Hlavní navigace

Názory k článku Telekomunikace v roce 2017 a dál: regionální operátoři se mají na co těšit

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2018 9:46

    Autor (neregistrovaný)

    A tento názor jste zaznamenal ve které části článku? Mylíte se Vy. Tak, jako někteří lidé na MPO. Důkazem budiž absolutní selhání 1. výzvy. Nedojde-li ke změně postoje, selže i další výzva.
    Postavit rozsáhlou optickou infrastrukturu, včetně rozsáhlých přístupových sítí na venkově, během těch několika let co zbývá, to prostě nelze. Potvrdí vám to 100% investorů. Pokud toto někdo tvrdí že ano, může si přijít popovídat nad konkrétními projekty.
    Složitost podmínek čepání je další hřebáček do rakve.

  • 4. 1. 2018 17:25

    Trident (neregistrovaný)

    Ke všem ustrednam už optická střední míle davno vede. V ČR neexistuje v současné době neexistuje byt zapadlé RSUcko někde na venkově, kde by vedla metalická pater. Řešilo se to v rámci prvních fázi budování sítí tehdy ještě za SPT.
    Pouze přístupová vedení účastníků jsou metalicka.
    Stejně tak k predsazenym dslamum které nezminujes vede jako střední míle optika.

    Neinvestuji se I rozsáhlé developerske projekty. Např. 50 novostaveb domu na jedné jihomoravské vesnici je zcela bez pevné linky a nebo přípravy chranicek. Cena napojení je od přijatelných 10kkc až po 500kkc. Dům vedle domu. Projekt nezajistoval developer ale vesnice.
    Nejen že je zde ignorace cetinu, ale místní samosprávy nejsou nijak tlaceny toto řešit. Nikdo neřeší že při budování kanalizace by bylo vhodné založit chranicku.

  • 4. 1. 2018 12:32

    hatatyla (neregistrovaný)

    60tka je takove preskokove pasmo ve smyslu, kde nejde na kratky usek / pres ulici apod. / optika, tam dam tohle a mikrotik tomu ted dava pekne na zadek, Gigovy spoj za ani ne 5000kč... ano dle zkusenosti aktualne do 120m max., ale az vyjde dospelejsi verze, tak uvidime...

    Rozsireni 5G je takove zbytecne. Udelejte si scan 5tky ve mestech apod., uz dnes lezou wifinari klidne i na 5900Mhz. Pro takove se nic nezmeni. Povolit v 10G 56Mhz kanal, to neni moc dobra vec... kdyz se kazdej roztahne, jen tim zaprasi okoli, dopadne to jako u petky, kterou solidne potapi magori typu : AC + 80Mhz to je moje...

    No a do toho vseho jede svym tempem Cetin, kde zapusti koren novy VDSLam, tam to pod 20Mbit nepujde i na te nejvzdalenejsi pripojce, ale vesmes bude pro vetsinu obce dostupnych 50-250Mbit. Jak bylo zmineno, zaoptikovat vsechno vsude je neralne... Cetin to ale nemusi hnat az tak moc, optiku si dovali jen k ustredne a vic netreba.

    Bohuzel vzhledem k tomu ze se site davaji vesmes u jen do zeme, teda jak kde... tak je nerealne dotazeni telefonni linky do novostaveb, v tomto Cetin nedela vubec nic, ani se moc nedivim, proc pro par domu investovat ranec.

    Kazdopadne nelze ani ignorovat pomyslne pevne LTE, ktere nabizi kazdy operator, O2 spise symbolicky. Po posileni velmi vytizenych mist je to take zajimava volba. Pro nenarocne uzivatele bude jiste lakave vzit si od sveho operatora takovou sluzbu. Opet je zde velka vyhoda, kterou nikdo jiny nema... je dostupne vsude, kde je signal LTE.

  • 4. 1. 2018 21:36

    Trident (neregistrovaný)

    Situace je ještě o to zajímavější že v dané lokalitě je takový zájem o fixní LTE, že T-Mobile jiz 3ti měsíc za sebou odmítá vyřizovat nové uživatele. Není kapacita a prý nečekali takový zájem. Jedná se o vesničky v okresu Kyjov(na západní strane).
    Na okolních vesnicích krom Kyjova samotného samozřejmě ADSL někde kolem 2-8Mb nikoho nevytrhne. Tedy pokud je vůbec na metalickou síť nemovitost napojena. Okolni vedení jsou většinou nevalné kvality, nadzemní a často s ustrednou mimo obec samotnou.

  • 4. 1. 2018 21:41

    Trident (neregistrovaný)

    Jak uvádím níže, tak existují lokality kde LTE praská ve svech a nelze fixní LTE objednat kvůli vytizeni a velkému zájmu. Je treba ale přiznat operátorovi férové jednání. Je lepší službu nenabidnout, než řešit nespokojene zákazníky a pretizenou síť. Jako to tehdy udělal Eurotel s CDMA.

  • 5. 1. 2018 0:12

    hatatyla (neregistrovaný)

    to znam... ted monitoruji lokalitu, kde ma kazdym dnem dojit k posileni, uvidime... bohuzel od doby kdy pretizeni zacalo zneprijemnovat bezne pouzivani netu k posileni ubehlo vic jak 3 mesice, to vidim jeste jako rychlou reakci.

    Problem je ze i kdyz TMobile osadi vesmes k rozdrcenemu 800 posilujici 1800, ze je to lek jen na chvili, zas naberou lidi a zas to pujde do kopru. Je to jak zacarovany kruh, resenim je snad jeste pridat 2100, jenze morava jako takova nema krom brna nikde aktivni LTE2100, takze tezko rict. Stava se z toho peknej maglajs. Mobilni sit nebude mit nikdy takovou schopnost a silu aby i castecne nahradila pevne pripojeni, to je jen zbozne prani TMobilu.

    A tato situace je i vodou na mlejn pripadnym Wifinarum, nemusi nic posilovat, zrychlovat, kdyz TM lidi nepripoji.

    No a ted si polozme otazku, proc TM upustil od aukce 3,7Ghz, Nordic Telecom udajne dovede vypudit na 1 sektor az Gbit rychlosti v patricne konfiguraci, idealni na posledni skok k zakaznikovi, TM by pri polovicnim frekvencnim pridelu dovedl udelat pulku.

    No nic...

  • 6. 1. 2018 2:29

    Trident (neregistrovaný)

    Shrnu-li si fakta.
    Na dvou LTE BTS ma T-Mobile optiku ktera prochazi primo vesnici kde BTSka je. Stredni mile tedy nemuze byt vytizena. Jedna se o last-mile pasmo a vsechny sektory.
    Hujajatka na fixni instalaci pro kliose umi i jina pasma nez 800,1800 a 2100. A ted nevim jestli je to 3,5 nebo 3,7 ci ten zbytek na digitalni dividendu. Kazdopadne jedna se o licencovane pasmo pro FWA
    Fixni terminaly na LTE umi i MIMO z vice BTS a delit pasmo. Terminal nemusi fungovat jako smerovy spoj jen na jednu BTS. A vida. I presto je to vytizeno.
    Chapal bych kdyby nabidli kliosum FWA reseni a pak na zaklade realneho zajmu prositovavali lokality optikou, pripadne resili aspon kombinaci predsazeny DSLAM/mikrobts na jednu vesnici. Takhle to nema cenu.

    Nejlepsi je ze o tomto problemu T-Mobile oficialne mlci a koneckoncu lupa take:) Uz jsem zkusil pokusne objednat i na chatu na druhe strane republiky. Velmi spatny a clenity teren (byvaly vojensky prostor a nizka hustota osidleni) a vysoke naklady na retranslaci pres dva kopcepro franty wifinare, byt nejaky minimalni LTE signal je. V soucasne dobe pouzivame satelitni pripojeni (plati mi zamestnavatel).

  • 12. 1. 2018 12:41

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Ano taky jsem měl zájem o pevné LTE od T-mob. a bylo mi sděleno, že je síť již plně vytížená a dalsí zákazníky v mé lokalitě nenabírají - Přerov (u parku Michalov)

  • 4. 1. 2018 9:16

    Ventil (neregistrovaný)

    Pan Rejzek se, jako obvykle, velice mýlí. Jeho umně namíchaný guláš předpokladů, představ a snů má od reality poměrně daleko. Budoucnost rychlé a spolehlivé datové komunikace se nejmenuje WIFI.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).