Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vodafone v Česku investuje tři miliardy do rozšíření sítě, dostat se chce na 10 Gb/s od Fang - Za mě by se myslím meli úplně vypustit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2022 16:03

    Fang

    Za mě by se myslím meli úplně vypustit DOCSIS. Při velkém budování PONu Cetinem je to dle mého soudu už mrtvá technologie. Dobře ještě upgrade na verzi 3.1 by mohl dávat smysl. Myslím že verze 4.0 už nenajde velkého uplatnění u nás protože je velmi pravděpodobné že v době dostupnosti 4.0 už bude ve stejných místech dostupná optika se kterou se nemůže parametry vyrovnat.

  • 5. 5. 2022 17:27

    volani.webnode.cz

    Hlavně nevyužívají 3.1 na plno. Dávalo by smysl aby dělali zatím optiky do rozvodů v baráku z toho vytěžili maximum 3.1 a nové rozvody optiku do bytu.

  • 7. 5. 2022 6:47

    nitruhir

    Koaxiální vedení se na poslední míli optice vyrovnat může, protože v případě DOCSIS 4.0 bez problémů zvládne 1000/1000 Mbps (i víc) a k tomu ještě klasickou TV bez nutnosti nějakých externích zařízení (boxů). Zásadní výhodou je pak to, že ke koncovým uživatelům je koaxiální kabel již natažený, takže není potřeba v domech a bytech dělat novou infrastrukturu, jejíž realizace je mnohdy velmi problematická (nesouhlas majitelů domů a nájemníků, resp. SVJ a BD, anebo technické překážky).

  • 7. 5. 2022 23:30

    Fang

    Jenže zapomínáte že ty zařízení ještě musí někdo vyvinout (=teď neexistují). Nejbližší technologický konkurent 10GPON (XG-PON) už v provozu je. Je otázka jestli v době kdy DOCSIS 4.0 bude mít svá zařízení tak nebude probíhat upgrade na NG-PON2 se který je úplně někde jinde parametry.

    K té klasické TV asi tolik že když si jí nyní objednám od Vodafone po kabelovce tak vyfasuju STB. Tak že argument externích zařízení je trochu mimo mísu v našem prostředí. Pokud vím tak se UPC/VDF velmi brání tomu do sítě registrovat cizí zařízení minimálně kvůli konfiguračnímu provisioningu a dohledu.
    PS: Neměla být náhodou TV služba přes DOCSIS 4.0 technicky jako IPTV OTT? Něco takového jsem v minulosti někde četl že by to znamenelo vlastně úplné vyklizení pásma ve prospěch IP služeb, podobně jako se to stalo v případě DVB-T2 a uvolnění pásem pro 4G/5G mobilní sítě. Stejně dnes u Vodafone je zpětné zhlédnutí v čase přenášeno přes IP.

    Výhoda optiky od Cetinu je že máte do baráku natažený jeden kabel a máte na výber z několika desítek ISP jejich palet služeb. To že tam ten koax už je nainstalovaný určitě kladem je, nicméně dost pochybuji že starší instalace zvládnou DOCSIS 4.0 v celé šířce pásma. Tak že minimálně v některých místech tu obměnu pasivní infrastktury budete muset udělat. Například u mě je infrastruktura z roku 2017 tam s tím problém nebude, ale dokážu si představit že v místech kde je starší by s tím problém být mohl.

  • 8. 5. 2022 8:40

    bez přezdívky

    Ano docsis 4.0 (ale i 3.1) může dosáhnout slušných parametrů.
    Ale je to jen přechodné řešení, náhrada za optiku (FTTH) je neodvratná dříve nebo později. A tady jde o čas. Kdyby býval UPC/Vodafone při poslední modernizaci implementoval docsis 3.1 (plný - ne částečný) , tak je to dnes OK. Nicméně jestliže teprve teď chtějí upgrade na plný 3.1 v horizontu 5 let , to je pozdě.
    Osobně se domnívám že k masovému nasazení 4.0 již nedojde.


    PS: rýpnu si do článku: na odborném webu očekávám technický a kritický pohled redaktora. Tento článek budí dojem, že je připraven marketingovým oddělením Vodafonu, když poněkud lakuje realitu na růžovo :)
    Chlubí se Docsises 4.0, realizace je ale 3.1.
    Zajímavé je tvrzení "Vodafone je dnes i díky UPC významným poskytovatelem optického připojení k internetu. Gigabitové přípojky jsou podle údajů operátora dostupné 1,6 milionu českých domácností a firem. " Opravdu ?

    Ten slajd -- chápu to dobře, že to co je prezentováno jako "DNES" je onen plán na 3-5 let , jehož plnění ještě nenastalo?

  • 8. 5. 2022 9:45

    ROOOO

    Tady tím jsem konsternovaný od roku 2003 kdy jsem po stěhování neměl internet přes existující metaliku, ale v domě byl ISP, přišli dva mládenci nahoře bez protože bylo horko a měli lišty??? a tvářili se, že to není problém UTP zalištovat. Myslel jsem že mě praskne žilka. Pak se to opakovalo ještě 2x za dalších 15 let, když jsem se pokoušel o něco lepšího než ADSL (vždycky jsem skočil na ujištění, že "to nebude problém". To opravdu majitelé bytu nebo nájemníci pustí dovnitř "lidi" co nabouchají od dveří přes celý byt lišty až pod TV? Kdo má nový být, tak má nové husí krky, tak někdy to jde takto, ale v takovém bytě jsem ještě nebydlel. Jak to vlastně dneska funguje, když přijde PODA nebo NEtbox apod. firmy... mají majzl, sádru a barvy? Nebo to nechají za dveřmi a celý byt jede na WIFI? Teď jsem objednával VDSL do kanceláře v budově z cca 1975, tam jě nějaká CAT5 strukturka, po éře kdy v baráku byla jenom jedna firma, zase operátor "nemá problém", to jsem zvědaavej, až ti technici přijedou. Budou dělat reverzní engineering 20 let staré kabeláže... fakt nevím jak se to vlastně instaluje. Všechny okolní kanceláře co jsem se ptal mají svoje talíře na oknech nebo 5G/LTE apod.

  • 8. 5. 2022 10:11

    bez přezdívky

    Každý operátor to dělá po svém. Na druhou stranu u optiky to může být elegantnější, pokud se využijí dnešní možnosti -- optický kabel může mít klidně průměr třeba jen 2mm v bílé barvě (nebo bezbarvý) a mnohem méně viditelně se někam přilepí nebo přisponkuje.

  • 8. 5. 2022 20:39

    nitruhir

    Pokud si kdokoliv objedná jakoukoliv službu od Vodafone - exUPC, tak na televizním výstupu účastnické zásuvky má automaticky 40 TV programů v normě DVB-T. Je to sice základ, ale je. Kdo chce víc, ten může vzít do pronájmu buď zmiňovaný box od Vodafone, anebo si pronajmout CA modul s dekódovací kartou, v televizoru naladit programy v DVB-C, vložit zmiňovaný modul s kartou do CI slotu televizoru a sledovat.

    Koaxiální kabel zvládne pásmo od 5 do 2150 MHz, takže to je tolik prostoru, že se tam vejde prakticky vše. A jak jsem už psal, tak výhoda je v tom, že koax. kabely v domech jsou. Na rozdíl od té optiky od Cetinu, která je v pouhém zlomku případů a jinak je všude od Cetinu akorát metalika, která proti koax. kabelu nemá takřka žádnou šanci. Cetin sice v marketingových prospektech uvádí, jak bude optika pomalu kdekoliv si člověk vzpomene, ale to jak známo je pouze papír, který snese vše. Ke skutku to má bohužel ještě pořád dost daleko. A také není úplně pravda, že Cetin do svých sítí pustí kohokoliv, tj. ty desítky ISP jsou v případě optiky v praxi sotva na napočítání na prstech jedné ruky. Nějakou optickou síť si pak staví ještě T-Mobile, ale tam to není s pokrytím také žádná sláva.

  • 8. 5. 2022 20:48

    nitruhir

    Ono hlavně v těch domech, kde už něco pro internet je, bývá dnes už většinou problém dát cokoliv dalšího (jiného). Prostě majitel nebo SVJ, BD nemají zájem si nechat znovu cosi lištovat, natož sekat apod. a prostě nový ISP má smůlu. Ta doba, kdy každý půlrok stál ve dveřích jiný ISP a tahal si po barákách co ho napadlo, je nenávratně pryč.

  • 17. 5. 2022 10:49

    Trident

    Nesouhlasit muzou, pokutu pak zaplatit musi. Tim spis pokud uz v danem miste jejich sit je a maji tam sluzbenost ta pokuta muze byt dost nechutna.

    Pro koncaka je ale mnohdy jednodussi se odstehovat protoze tyhle spory se muzou tahnout leta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).