Hlavní navigace

V západních Čechách vzniká nové rádio, digitální zatím nebude

27. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 11. 2009

Z internetu do klasického éteru přechází západočeské Rádio Samson, které dnes představí svůj programový koncept. Projekt hudebníka Jaroslava „Samsona“ Lenka se dostane na analogovou frekvenční síť, díky které může spustit vysílání v Karlových Varech, Plzni, Tachově a Železné Rudě na čtyřech FM kmitočtech. Licenci má rovněž platnou pro analogové vysílání a bude ji moct využívat nejbližších 16 let. Pokud se zároveň zaváže přejít na digitální rozhlasové vysílání, může svou licenci využívat až do roku 2025 v analogu, a následně vysílat digitálně.

Přechod tohoto projektu z čistě internetové stanice do FM pásma je poměrně překvapivý, protože už řadu let se nestalo, aby společnost, která doposud neměla v držení žádnou licenci, získala celou kmitočtovou síť. O vstup do terestrického vysílání přitom dlouhodobě usilovaly i jiné internetové stanice. Blog Mediadnes.cz nedávno upozornil na fakt, že většinovým společníkem ve firmě Radio Samson, s.r.o., která nyní drží vysílací licenci, byl do loňského roku i Petr Bendl, nynější místopředseda ODS. Zda ale opravdu stojí za tímto projektem i nadále aktivní politik se neuvádí. Vlastnická struktura začínajícího média je poměrně komplikovaná – licencovanou společnost s ručením omezením vlastní akciová společnost Samson a partneři, která je stoprocentně vlastněná další akciovou společností. Přesnou strukturu jednotlivých vlastníků tak nelze dohledat z veřejných zdrojů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).