Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zadlužená Telefónica SA vrhne na burzu německou dceru od Ondřej Surý - A co na to PČP: > Ve slovech zdomácnělých,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2012 23:33

    Ondřej Surý

    A co na to PČP:

    > Ve slovech zdomácnělých, kde se původní s vždy v češtině vyslovuje jako [z], se podoby se z považují za základní, tedy stylově neutrální. Podoby se s jsou stylově příznakové, proto se užívají ve specifických (např. úzce odborných) textech.

    Tudíž ano, v odborných textech je možné zápis 'krise' použít, nicméně tento text (ani žádný jiný na Lupě) mi ve vztahu ke slovu krize nepřipadá nijak specifický a nevidím důvod, proč by se měla krize psát krise.

  • 31. 5. 2012 20:51

    JKL (neregistrovaný)

    Ne, jenom je Zandl vzdělaný a sečtělý!

    Slovo "krise" se původně používalo v literatuře a v některých, zvlášť odborných textech se používá dodnes.
    Pochází z řeckého slova "krisis", což znamenalo složité rozhodnutí a později od antického lékaře Hippokrata se tento termín používal v medicíně u nemocných pro rozhodující okamžik s nejistým dalším vývojem, kdy se ve svém základním významu používá dodnes.

    Z řeckého krisis se později stala česká odvozenina KRISE, ale vzhledem k výslovnosti se z a častým chybám nevzdělaného obyvatelstva, kde zároveň přicházelo do "módy", bylo v pravidlech toto slovo nahrazeno verzí psanou s z - tedy KRIZE.

    Ovšem, aby tohle člověk věděl, chce to číst něco jiného než Facebook a Harryho Pottera :-)

    Zrovna teď čtu knihu Essaye, kterou napsal Ralph Waldo Emerson v roce 1841, v českém překladu Jana Mrazíka byla vydána v Praze v roce 1912 a v celé knize je psáno slovo KRISE.

    Jestli tedy chcete panu Zandlovi nadávat, pak jedině za kvalitní vzdělání.

  • 1. 6. 2012 12:22

    JKL (neregistrovaný)

    O zařazení textu nerozhoduje čtenář, ale autor. Stejně tak o použitých slovech, zápisu, členění a pravopisu.

    Já zase nevidím důvod proč by někdo měl začít psát jinak, než jak je celý život zvyklý, jenom proto, že nějaký ouřada vydá "doporučení".

    První požadavek na psaní slov "krize" a "diskuze", místo původního "krise" a "diskuse" byl vznesen až roku 1950, protože komunističní lídři tvrdili, že psaní přejatých slov v jejich původní formě je "elitářské a není třídně rovné", protože brání "třídě ve správné výslovnosti".

    Soudruzi, kteří se přes stranickou linii dostali k důležitým funkcím totiž byli často nevzdělaní idioti, kteří ani nedokázali správně vyslovovat slova v textu a když se pak takový soudruh bavil nebo něco četl například na vysoké škole, byl terčem posměchu a všem bylo jasné, co je to zač.

    Aby soudruzi tento "nedostatek" odstranili, tak místo doplnění svého vzdělání, začali požadovat úpravu pravopisu tak, aby se zápis rovnal výslovnosti. Tehdy vznikla KRIZE, DISKUZE, UNIVERZITA a další.

    Takováto úprava pravopisu "k obrazu blbů" má asi tolik logiky jako kdybych se místo snahy naučit se anglicky požadovalo po všech anglicky hovořících zemích používání češtiny.

  • 31. 5. 2012 17:20

    a8n (neregistrovaný)

    >dolehla hospodářská krise

    Zandl má nový pseudonym?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).