru ale dost překvapivý. Na jednu stranu chce program dostat k co největšímu počtu diváků, na straně druhé, alespoň z toho, co bylo uvedeno na webu Telky, je patrné, že chce, aby operátoři stanici šířili na vlastní náklady. Na Slovensku je přitom situace jiná. Program z rodiny CME s názvem Fooor na satelitu Astra chybět nebude, ovšem v rámci pozemního šíření ano.

Obrázek: http://claudelafleur.qc.ca
Autor: claudelafleur.qc.ca

Zatím poslední kanál Novy na satelitu prozatím nehledejte.

Budete sledovat nový program Telka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).