Hlavní navigace

Wedos je největší registrátor .CZ domén, první obchod Raspberry Pi, 8Gb domácí internet

8. 2. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Raspberry Pi
Intel ukončuje Itanium. Spotify výrazně zatlačí do podcastů. Londýn stále v IT jede. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Největším registrátorem českých domén s koncovkou .CZ se stal Wedosupozornil Root.cz. Ukazují to statistiky doménového registru od CZ.NIC. Wedos předstihl společnost Internet CZ a překročil hranici 250 tisíc domén.

Londýn si i přes peripetie kolem brexitu drží první pozici v zaměstnávání IT odborníků v EvropěPodle čísel London & Partners a Stack Overflow v anglickém hlavním městě nyní sídlí téměř 358 tisíc softwarových vývojářů, což je o necelých sto tisíc více než v Paříži. Silné postavení mají také Amsterdam, Kolín nad Rýnem, Moskva, Frankfurt, Madrid, Manchester, Berlín a Curych. Londýn také nadále pro vývojáře představuje volbu číslo jedna. Stejně tak firmy jako Google nebo Apple chystají v Londýně otevření nových prostor.

Raspberry Pi otevřelo svůj první oficiální kamenný obchod. Umístěn je v Cambridge, kde Raspberry vzniklo a sídlí. Kromě samotných minipočítačů a doplňků lze koupit i „merch“.

Intel konečně vydal Xeon W-3175X, desktopový procesor určený pro hodně náročné aplikace. Stojí tři tisíce dolarů, má 28 jader a 56 vláken, 3,1 GHz a podporu 512 GB DDR-2666. Dodávky jsou bez chladiče – za adekvátní model je třeba si připlatit dalších zhruba 400 dolarů.

Intel také finálně ukončil výrobu procesorů Itanium. Poslední generací v nabídce je ta s označením 9700. Procesory s unikátních architekturou odebíral primárně Hewlett Packard Enterprise, který může uskutečnit poslední objednávky do roku 2020.

Virgin Media ve Velké Británii uskutečnil pilotní testy domácího broadband připojení, které na downloadu dosáhlo na rychlosti přes 8 Gb/s. Testování probíhalo půl roku na 50 domácnostech. U stávající optické sítě se využívá EPON a DOCSIS.

Spotify kupuje dvě podcastové sítě – Gimlet Media a Anchor. Spotify se chce letos mnohem více opřít do podcastů a začít v tomto ohledu nabízet více vlastního obsahu, který by k platformě přilákat více předplatitelů. Firma chce v podcastové oblasti letos na akvizicích utratit až 500 milionů dolarů. Bude důležité sledovat, zda nyní obsah uzamkne pouze pro vlastní platformu. Spotify také hlásí, že má 207 milionů aktivních uživatelů měsíčně, což je meziročně o 30 procent víc. O stejné procento vyrostly i tržby za loňský rok, dostaly se na 1,5 miliardy eur.

Google v ostré verzi začal nabízet Cloud Firestore, jeho NoSQL databázi. Společně s tím přibylo 10 nových lokalit, takže už je služba dostupná ve 13 regionech, včetně tří evropských. Cloud Firestore lze také nově rozjet pouze v jednom regionu.

Reddit má podle zdrojů TechCrunche získal dalších až 300 milionů dolarů, což by ho mělo ocenit na tři miliardy dolarů. Nové investiční kolo má vést čínský internetový obr Tencent, který postupně skupuje podíly v řadě západních firem, zejména z oblasti her. Majoritu v Redditu vlastní Conde Nast, které vydává třeba Wired. Reddit má 330 milionů aktivních měsíčních uživatelů.

Čínský výrobce pamětí DRAM Fujian Jinhua končíinformují Financial Times. Firma byla před časem obviněná, že ukradla technologie od americké společnosti Micron. Spojené státy proto na Fujian Jinhua udělily embargo, což podnik odstavilo od provozu. A opět to ukazuje závislost Číny na západu v případě čipů a procesorů.

Microsoft spustil reklamní kampaň, kde srovnává Office 365 a Office 2019. Jasně v ní dává najevo, že tradiční „krabicový“ software už prodávat nechce a raději by všechny migroval na předplatné:

Intel jako open source vydal enkodér SVT-AV1. Kódování v reálném čase je pro běžné počítače prozatím v podstatě nedosažitelné. Vše potřebné je na GitHubu.

VMware kupuje firmu AtherPal. Ta vyvíjí software pro vzdálenou kontrolu zařízení a aplikací. VMware to chce propojit s platformou Workspace ONE.

Microsoft od společnosti BrightBytes získává DataSense. Jde o datovou platformu, která je určená zejména pro vzdělávací sektor. Microsoft DataSense více propojí s Azure a bude ho nabízet v rámci balíku Microsoft Education.

KL24

Apple po zhruba pěti letech opouští Angela Ahrendts, která na pozici viceprezidentky vedla retailové aktivity, tedy Apple Story. Do Applu přišla z křesla šéfky módního domu Burberry a v rámci retailu, který pro Apple tvoří důležitou součást, zavedla například různé výukové kurzy. Oblast nyní dostane na starost Deirdre O’Brien, která v Applu působí 30 let.

Tento týden si na pěkné peníze přišel také startup Databricks, za kterým stojí původní tým z Apache Spark. Firma konkrétně získala 250 milionů dolarů a hodnotu má 2,75 miliardy dolarů. Mezi investory se zjevil také Microsoft, který Databricks integruje jako službu v Azure. Databricks má roční tržby 100 milionů dolarů.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).