Hlavní navigace

Tvoje tvář má známý hlas. No, jak kdy a jak u koho

4. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nejúspěšnější televizní Silvestry všech dob režíroval kdysi pan Roháč. Přišel na to, že nejlepší diváci pro herce i zpěváky jsou herci a zpěváci.

Jednak to bývají lidé impulzivní a je fajn se na ně dívat, jak se baví, a jednak svou energií podporují ty z nich, kteří zrovna vystupují. Nova se k tomuto typu formátu polehoučku přiblížila v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Před porotu ve složení Janek Ledecký, Jitka Čvančarová, Jakub Kohák a Milan Šteindler postavila jejich kolegy herce a zpěváky. Jistěže se zase tvrdí, že je to převzatý světový formát. Porotci musejí též někoho předvést, zazpívat jako světová hvězda. Zahrát ji.

Ledecký předvedl, ne zrovna moc dobře, Micka Jaggera. Bylo jasné, že hlasové fondy velkého zpěváka nemá a rovněž není showman jeho formátu. Navíc jako hodnotitel nepochopil, že tu není od toho, aby hodnotil výkony soutěžících, ale aby bavil diváky. Jeho volba porotcem je nesmyslná. Naopak Jakub Kohák pobavil celkem slušným napodobením Luciana Pavarottiho.

A diváky bavil i dál. Jeho vtípky byly doopravdy místy zábavné. Stejně tak Šteindlerovy. Jitka Čvančarová se neúspěšné pokoušela napodobit Marilyn Monroe a pobavila jen tím, jak se zapýřila, když ji moderátor vysvětlil, že v porotě bude jako zlobivá holka, co dostává naplácáno.

„Jedinečný“ průvodce pořadem Ondřej Sokol dokázal, že nemusí jen „hloupnout“ se Suchánkem a Genzerem, slušně hrát ve filmu, případně kvalitně režírovat divadlo. Může být i moderátorem, který není unaven rutinou, který se zatím neopakuje, neklade hloupé otázky a je tak vtipný, že se divák každou chvíli při jeho vstupech směje. A nejde o humor nízký a podbízivý. Naopak je z něj cítit inteligence a talent na dosti vysoké úrovni.

Iva Pazderková se pokusila o Lady Gaga, Petr RychlýDana Nekonečného, Adam MišíkRobina Thickeho, David KrausFreddyho Mercuryho, Anna FialováBritney Spears, Petr VondráčekTinu Turner. Ivana Chýlková zahrála a zazpívala Amy Winehouse a Hana Holišová prožila a do detailu přesně předvedla Edith Piaf.

Pazderková, slizoun a král harému Mišík a mrckující Fialová, s vynikající choreografií nosu, působili rozpačitě a nevýrazně. Rychlý přehrával, což by vadilo méně než jeho nemožně trhavé pohyby. Kraus zaujal snad jenom zubní protézou, kterou si nacpal do úst a dokázal přes ni zpívat. Jistě i tanečkem s vysavačem. Vondráček, to byla naprosto hloupá a trapná parodie. Možná by se s ní v budoucnu mohl uplatnit v nějaké dost podřadné travesti show.
Ivana Chýlková, to je samostatná kategorie. Vynikající zpěvačka i herečka. Její podání před časem zesnulé zpěvačky nemělo chybu.

Holišová, to je ještě o stupínek výše. Totiž – na jeviště přišla a zůstala na něm veliká a zároveň malinká Edith. Nebyl to lepší či horší pokus někoho zahrát. Brněnská herečka a zpěvačka vstoupila do srdce i duše jedné z největších mezinárodních pěveckých hvězd všech dob. Kromě toho Holišová skvěle zpívá i s francouzským přízvukem. Musím říct, že takovýto výkon jsem na obrazovkách českých televizí už moc dlouho neviděl.

Ve druhém dílu nedokázal pan Vondráček udělat pořádně provaz a vysvětloval to… nevysvětlil to. Prostě toho není schopen. O zpěvu netřeba mluvit. Chýlková je velmi slušná zpěvačka, avšak dělá si ze své role legraci. Nebere ji vážně a výsledek působí, jako že se někdo, kdo na velkou showmanku nemá, pokouší ji zesměšňovat. Čímž zesměšní sám sebe. Škoda. Mišík předvedl, že nemá žádnou energii a nezpívá nijak zvlášť. Pazderková šlapala zelí místo tance a byla trapná. Kraus jako žena vynikající, možná, že on je doopravdy žena – sedlo mu to.

Opravdu to prožila. Nebo prožil? Holišová, to je prostě zjevení. Dokonalost sama. Zpívá, tančí a na rozdíl od všech ostatních to umí. Rychlý překvapil. Byl věrný předloze, jakkoliv ji sebeméně nedosáhl. Aspoň se snažil. „Hustá a boží“ Fialová. Ne, doopravdy. Naprosto skvělá kopie vzoru, tanečně i pěvecky. Vrchol pořadu. I když pro mě jí zůstává Holišová.

BRAND24

Tenhle pořad se Nově od začátku daří. Včetně toho, že výhru 25 000 korun věnovala vítězka prvního dílu Hana Holišová onkologicky nemocným dětem. Skoro bych řekl, že se televize mohla přes kapsu plácnout víc. Bylo by též dobře, kdyby některé účinkující vystřídali zpívající a tančící herci na vyšší úrovni. Musí-li jít o tváře Novy, rád bych viděl např. Zlatu Adamovskou, Petra Štěpánka, a kdyby to bylo zdravotně možné, především Hanu Maciuchovou. V takovém případě by ale bylo lepší, kdyby si interpreti zpěváky, jejichž písně mají zapět, vybírali sami.

Druhý díl se již tak příliš nepovedl. Porota, včetně nové členky Jirešové, začala být absolutně nudná a všechno jen vychvalovala. Asi to dostala rozkazem. Z pořadu, který mohl být fajn, udělala Nova od druhého dílu nudnou otravu. S výjimkou zmíněných kvalitních výkonů. I moderátor se neskutečně zhoršil a začal se brát vážně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).