Hlavní navigace

Názory k článku Veletrhy ve smrtelné křeči

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2004 9:42

    hx (neregistrovaný)
    To je pravda s tou zbytecnosti veletrhu. Ale me ted chybi moznost vyzkouset si HW, podivat se na nej zblizka (LCD, monitory, skenery). Dnes kdyz objednam HW pres internet je to sice skvele, ale kupuju zajice v pytli (sice se daji semtam najit zkusenosti uzivatelu, ale jak kdy). Neverim rozlicnym testum v IT casopisech, kazdy ma jine pozadavky a navic ani šcasto netestuji vse, co je k dispozici.
  • 25. 6. 2004 11:07

    noname (neregistrovaný)
    na druhou stranu - když koupíte zboží přes internet, máte ze zákona právo jej do dvou týdnů vrátit bez udání důvodu. Takže na veletrhu si to můžete prohlédnout a když to koupíte v obchodě či tam, tak to pak můžete vrátit jen s nějakou chybou. S internetem máte dva týdny na vyzkoušení (i když většina shopů se to snaží zamaskovat, ale zákon je zákon).
    Ale imho veletrhy smysl mají, ovšem v jiném pojetí - jako místo pro jednání. Je to místo, kde se můžeme setkat s dodavateli či odběrateli třeba z Asie face to face a to velmi efektivně, tedy v jednom dni s mnoha. Dodavatel s Asie nepojede pravděpodobně jen za námi (leda bychom byli velmi velcí), ale když pojede za deseti firmama, tak už se mu to vyplatí, a na veletrhu může mluvit se stovkami.
    Bohužel u nás to stále pomalu chápou, a tohle je podporováno naprosto minimálně - minimum jednacích prostor, prezentačních hal, restaurací, atd. Do toho prodejci lepidel a pánví, kteří z toho dělají spíše vietnamskou tržnici. A to už vůbec nemluvím o organizaci, Internetu atd. A pak samozřejmě ceny, které to zabíjí, přitom ale mají prostoru, že by se tam vešlo pětkrát tolik firem. Některé firmy jsou prostě nepoučitelné, připomínají mi České Dráhy: "Máme ztrátu?", "Zdražíme", "Jezdí s námi méně lidí a máme tak ztrátu", "Zdražíme" atd.
    No a pak další věc, za kterou ale nemůžou a je dána jinými vlivy - poloha Brna. Brno miluji, ale prostě všechny firmy které něco v ČR IT znamenají mají v Praze buď centrálu, nebo minimálně hlavní pobočku. Stejně tak jediné mezinárodní letiště je v Praze. O hotelových kapacitách ani nemluvě. Bohužel ale Praha nemá stále místo, kde by se mohl takto velký veletrh dělat. Místo, které je dostatečně prostorné a vzdušné je leda "julda fulda", ale tam je nemožná dostupnost autem a parkování. Nový park v Letňanech je zase jako letišní hala (takže místo spíše pro "trh" než pro příjemné jednání), parkovací kapacity by na Invex nestačily( i když to asi bude rozšířeno), ale dostupnost je také příšerná, malé cesty by nezvládly nápor aut a autobusů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).