Hlavní navigace

V Česku začala platit prohibice, zákaz prodeje alkoholu platí i pro internet

14. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kvůli dalším případům otravy methyalkoholem vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví úplný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 %. Prohibice, která může podle ministra Leoše Hegera trvat i několik týdnů, se týká i internetového prodeje. Na webu se tomu někteří podnikatelé už přizpůsobují. Například v e-shopu obchodního řetězce Tesco by zákazníci brzy měli ztratit možnost alkohol nakupovat. Mluvčí Jan W. Dvořák Lupě řekl, že firma tvrdý alkohol v nejbližší době zablokuje v pokladním…

Kvůli dalším případům otravy methyalkoholem vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví úplný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 %. Prohibice, která může podle ministra Leoše Hegera trvat i několik týdnů, se týká i internetového prodeje.

Na webu se tomu někteří podnikatelé už přizpůsobují. Například v e-shopu obchodního řetězce Tesco by zákazníci brzy měli ztratit možnost alkohol nakupovat. Mluvčí Jan W. Dvořák Lupě řekl, že firma tvrdý alkohol v nejbližší době zablokuje v pokladním systému, takže nepůjde koupit ani v kamenných obchodech, ani v e-shopu.

„Podle posledních informací, které nám poskytla SZPI, nebude nutné zboží stahovat z prodejní plochy, ale postačující bude jeho zakrytí a zejména znemožnění prodeje v rámci pokladních systémů. Věříme, že nařízení Vlády ČR naplníme v tak krátké době, jak to jen bude možné,“ dodal mluvčí. „Je však nutné podotknout, že přijetí takového kroku v pátek v 19 hodin večer vytváří chaos a stres, který dopadá nejen na naše zaměstnance, ale i veřejnost jako celek,“ doplnil.

ebf - partner 1

Zákaz prodeje se jinak na českých e-shopech s alkoholem ještě několik hodin po jeho vydání příliš neprojevil. Někteří prodejci na web umístili upozornění, že prodávají jen lihiviny s méně než 20 % alkoholu.


Autor: Alkoholix.cz

Porušením zákazu se podnikatel vystavuje hrozně pokuty až 3 miliony korun a uzavření provozovny. Za prodej alkoolu by ale emohl být obviněn i z trestného činu obecného ohrožení, za který jsou možné tresty i nad deset let vězení, upozornila Česká televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).