Hlavní navigace

T-Mobile chce nabídnout EDGE v celé své síti

21. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mobilní operátor T-Mobile tento měsíc startuje modernizaci své 2G sítě. Proces, který se bude týkat 4 500 základnových stanic a 150 řídících stanic, by měl trvat 18 měsíců. Technologie, které v minulosti T-Mobilu dodaly společnosti Siemens a Motorola nahradí společnost Huawei, se kterou český mobilní operátor uzavřel smlouvu na začátku měsíce. Huawei bude také modernizovat 2G síť a budovat 3G síť i pro konkurenčního operátora Telefónica O2.

Mobilní operátor T-Mobile tento měsíc startuje modernizaci své 2G sítě. Proces, který se bude týkat 4 500 základnových stanic a 150 řídících stanic, by měl trvat 18 měsíců. Technologie, které v minulosti T-Mobilu dodaly společnosti Siemens a Motorola nahradí společnost Huawei, se kterou český mobilní operátor uzavřel smlouvu na začátku měsíce. Huawei bude také modernizovat 2G síť a budovat 3G síť i pro konkurenčního operátora Telefónica O2.

BRAND24

T-Mobile 3G síť budovat nebude, ale tu současnou tedy čeká modernizace. Co to znamená pro zákazníky? Některé základnové stanice jsou v provozu již více než 12 let. Přestože byly průběžně inovovány, vývoj udělal velký krok vpřed. Díky instalaci nového zařízení, jež přináší výrazně vyšší kapacitu, bude T-Mobile moci nabídnout svým zákazníkům nové služby – např. vysokorychlostní data – v celé síti, vysvětluje Heinz Schmid, výkonný ředitel technologického úseku T-Mobilu.

Jinými slovy: EDGE už nebude dostupné jen ve vybraných lokalitách, ale v celé síti. Zákazníci s modernějšími mobily už tak nebudou muset spoléhat jen na extrémně pomalé GPRS. Modernizace má rovněž přinést snížení spotřeby energie infrastruktury sítě o třicet procent. Po úspěšném laboratorních zkoušení a malém testu v Praze bude modernizace 2G sítě pokračovat pilotním projektem v Plzeňském kraji. Vzhledem k tomu, že výměna zařízení bude probíhat přes noc, T-Mobile ujišťuje klienty, že na ně bude mít výměna zařízení minimální dopady. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).