Hlavní navigace

Testy „kapesního příjmu“ systému T-DAB: III. pásmo vs. L-pásmo

13. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Digitální rozhlasové vysílání v Česku ve standadrdech DAB/DAB+ využívá kmitočty ve dvou různých pásmech. Otestoval jsem příjem obou na kapesním přenosném přijímači LINGO iJoy.

Na svých cestách pěšky, prostředky hromadné dopravy či automobilem používám kapesní příjímač LINGO iJoy. Stal jsem se tak vlastně každodenním testerem možnosti příjmu digitálního rozhlasového vysílání. Pro vytvoření představy, kde je možné si s tímto konkrétním přijímačem užívat nabídku v rozhlasovém éteru jinak nedostupných stanic, jsem se rozhodl posbírat a zpracovat data potřebná pro vytvoření map publikovaných dále v tomto článku. Důkladněji jsem se zabýval pokrytím T-DAB vysílače pro severní Čechy (Milešovka, vysílácí v L-pásmu), pozornost jsem také věnoval prvnímu významnějšímu vysílači ve III. pásmu – krkonošské Černé hoře. Porovnání dosahu obou vysílačů mne překvapilo.

Milešovka je nejvyšší horou Českého středohoří (836,5 m.n.m). Z jejího vrcholu je vidět do velké části Podkrušnohorské pánve i daleko do středních Čech. Blízké hory ovšem v některých směrech výhledu brání. Z Milešovky dosud žádný rozhlasový nebo televizní vysílač nevysílal. V systému T-DAB je odtud možné vysílat vyzářeným výkonem 2 kW (kanál LG, 1463 MHz) a jako na jedné z mála lokalit může být vyzařování všesměrové. Vhodným objektem pro umístění anténního systému je meteorologická observatoř.


Foto: Karel Mikuláštík

Digitální rozhlasový vysílač na Milešovce

Krkonošská Černá hora (1299 m.n.m) je radiovou dominantou východních Krkonoš (vysílač ČRa). Je odtud výhled do dalekého vnitrozemí. V systému T-DAB je odtud možné vysílat vyzářeným výkonem 0,6 kW se silným směrovým omezením mimo výseč v azimutech 120 – 240°. Je zde v ČR prvně použit na takto významné kótě kmitočet ze III. pásma (kanál 5D, 180,064 MHz). Anténní systém je umístěn na Horském hotelu, výrazně pod úrovní vrcholu Černé hory. Černá hora tak tvoří přirozenou překážku pro šíření signálu v zapovězených směrech – díky tomu může být anténní systém velmi jednoduchý.


Foto: Karel Mikuláštík

Umístění vysílače DAB/DAB+ společnosti Teleko na krkonošské Černé hoře


Foto: Karel Mikuláštík

Detail vysílací antény na Černé hoře

Kapesní přijímače zpravidla využívají jako anténu pro nižší pásma (v tomto případě III.pásmo) sluchátkový kabel a pro L-pásmo zabudovanou vnitřní plošnou anténu (podobnou anténě v mobilním telefonu). Zatímco plošná anténa je navržena a optimalizována na použité kmitočtové pásmo, „sluchátková“ anténa má vlastnosti odvislé od délky, typu kabelu, konektoru i použité frekvence a bezprostředního okolí v zásadě nedefinovatelné.

Při testování jsem s sebou vozil LINGO iJoy jako „set-top“ box v autě. Leželo v přihrádce spolujezdce obrácené vestavěnou anténkou vzhůru a propojené do audio záznamového zařízení cca 1 m dlouhým kabelem. Další podobný kabel připojoval výstup záznamového zařízení do audiosystému vozidla pro kontrolu funkčnosti testovacího systému. Nezávisle jsem pak prostřednictvím „chytrého“ mobilního telefonu zaznamenával aktuální polohu pomocí GPS.


Foto: Karel Mikuláštík

Měřící set pro test mobilního příjmu digitálního rozhlasu v L-pásmu a III. pásmu

Zpracování zachycených dat spočívalo v určení časových intervalů, kdy byl příjem možný (tiché pasáže znamenaly nemožnost příjmu T-DAB signálu), a zasynchronizování na reálný čas zaznamenaný GPS. Pro časovou synchronizaci jsem v tomto případě použil pravidelně vysílaná časová znamení – zaznamenávaným programem byl Radiožurnál Českého rozhlasu. Následovalo zpracování prostředky GIS. Místo bylo označeno za nepokryté, pokud nebyl signál déle jak 2 sekundy.


Zdroj: Karel Mikuláštík

Pokrytí Ústeckého kraje z Milešovky (kanál LG), Lingo iJoy


Zdroj: Karel Mikuláštík

Pokrytí dálnice D8 z Milešovky (kanál LG), Lingo iJoy


Zdroj: Karel Mikuláštík

Pokrytí Podkrkonoší z Černé hory (kanál 5D), Lingo iJoy


Zdroj: Karel Mikuláštík

Pokrytí silnice Hradec Králové – Trutnov z Černé hory (kanál 5D), Lingo iJoy

Vysílač Milešovka v podání přijímače Lingo iJoy v Ústeckém kraji krásně pokrývá okolí Teplic s přesahy na Litvínovsko a Teplicko. Dálnici D8 pokrývá rovněž velmi slušně od cca 20 kilometru. Z výsledků je patrné, že další hory Českého středohoří brání pronikání signálu do relativně blízkých oblastní jihozápadně od vysílače.

Vysílač Černá hora v podání přijímače Lingo iJoy v Královehradeckém kraji se při cestě do Krkonoš začal ozývat už od Hradce Králové, až téměř ke Trutnovu se jedná spíše o sporadický příjem. Směřem na Jičín se ozývá naposledy už v Nové Pace. Dřívější vysílání v L-pásmu zde bohužel nemám takto zaznamenáno, objektivně byl však jeho dosah pro můj přijímač daleko větší. Signál se například krátce objevoval až k Mladé Boleslavi a v Podkrkonoší nevykazoval takové výpadky jako signál na kanále 5D.

Posluchači využívající přijímače s prutovou anténou budou mít pravděpodobně opačné zkušenosti.

ebf - partner 1

Výsledek testů příjmu s kapesním přijímačem ve III.pásmu v Podkrkonoší je pro mne zklamáním, které může vysvětlit vyjma mizerných vlastností „sluchátkové“ antény také výrazně nižší vyzářený výkon vysílače oproti L-pásmu i větší rušení automobilové či záznamové techniky. Přechod z L-pásma do III.pásma za cenu významného snížení vysílacího výkonu dle této zkušenosti nemusí být vždy tím pravým krokem.

Autor působí na Katedře radielektroniky ČVUT-FEL v Praze 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je členem Československého DX klubu. Působí na Katedře radioelektroniky ČVUT-FEL v Praze v Laboratoři radiových vysílačů a přijímačů. Specializuje se na systémy pro digitální rozhlasové a televizní vysílání. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).