Hlavní navigace

Stopu pro audio popis vysílá i Prima family. TV Barrandov ji zařadila už 15. ledna

8. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Všechny velké plnoformátové televize už se technicky připravily na to, aby mohly divákům poskytovat vybrané pořady s audiopopisem. Primárně tak budou činit v rámci pozemního vysílání.

Jazykovou stopu pro takzvaný audio popis (v originále Audio Description) už vysílají nejen Česká televize a TV Nova, ale i Prima family. V multiplexu 2 ji mohou najít zájemci na druhé pozici. Na té první je klasický zvuk. Televize prozatím nespecifikovala, které pořady chce opatřit komentářem pro nevidomé, ale ze zákona tak musí učinit minimálně u dvou procent z celkového vysílání. Zvukové popisky pomáhají lidem s postižením zraku pochopit scény v televizním vysílání.

cif 24 - early cena - média

K TÉMATU: Nova začala testovat audio popisky pro nevidomé, stejně jako Česká televize

TV Barrandov na svých webových stránkách informuje o tom, že zkušební vysílání služby audiopopisu pro osoby nevidomé a slabozraké na platformě pozemního terestrického vysílání DVB-T nabízí už od 15. ledna. Ani tato stanice nekonkretizovala, které pořady budou obsahovat audio popis, uvedla ale, že zájemci budou moci takovou poznámku najít buďto na webových stránkách nebo v teletextu TV Barrandov. V případě problémů mají diváci kontaktovat její telefonickou infolinku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).