Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Wedos staví datové centrum v přímém přenosu od anonym - Především dnes, kdy můžu na jedno kliknutí mít...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2010 10:38

    bez přezdívky
    Především dnes, kdy můžu na jedno kliknutí mít data u Amazonu, na App Engine, na Linode, na Slicehostu atd, a VPS mě tam vyjde levněji.

    Jestli servery běží v Německu nebo UK už běžný uživatel nepozná, zahraniční konektivita už nebývá problém.

    Navíc Wedos slibuje nesmysly. Něco to napovídá, jak budou jednat se zákazníkem. Například dostupnost 99,99% FAKT chci vidět!
  • 24. 9. 2010 9:26

    tomáš (neregistrovaný)
    hele teoretiku, buď si navedenej nebo ne moc chytrej..
    ve zkratce:

    barák pozemek - vysvětleno, praha je jinde
    developeři-majitelé baráků - žádná charita, každý z nich chce taky Q7 atd.. to je minimálně o 1 level příživníků víc - nájemce centra a majitel centra.. tady máš jen majitele

    a co se týče náročnosti - stačí si ty houses někde projít - profík odhadne na čem to jede, takže i pozná spotřebu.. a je dost logické že něco staré 1-4 roky bude žrát víc než něco koupené dnes s maximální snahou o energetickou účinnost (nové procáky atd..)

    a house s 1000 stojany má zase x-krát větší režii, opravy atd... je rozdíl servisovat agregát na 1 MW a na 4 MW :-) takže ano, větší centrum má teoreticky nižní náklady na jednotku, ale v reálu tomu tak často není :-)

    na konec: nejsem hoster, neživím se ani v téhle branži
  • 24. 9. 2010 13:33

    Franta (neregistrovaný)
    Zkušenosti mám stejné. Turistické trasy jsou všude. Od sitelu po ttc. Výpadky jsou a budou. Všude. tomu se nevyhne nikdo.

    Wedos nejsou žádní začátečníci. Jsou v tom namočeni podle všeho bývalí hlavní lidi z forpsi, což je největší firma široko daleko. zkušenosti tedy asi mají. Určitě větší než většina ostatních.
    Já se wedosu taky nechci zastávat, ale oni píšou jasně co a jak dělají a to je na nich sympatické. Každý dělá tajnosti. Každý nadává na ostatní, ale oni píšou jak to dělají oni a nesrovnávají se s ostatními. Srovnáváš ty. Ty si vážně ale vtipnej srovnávat datacentrum se vším všudy s nějakým sklepem. To je vtip. Vždyť oni kromě velikosti nezaostávají za pražskými telehousy prakticky v ničem.

    Ano, doba ukáže. Nic jiného. S tím souhlasím.
  • 10. 11. 2010 6:41

    frantisek (neregistrovaný)

    Můžu vědět, na kterém z jmenovaných serverů je to levnější?

  • 23. 9. 2010 18:30

    Petr Šťastný
    Ano, s webhostingem za 15 Kč se investice do celého DC vyplatit nikdy nemůže. Ale DC bude využíváno zejména pro virtuální a dedikované servery. To vše dohromady (samozřejmě pokud se vydaří náš podnikatelský záměr) časem investici zaplatí. Proč bychom to jinak dělali, když by se to nemohlo nikdy vrátit?

    Jedna věc je počáteční jednorázová investice, druhá věc jsou další pravidelné náklady (zejména energie), které jsme oproti konkurenci dokázali radikálně srazit bez ztráty kvality služeb (podrobně to popisujeme na našich stránkách). A také nemusíme platit žádné drahé nájmy v telehousech, jak to musí dělat většina konkurence.
  • 24. 9. 2010 14:52

    Franta (neregistrovaný)
    Souhlas, souhlas, souhlas. někdo to vystihne jako z učebnice. jedu taky na aceru :-)
  • 24. 9. 2010 8:54

    Petr Šťastný
    S těmi provozními náklady je zásadní rozdíl v lokalitě. Koupě pozemku v Praze a koupě nemovitosti v Praze nebo výstavba nové nemovitosti vás v Praze přijde na desítky či stovky milionů Kč, které pak musíte promítnout do cen zákazníkům v telehousech. My jsme budovu pořídili na malinkatý zlomek toho.

    Náklady přesně známe a víme kolik se platí v telehousech. Naše náklady budou vyšší na počátku, ale jinak provozní budou nesrovnatelně nižší. Ponecháme-li stranou úspory za používání úsporných strojů apod., tak v telehousech se třeba (až na výjimky) platí podle jističů bez ohledu na skutečnou spotřebu. Tady u nás ne. Totéž s prostorem. Nájem máme nula. Kolik by zaplatili v Praze za velice slušné kancelářské prostory 440m2 a k tomu 440m2 technologických ploch? Nebude to méně než několik stovek tisíc měsíčně. A tak lze pokračovat...

    Počty jsou jednoduché - všechny náklady máme propočítané a výsledek je, že můžeme dát služby za ceny jaké máme.

    S tou konkurencí je to také snadné - mnoho z naší konkurence známe dobře, víme na jakém hardware běží a z našich měření a experimentů víme, kolik které servery "žerou".
  • 24. 9. 2010 9:46

    Franta (neregistrovaný)
    Jo, přesně. Já viděl na sitelu kolik tam mají různých A6 a dalších podobných autíček pro své ředitele a vedoucí. To se také musí v ceně projevit.
    Stroje staré třeba jen dva roky bez problémů berou třeba 500 wattů a přitom dnešní s větším výkonem se dokážou pohybovat na čtvrtině. Vždyť procesory dříve 130 a víc wattů a dneska úsporné mají 30-50. Když tam dáš dva... hned máš skoro 200 rozdíl.
  • 24. 9. 2010 13:33

    tomáš (neregistrovaný)
    koukám tady někdo chyběl na ekonomickejch základech nebo se nikdy neživil pořádně :-)

    větší obrat neznamená nic, jen náklady.. hraje se na výnosnost(efektivitu)

    tzn. 1 mld obratu ale jen 1 milion zisku - investor rychle vycouvá, on chce svých 5-10 procent jistých (nebo to narve do solárů...)
    prostě v řetězci "majitel-investor, hoster, zákazník" je o jednoho víc než v případě wedosu a ten jeden chce být hezky pěkně živenej pokud možno bez práce..
    jestli to wedos má jako hobby aby se nenudili někde v nějaký montovně, tak jsou na tom z hlediska struktury a procent ziskovosti mnohem líp než tihle velcí v nájmech (za předpokladu že mají svoje peníze který by jinak splachovali a dělaj to jako hobby, nebo alespoň velkou část z nich)

    nikdo neříkal že wedos je nejlepší, jen že zkušenosti má (lidé co to dělali a co na tom asi zbohatli, nebo ne?)
    místo má pěkné, lepší než spousta "víc hogofogo housů v praze" - některé mají problém přivést víc proudu - není, některé mají problém s hlukem a sousedy ...

    takže technologické a znalostní podmínky mají minimálně stejné jako ostatní, osobně si myslím že i lepší než spousta "velkých hráčů" na cz trhu
  • 24. 9. 2010 13:40

    tomáš (neregistrovaný)
    a odpověď na otázku - proč radši nevzali ty prachy a nenacpali je do něčeho co jim ponese těch 5-10 procent bez práce? - na to se musíte zeptat wedosu, mě napadá např.

    1) věří že dostanou víc díky tomu že vyfouknou pár peněz zkostnatělým větším s velkou režií kteří to podle nich dělají špatně a kterých pár asi teď spí trošku hůř....

    2) baví je to, mají to jako hobby a radši budou utrácet peníze bez velkého zisku v tomto než je hromadit pod sebou a cpát se do něčeho co neumí - hraní na burze, kupování zlata atd...

    3) jinak to že jde vydělat na malých věcech za málo dobře ukazuje acer - všichni se mu smějou ale je nejprodávanější a nejziskovější ... necpe se do ultra-drahých věcí a je na tom z hlediska zisku líp než ti "renomovaní" :-)))))
  • 24. 9. 2010 12:27

    Franta (neregistrovaný)
    A to mi řekni co je na tom špatného? Já nesrovnával, ale jen komentoval vyšší náklady na sitelu a tím pádem vyšší ceny, ne? Mimochodem jsem si přečetl ten jejich web a nechápu v čem bude jejich datacentrum o tolik horší, že bude nesrovnatelné se sitelem. Napiš mi deset rozdílů v čem budou horší. vynechej rozměry a možnost alternativního připojení. Jináč tam rozdíly nevidím. Alespoň ne na první pohled. Podlahy, hašení, klimatizace, elektro rozvody, kamery. Možná snad tam nejsou ty audiny před nebo občas pěkná paní na recepci nebo v noci o trochu škaredější vrátnej :-)
  • 24. 9. 2010 13:06

    tomáš (neregistrovaný)
    ale prosím Vás, v čechách není nikdo velký (ve srovnání se světem), všechno je to více-méně navoněná bída... a k velkým hráčům? kdo si myslíte že velkým hráčům dodává hw, sw... ti samí lidé u IBM a jiní kteří potom u Vás instalují Váš HW a v hospodě se rozpovídají..

    je celkem dobře zmapováno kde co běží.. osobně jsem za poslední rok byl ve 2 housech v praze uvnitř - procházka i s výkladem "tady je idnes, tohle je tahle firma" (jména si dodejte sami)

    navíc rotují lidé..

    a kvalita cz housů?:-) opravdu to není nic světoborného, výpadky konektivity, špatná konfigurace, stává se to každému a pravidelně, při end-year sklípkách se dozvíte tolik věcí ....

    kdysi jsem měl u O2 soukromě 2 staré plečky - přímo v jejich "prémiovém racku" - úlitba ze strany obchodníka jako přátelskou službu... sice se to tam vyjímalo jako pěst na oko, ale to mi bylo celkem jedno

    co se týče nápadu a provedení, líbí se mi to, myšlenka zajímavá, jestli si odnesli pár peněz a chtěli je do toho vrazit, proč ne... mohli je klidně pálit v leteckým benzínu nebo budovat nesmysl kolemlokový hype...)

    je to jejich barák, konektivita lepší než spousta housů v cz, elektriku mají taky dobrou proti jiným, mají znalosti-zkušenosti

    mnohem lepší než bombastické sliby velkých firem které koupí nějakého garážníka a nalakují ho na svojí barvu a pak to lepí....
  • 24. 9. 2010 13:14

    hofy (neregistrovaný)
    Srovanvat Sitel s Wedosem je jako srovnavat Barcelonu se Spartou. Pokud ma firma miliardovy obrat, muze si dovolit 50 aut pro reditele, namestky. To preci neni o optimalizaic nakladu, ale otom, ze vetsi firma ma proste moznost vetsi rezie.
  • 24. 9. 2010 13:21

    hofy (neregistrovaný)
    Dekuji za instruktaz turistovi po telehousech. Jsem ani nevedel, ze turisticke trasy vedou uz i tudy.

    Co se tyka vypadku, byly, jsou a budou, padne elektrina, padne kabel, sikovny bagrista za mestem, co prekousne optiku, to je klasicky pripad, tomu se nikdo neubrani.

    Ale jestli mi rikate, ze kdyz je barak jejich, ze proste kabel nekdo nepresekne po ceste, ze jim neodejde router, ze jim neodejde diesl, tak to je omyl. Vsechno neci je a v kazdme housingu a webhostingu jsou lide, co maji znalosti a zkusenosti. Nebo z eby jen Wedos snedl moudrost sveta? NESMYSL. Proste to zkusi a treba to vyjde a treba ne. Jedine cim se Wedos osvedcil je pomerne vyssi investici do zacatku, ale nema za sebou jakoukoloiv historii a tohle plkani a honeni si tricek nema preci smysl.

    Jak jsem psal, Wedos mi nevadi, je to v poradku, ze chteji podnikat, dyt od toho mame trzni prostredi, me vadi jen ty oblbovaci recicky, ze Wedos v bunkru vybudoval housing (to se o tom sklepu proste telehous rici neda) a ze jen on ma to nej je proste blbost. Verte mi, ze na tom nic neni, proste dalsi housign ve sklepe, ktery je uz v kazdem vetsim meste nad 100 tis obyvatel. Vsude se kupuji a obnovuji servery.

    Jen doba ukaze, zda to funguje, co nikoliv. Ale uz prestante psat ty kraviny o zkuenostech, lidech a technologii, co ma jen Wedos a ostatni Telehousy jsou plecky.
  • 23. 9. 2010 17:38

    Petr (neregistrovaný)
    Zajímavý obchodní model - být levnější než nejlevnější...
    Ta investice do DC se při cenách webhostingu 15 Kč nemůže vrátit. Ale to už je věc majitele kam sype peníze.
  • 23. 9. 2010 21:04

    Petr (neregistrovaný)
    Myslím že většina lidí dělá věci, které se jim nikdy nevrátí :)
    Doba kdy pan Grill začínal s webhostingem je zcela jiná a k úspěchu vám pouze korunové marže za domény zákazníky na VPS nepřitáhnou.
    Uvidí se za 3/4 roky, ale to pořekadlo "Nevstoupíš podruhé do ..." se myslím v tomto případě naplní.
    Pokud si myslíte že v českém rybníce udáte např. 500 VPS tak vám přeji hodně štěstí. Ono pořád platí že je někdy mnohem lepší sdílený webhosting než celý server.
  • 23. 9. 2010 23:39

    savana webhosting (neregistrovaný)
    Mohu se prosim informovat, kde berete data, ze proti konkurenci se vam podarilo vyrazne srazit ceny za energii. To jsou s odpustenim hodne spatne obchodni klicky a vymluvy. Kazdy moc dobre vi, jak je to se spotrebou energie CPU, HDD, RAM atd. To, ze nemusite platit drahe pronajmy v telehousu, jako vetsina konkurence. To preci take neni pravda. Kazdy vetsi webhoster ma individualni podminky a je casto podstatne lepsi a levnejsi sluzbu outsourcovat, nez si stavet vlastni telehous. To co vy usetrite, date za udrzbu s provozem spojenou, neb ve srovnani s velkymi telehousy mate podstatne vyssi provozni naklady, nebot je rozdil mit telehous s 1000 stojany a vas telehous, kam se vejde par desitek stojanu. Cena se lepe rozmelni a ve vysledku je to ekonomicky vyhodnejsi.

    Prosim zdrzte se porovnavani ve stylu "ostatni bezny praci prostredek" a reste jen sve vlastni jasne informace, nebo na vas a p. Grilla podame trestni oznameni. (joke)
  • 24. 9. 2010 11:31

    hofy (neregistrovaný)
    Smekam rped vasimi spiony, kdyz vite, pdo cim a na jakych serverech bezi konkurence. To jsou rpeci plky. Nevite preci zhola nic. Jednak vas k velkym hracum nikdo nepusti a kdyby jste se dostali k rackum, tak nepoznate ope tnic, co na cem bezi. Sice nevime v jakem telehousu jste byli vy, ale je bezne, ze dnesni moderni telehous vam monitoruje i spotrebu enerie a tzv. sleep mod srveru v noci a prechod do pomalejsich rezimu je dnes bezne a pouziva to kazdy.

    Zakazniky nezajima, jake mate slusne kancelarske prostory, dokonce je nezajima, jake mate slusne serverovny, zakaznika zajima to, zda mu web jede. Me nevadi wedos jako takovy, je to v poradku, kcete s take kousnout do uz tak prehusteneho trhu, proc ne, ale vadi mi tyhle reci a oblbovani lidi, proc muzete dat takove a takove ceny.

    Ceny mate takove proto, nebot s cenami, ktere byste si prali mit od zacatku byste proste neprorazili a nikdo by se k vam nehrnul, proto date nizsi cenovou uroven a nenapadne budete douctovavat ruzne doplatkove sluzby. To je take v poradku, ale proste lamky tento web nectou a ti co sem chodi vi, co jsou reciciky a co je opravdu zajimava informace.
  • 24. 9. 2010 11:32

    hofy (neregistrovaný)
    Asi jsi chtel udelat vtip, kdyz jsi srovnaval Sitel s Wedosem.
    Nepovedlo se.
    Dekujeme za skoleni a spotrebe starych a novych serveru. To jsem potreboval vysvetlit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).