Hlavní navigace

V Praze a Plzni začalo zkušební vysílání DVB-T2. Óčko v něm zatím chybí

17. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vysílání DVB-T2 mohou sledovat všichni diváci, kteří jsou majiteli set-top-boxů nebo televizorů s podporem tohoto standardu. Na klasickém přijímači ho vůbec nenaladíte.

České Radiokomunikace zahájily s úderem půlnoci dlouhodobý test digitální pozemní televize druhé generace (DVB-T2) v Praze a jeho krátkodobé šíření také v Plzni. Jak bylo avizováno, ve zkušebním multiplexu na kanále 50 jsou dostupné programy ČT 1 HD (během olympiády v Londýně ČT 2 HD), ČT 4 HD, Prima family HD a také TV Barrandov HD. Pátá programová pozice je označená jako Test a kromě barevných pruhů (monoskopu) se na ní nevysílá v tuto chvíli žádný obsah.

Aktuální obsah DVB-T2 multiplexu, jehož experimentální provoz dnes zahájily České Radiokomunikace.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Aktuální obsah DVB-T2 multiplexu, jehož experimentální provoz dnes zahájily České Radiokomunikace.

K TÉMATU: Zítra startuje test DVB-T2 v Praze a Plzni. Kde a jak ho naladíte?

Oproti původnímu plánu nebyla do DVB-T2 multiplexu zařazena hudební televize Óčko, která se taktéž s operátorem na šíření v rámci tohoto experimentu dohodla. Proč se tu tedy nakonec tato stanice neobjevila? V současné době s Českými Radiokomunikacemi diskutujeme, zda je možné po právní stránce šířit v rámci pozemního vysílání DVB-T2 také převzaté programy, uvedl pro DigiZone.cz technický ředitel televize Lukáš Hnilička. Óčko tu mělo být šířeno v klasickém rozlišení.

KL24

České Radiokomunikace využily elektronického programového průvodce (EPG) pro informování veřejnosti o testu technologie DVB-T2.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

České Radiokomunikace využily elektronického programového průvodce (EPG) pro informování veřejnosti o testu technologie DVB-T2.

ČTĚTE TAKÉ: Test DVB-T2 přeci jenom bude. Od 17. července v Praze a Plzni

Zatím nejsme držiteli licence pro pozemní vysílání, ale zvažujeme, co by nám to přineslo. Tuto možnost nevylučujeme, dodal Hnilička. Je pravděpodobné, že pozici Test využijí České Radiokomunikace pro různé zkoušky technologie. Krátce po půlnoci se tu objevilo přibližně minutové video ve vysokém rozlišení, které zde vydrželo až do rána. Poté ho nahradil monoskop. Kvalita obrazu i zvuku byla skutečně excelentní. Datový tok videa dosahoval velikosti přibližně 10 Mbps.

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací byla skutečně excelentní.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací byla skutečně excelentní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).