Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Svět zrychluje domácí připojení od Petr - A k čemu je to tak nutně potřeba...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2010 20:08

    Petr (neregistrovaný)
    A k čemu je to tak nutně potřeba ?

    "V dokumentu padají silná slova, že broadband je pro ekonomiku stejně důležitý jako silnice, železnice či distribuční sítě elektřiny a plynu."

    Opravdu má rychlost nad 8 Mbit pro domácí uživatele jiný smysl, než jen zábavu - filmy ve vyšším rozlišení a 3d, budiž ale jinak ?
  • 18. 3. 2010 20:51

    :-) (neregistrovaný)
    No jistě, že to má smysl! Ono stačí, když jsi třeba fotograf a potřebuješ někde posílat svoji práci... Rád jezdím s přítelkyní na krátké (většinou jednodenní) výlety na kole a když se pak vrátíme, tak nafocené snímky uploaduji na mail a občas na web, abych se podělil se známými.

    Jedná se maximálně o 100MB, ale i tak to uploadovat na ADSL, tak to je opravdu POROD!!!

    A co teprve kdybych místo fotek rád vždycky natočil třeba minutové video HD kamerou a 50 takových krátkých videí chtěl někam poslat? To už bych se raději asi rovnou oběsil :-D

    --

    Navíc vysokorychlostní Internet do každé rodiny umožní služby, o kterých se dnes ani nezdá - například různé "on-line" video půjčovny v HD kvalitě atd.

    Takto rychlé připojení umožní dětem například "on-line" interaktivní výuku...

    Samozřejmě je otázka nakolik potenciál těchto technologií bude skutečně využitý. Už dnes by děti ve školách nemusely psát zápisy do sešitů jak za cara klacka a nemuseli si "opisovat" sešity v případě nemoci - daná látka by klidně mohla být ke stažení na webu školy a případné zápisy z hodin rovněž. Kolik škol to ale umožňuje? :-)
  • 19. 3. 2010 7:07

    Petr (neregistrovaný)
    Ano neumím. Já totiž nejsem ISP ale zákazník. Už se se svou anti telekomovou obsesí vzpamatujte.
  • 19. 3. 2010 12:56

    Zen (neregistrovaný)
    Radit a nadavat - to by Vam slo.

    A kdy uz konecne opravite ten vas cenik, VY ostudo?
  • 23. 3. 2010 11:40

    krakonoš (neregistrovaný)
    Nejde o obsesi, ale o realitu! Náš dominantní a dříve jediný operátor byl vždy sto let za opicemi a změna majitele na tom nic nezměnila. Problém je v tom, že na rozšíření optiky na úroveň, běžnou na západ od nás, nejsou peníze a pevné linky si s tím, jaké možnosti nabízejí, stěží vydělají jen na pouhou existenci. Takže se po krajně nevhodných drátech pojede dál, dokud neshnijí stářím a konkurence, která není na vodoprdné kabely vázaná, bude nabízet stále víc za stále míň peněz. Jak to skončí, je celkem jasné.
  • 23. 3. 2010 11:43

    krakonoš (neregistrovaný)
    Až budeme stát o nové zákazníky! Nejsme firma, ale občanské združení a zisk je tím pádem to poslední, co nás zajímá.
  • 18. 3. 2010 21:32

    Petr (neregistrovaný)
    ale já se ptal jestli je to k něčemu jinému než zábavě - aby se to dalo porovnat s infrastrukturou -

    fotky a krátká videa - zábava
    video půjčovny - zábava

    výuka - lze už nyní, 45 minut filmu v HD má něco přes 1 GB a to je celkem v pohodě i na 8Mbit.

    Čili nevidím důvod proč by do toho měli vlády pumpovat prachy - leda že by chtěli naplnit druhou část hesla chléb a hry pro zacpání huby voličům.

    Něco jiného je základní přístup na net v běžných rychlostech pro odlehlé oblasti
  • 18. 3. 2010 22:43

    krakonoš (neregistrovaný)
    Místo jalových výmluv raději řekni, že symetrický net prostě neumíte a po drátech ho nikdy umět nebudete! V civilizovaných zemích, dokonce i evropských, je dnes zcela běžné, že veškerý telekomunikační provoz jde z ústředny až po UR optikou, takže pokud je v atrakčním obvodu UR (max. do 200 m) požadavek na cokoli, tak se prostě připojí k optovláknu potřebný terminál a kabely do bytů jsou stíněné, čili symetrických 100 Mbit není problém. U nás byl tento systém zkušebně vybudován v Jičíně a v Rokycanech, ovšem s koncovým vybavením pouze pro voice (konec 90. let), takže ,,staré dobré" ADSL bude i nadále potřeba, protože metalické smyčky jsou v 80% příliš dlouhé, než aby šlo nasadit něco lepšího; nikdo tehdy nepředpokládal, že jednou by mohl být o broadband zájem a tudíž se šetřilo, proč budovat stovky terminálů, když pro hlas a faxy stačily desítky.
  • 18. 3. 2010 23:02

    krakonoš (neregistrovaný)
    Zlatá slova, pane kolego! Jenže natvrdla z Vodoprdu na tohle nikdy neuslyší, protože s tím, co mají k dispozici, je koktavé AžDSL absolutní maximum, které mohou nabídnout. Takže to bude ještě hezkých pár let o tom, že podomní prodavači budou balamutit netechnické ovečky pohádkami o tom, jak je jejich AžDSL super! A až jim jednoho dne uteče ke konkurenci poslední zákazník, tak najednou zjistí, že všichni už mají 100/100 Mb a nastane bolestné vystřízlivění! Jak je to dlouho, co nám tloukli do kebulí, že FUP je správný a nutný, protože by jinak zkolabovala síť?!? Teprve až za 4-5 let poté, co drobní ISP FUPovat přestali, najednou zjistili, že FUP je vlastně zbytečný. S cenou to bylo to samé! ISDN za 800 Kč je levné! Když pak přišli na to, že symetrické 2 Mb přes WIFI se dá pořídit za 250 - 350 Kč měsíčně, tak najednou začli s ADSL, ale než přišli na to, že za víc, než 500 Kč ho, kvůli konkurenci, neprodají, spadl počet pevných linek na zlomek stavu z 90. let. Kvalitní operátor by na stav na trhu reagoval podstatně rychleji.
  • 18. 3. 2010 22:49

    krakonoš (neregistrovaný)
    Jenom 100 MB? tak to jsi slabší borec, já, když zdigitalizuji nějakou muziku, tak 6 - 10 CD po 700 MB za odpoledne běžná porce! S ADSL si něco takového raději ani nepředstavuji.
  • 24. 3. 2010 10:39

    krakonoš (neregistrovaný)
    Odkdy je prosté konstatování nezvratného faktu obsese? A o nezvratný fakt jde, to vám potvrdí každý, kdo o problematice přenosu signálů po symetrických metalických vedeních něco ví! Ale pokud vám ty pomeje, co Vodoprd nabízí, vyhovují, klidně si je vychutnávejte jak dlouho chcete. Já jsem jen rád, že na téhle darebácké firmě nejsem nijak závislý.
  • 18. 3. 2010 22:37

    Mablung (neregistrovaný)
    Na rychlý net se nabalí služby a lidé ho začnou využívat. Typickou službou by mohlo být streamované video. Další zrušení investic do TV vysílačů a jít přes internet. Kde už nebudete mít klasické vysílání, ale budete si moct vybírat co budete chtít vidět. Možná i interaktivně, kdy se třeba rozhodnete jaký chcete konec filmu. Další možností je poskytování programů a výpočetní kapacity přes síť. Tj. doma byste měl jen klávesnici a monitor. Firmy Vám budou moci posílat trojrozměrné detailní modely zboží.
    To jsou služby omezené mou invencí. Bude pár milionů lidí kteří se na přemýšlení jak na tom vydělat vrhnou. O využití bych se nebál. Spíše o tu cenu ...
  • 19. 3. 2010 13:45

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    Paradoxně by tohle mohlo ulevit ostatním infrastrukturám, zejména silnicím.

    Homeworking.

    Podívejte se, čím je z velké části ucpaná doprava ve městech - jsou to lidé z kanceláří, kteří ke své práci potřebují mnohdy především rychlé připojení k firemnímu serveru. Pochopitelně by to znamenalo také změnit uvažování lidí, ale to se tak jako tak průběžně mění, když je dostupná nějaká technologie s velkým významem.

    Pro firmu pak může být levnější pořídit si odborné pracovníky ze vzdálenějších míst s nižšími životními náklady.



    A jinak pochopitelně hlavním tahounem bude zpočátku především zábava. Ta je koneckonců tahounem vývoje IT už hodně dlouho. Na tom nvidím nic špatného - lidé ochotněji zaplatí novinky, když z toho mají nějaký požitek, než když je to jen pracovní nástroj.
  • 18. 3. 2010 22:45

    :-) (neregistrovaný)
    No když budeš mít nějakou interaktivní výukovou aplikaci například "prostředí jeskyně" a budeš tam mít na výběr části "stalagnit", "stalagtit" a "stalagnát", tak nemůžeš pokaždé čekat 15 minut, než se Ti zapne výukové video... Navíc to může být různě rozvrstvené a aplikace může vyžadovat i rychlý upload z různých důvodů (např. odeslání vlastního videa, nahrávky atd.)

    Mimochodem i placená zábava je hybná síla ekonomiky. A ekonomikou hýbe hlavně zábava - módní oblečení, doplňky, zbytečné cipoviny, nová auta, nová elektronika atd.

    Navíc 100Mbit Internet všude v podstatě úplně změní Internet, tak jak ho známe teď, může vzniknout "web 3.0" s větší interakcí a možnostmi, které mě teď "z fleku" nenapadnou...

    Je to jako byste se ptal v roce 1920 na co televize, když neexistují žádné televizní pořady. První musí vzniknout technologie a na technologii teprve vznikají navazující aplikace, které ji využijí.

    100Mbit/100Mbit Internet ani nemusí být o velkých datech, ale jenom o velké rychlosti malých dat. Umožní to například pracovat se vzdáleným serverem skoro stejně rychle jako s vlastním diskem - můžete tak například spustit nějakou extrémně náročnou aplikaci přes Internet a pracovat v ní, i když její instalace na Vašem PC by ať už z důvodu objemu dat nebo výpočetního výkonu, nebyla v žádném případě možná.

    Takové aplikace by při své práci využívali hlavně projektanti, grafici, lékaři... Ale ano i opět zábava - hráči :-))

    Hra by frčela na extrémně výkoném serveru a přes rychlý internet by se k uživateli přenášel jenom její grafický výstup. Umožnilo by to tak hrát extrémně náročné hry s božskou grafikou i na PC, které je jinak naprostá šunka... Samozřejmě hry jsou jen příklad pro pochopení, určitě by se tak využívaly hlavně různé CAD systémy, grafické lékařské analýzy atd.

    Přece jenom, pokud nějaká aplikace potřebuje ke svému chodu 20TB HDD, 150 GB RAM, a 25x čtyřjádrový CPU, tak si ji asi moc lidí doma nenainstaluje.

    Nejblíže mají k této vizi dnes Internetové vyhledávače - například Google. Miliardy stránek jím on-line prohledáte za sekundu, protože to za Váš PC udělá jejich server a jen mu pošle výsledek. Kdybychom doma měli všichni 100Mbit, tak výsledek nemusí být jenom text :-)
  • 23. 3. 2010 22:06

    Petr (neregistrovaný)
    Jedná se obsesi: cituji z vašeho příspěvku: "Místo jalových výmluv raději řekni, že symetrický net prostě neumíte a po drátech ho nikdy umět nebudete". Ve své svaté nenávisti vidíte v každém nepřítele. Nemám nic společného s telekomem, až na tom, že jsem jejich zákazníkem, přesto mně tak napadáte. Jakou přidanou hodnotu má vaše neustálé označování je za vodoprd, kromě toho že jste závislý na konkurenční technologii? Buď se zbavte té obsese a snažte se být objektivní, a bez urážek, nebo radši do diskusí na Lupě ani nepřispívejte.
  • 24. 3. 2010 18:58

    Petr (neregistrovaný)
    Tak ještě jednou: "Místo jalových výmluv raději řekni, že symetrický net prostě neumíte a po drátech ho nikdy umět nebudete". Chápete rozdíl mezi druhou os. jedn. čísla a třetí osobou množného (či jednotného)? Není každý člověk kdo s vámi nesouhlasí z telekomu.
    P.S. Já na té firmě závislý nejsem, a když někdo nabídne lepší podmínky, můžu přejít, ale wifi tady je za stejnou cenu s poloviční rychlostí in, stejnou out a spolehlivostí, která mně přivedla od wifi k drátům.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).