Hlavní navigace

Šťoura: Jak funguje POP3 Seznamu?

6. 12. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jedním z nejčastějších cílů našich Šťourů jsou free-mailové služby. Jejich provoz je technicky dosti náročný, takže jsou náchylné k potížím a navíc jejich výpadek okamžitě pocítí tisíce jejich uživatelů. Posledním přírůstkem do naší sbírky je nefunkční POP3 Seznam Emailu.

Jedním z nejčastějších cílů našich Šťourů jsou free-mailové služby. Jejich provoz je technicky dosti náročný, takže jsou náchylné k potížím a navíc jejich výpadek okamžitě pocítí tisíce jejich uživatelů. Posledním přírůstkem do naší sbírky je nefunkční POP3 Seznam Emailu.

Na delší dobu přetrvávající problémy této služby nás upozornil laskavý šťoura Petr Novotný. Není to tak dlouho, co měl tento free-mail po razantním nárůstu uživatelů problém s kapacitami a nefungovalo jeho webové rozhraní. To je nyní naopak v pořádku, ale zase nastal problém jinde: často nefunguje přístup prostřednictvim POP3, což dokládá následující výpis komunikace:

[root@saturnin rc5proxy]# telnet pop3.seznam.cz pop-3
Trying 195.119.180.6...
Connected to pop3.seznam.cz.
Escape character is '^]'.
+OK <21814.943972481@htemail.seznam.cz>
USER ******
+OK
PASS ******
+OK
LIST
+OK
1 33383
2 1145
.
RETR 2
- -ERR unable to open that message
RETR 1
- -ERR unable to open that message
QUIT
+OK
Connection closed by foreign host.

Zeptali jsme se na tento problém Petra Šnajdra, který v Seznamu působí jako technický ředitel. Jak jsme se však dozvěděli, Seznam má u této služby na starosti pouze stránku marketingovou a obchodní, zatímco kompletní technická realizace leží na společnosti Et netera. Václav Bittner z této společnosti nám poskytl následující vysvětlení:

"Několikrát za den se stane, že POP3 daemon přestane fungovat a začne se prezentovat touto chybovou hláškou. Přitom vybírání zpráv jiným způsobem funguje. Pouhý restart tohoto daemona pak pomůže k původní funkci. Zatím nevíme, proč se tato dosud nejméně problémová část emailu začala chovat tímto způsobem. V minulosti již tento problem jednou nastal. Příčinou bylo příliš velké množství souborů v jednom adresáři.

Nejhorší chyba je taková, o které člověk neví, kde vlastně je – a pak nezbývá než ladit a hledat, což je zvláště u cizího programu občas potíž. V ostrém provozu s vysokou zátěží někdy vyplave na povrch problém, na který by běžný uživatel nikdy nenarazil. I to je nepochybně jedním z důvodů, proč právě free-maily u nás patří k nejčastěji prošťourávaným a to všechny bez výjimky – ostatně právě nyní trpí neustálým přetížením POST, doručování mailů trvá často několik hodin a občas se nedá vůbec přihlásit.

MMF24

Jak jsem už psal několikrát, free-mail není pro provozovatele přiliš vděčná služba. Vrásky však občas přinese i uživatelům, proto stále platí, že pro zábavu není taková schránka špatná, ale pro pracovní nebo jinak důležité použití existují lepší – byť dražší – metody.

Marek Antoš, Petr Novotný

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).