Hlavní navigace

Slovenská televize narazila s návrhem, aby nevypínala analog už letos

28. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
28. 1. 2008

Veřejnoprávní Slovenská televize (STV) neuspěla s návrhem, aby Telekomunikační úřad SR posunul termín vypínání prvních analogových kmitočtů z letošního Silvestra na rok 2011. Televizi se nelíbí, že by měla jako první opustit už letos analogový vysílací kanál 21, který využívá zejména její druhý program na východním a středním Slovensku.

Podle návrhu Technického plánu přechodu má STV 2 do 31. prosince 2008 vypnout 19 analogových vysílačů. Po jednom vysílači opustí také STV 1 a komerční televize Joj, dva má vypnout nejsledovanější slovenská televize Markíza. Naprostá většina hlavních vysílačů na Slovensku má analogové vysílání ukončit 31. prosince 2011.

BRAND24

STV varuje, že pokud Telekomunikační úřad nezmění lhůty v navrhovaném harmonogramu zemské digitalizace, přijde koncem roku o kvalitní analogový signál STV 2 téměř 200 tisíc diváků. Takto postižené domácnosti zároveň nebudou mít adekvátní náhradu v podobě kvalitního signálu zemské digitální televize, tvrdí STV.

Úřad namítá, že do konce letošního roku chce vypnout pouze vysílače s malým výkonem, které pokrývají minimum území a týkají se menšinového druhého programu STV. Veřejnoprávní televize by měla být lídrem digitalizace, podobně jako jím je například Česká televizeČeské republice nebo ORF v Rakousku, cituje jej server Digimedia.sk. Úřad navíc dodává, že v místech, kde má dojít k vypnutí analogu, je dobré pokrytí analogovým signálem z jiných vysílačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).