Hlavní navigace

Wedos staví datové centrum v přímém přenosu

23. 9. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Před pár dny začal své hostingové služby poskytovat na českém trhu nováček v této oblasti, firma Wedos. Firma si pro své služby vybudovala vlastní datové centrum a celý tento proces postupně dokumentuje na svém webu - od plánů po spuštění, včetně zadání výběrových řízení, fotek či časosběrných videosekvencí. Pro Wedos se tak samotná výstavba stala zajímavým marketingovým nástrojem, kdy dovolila tak trochu nahlédnout pod pokličku výstavby malého datového centra, k čemuž se na každý ve své kariéře dostane.

Před pár dny začal své hostingové služby poskytovat na českém trhu nováček v této oblasti, firma Wedos. Zatím jsou v nabídce jen webhostingové služby a nákup/správa domén, další služby jako hosting serverů, virtuální dedikovné servery a další přijdou postupně. Nechceme se však zabývat službami firmy, jejich cenové porovnání si snadno udělají zákazníci sami a o spolehlivosti se můžeme bavit nejdříve po několika měsících provozu.

Projekt Wedosu je z našeho pohledu zajímavý v něčem jiném – firma si pro své služby vybudovala vlastní datové centrum a celý tento proces postupně dokumentuje na svém webu – od plánů po spuštění, včetně zadání výběrových řízení, fotek či časosběrných videosekvencí. Pro Wedos se tak samotná výstavba stala zajímavým marketingovým nástrojem, kdy dovolila tak trochu nahlédnout pod pokličku výstavby malého datového centra, k čemuž se na každý ve své kariéře dostane. Pouze pro ilustraci, odhadovaná částka nákladů na výstavbu je v rozmezí 15–20 milionů Kč.

Kdo je Wedos

Ač je toto pro Wedos vstup do oblasti poskytování hostingových služeb, lidé kolem firmy Wedos nejsou nováčkové a ostatně nejsou neznámi ani místní internetové scéně. Investorem a majitelem celé skupiny firem Wedos je Josef Grill, bývalý zakladatel a majitel firmy P.E.S. constulting, s.r.o., která poskytovala své služby pod značkou FORPSI. Firma se stala jedničkou/dvojkou (záleželo na pohledu v počtu domén/finančním) na českém trhu s webhostingem a doménami a tuto firmu Josef Grill v roce 2005 prodal novým italským majitelům. Značka FORPSI je na trhu stále (byť nyní služby provozuje firma Internet CZ, a. s., která P.E.S. constulting, s.r.o. pohltila) a v současné době například v počtu registrací domén jednoznačně vede.

Mnozí si také ještě pamatují na řadu sporů, které pan Grill coby majitel P.E.S. vedl – neváhal vehementně bránit jméno firmy a došlo také na žalobu na Český Telecom, který tehdy vlastnil server Namodro.cz a měl se dopustit nekalého jednání, když popisoval problémy P.E.S. Rovněž se pokusil předběžným opatřením proti vydavateli serveru Lupa.cz dosáhnout stažení článků, které o těchto sporech informovaly. Ostatně, tyto již skoro deset let staré události si můžete připomenout v dobových článcích Český Telecom: Život je P.E.S. a Soud zamítl předběžné opatření proti Lupě. To v redakci Lupy zanechalo určité pochybnosti o osobnosti Josefa Grilla, takže jeho další projekty sleduje s dávkou zvědavosti, zda a jak se vyrovná s oponenty a kritiky příště.

Po prodeji firmy v roce 2005 zůstal pan Grill jako zaměstnanec firmy a nakonec v roce 2007 z firmy i s několika kolegy odchází. Ale nikoliv na odpočinek, vrhá se do dalšího podnikání a jeho firma Wedos vytváří služby Pravnik.cz, Vase-stavba.cz, Pojisteni.cz a WedosIS pro práci s firemní poštou. Ovšem na konci roku 2009 přichází impuls, který firmu nasměroval opět do oblasti hostingu – firma totiž sídlí v centru Hluboké nad Vltavou v prostorách pronajatých od Telefonica O2. O2 se chce budovy zbavit, a tak jsou dvě varianty – buď budovu koupí někdo jiný (a firma by se možná musela stěhovat), nebo budovu koupí Wedos.

Cesta k datacentru

Nejedná se však o budovu jen tak obyčejnou – je to poctivé dílo z doby studené války, ve kterém se nachází protiletecký kryt, který měl sloužit jako nouzový komunikační uzel pro Jižní Čechy v době případného konfliktu. V krytu byla jak nouzová ústředna, tak nouzové rozhlasové studio, budova je částečně zapuštěná do stráně a dle slov provozovatelů se (samozřejmě v nadsázce) její dolní část, ve které nejsou kanceláře, hodila na tři věci: pěstírna žampionů, marihuany, nebo datové centrum.

Wedos: Původní vstup do krytu před započetím prací

Wedos: Původní vstup do krytu před započetím prací. Zdroj fotek: web projektu

A tak padlo rozhodnutí o vybudování datového centra. Lokalita je zajímavá z řady důvodů – kromě poměrně unikátní budovy, která by skutečně měla přečkat i menší pohromu, to jsou datové optické trasy O2, které vedou do přímo do budovy (dokonce dvě nezávislé větve), blízkost rozvodny pro zabezpečení budoucího napájení přes soustavu 22 kV a podobně.

Wedos: Nový vstup, který byl do betonu vyřezán speciální pilou

Nový vstup, který byl do betonu vyřezán speciální pilou

Pro zajištění celého procesu vznikla firma Wedos Internet, a. s., kterou řídí Petr Šťastný, dříve pracoval také v P.E.S. jako vývojář, vedoucí doménového oddělení a provozní ředitel. Došlo tak k návratu významu značky Wedos. Toto zkratkové slovo vzniklo kdysi při hledání nového názvu pro „psí“ služby – tehdy vyhrálo Forpsi, ale jeden z nápadu byl WEbhosting, DOmény a Serverhosting.

Pro účely „reality show“ stavby datacentra vznikl web datacentrum.we­dos.com, kde lze najít všechny již publikované informace, nejzajímavější je pohled od nejstarších příspěvků. Wedos se rozhodl na webu zveřejňovat všechno možné – úvahy a rozbory některých částí problematiky (napájení, konektivita), zadání výrových řízení a informace o jejich výsledku (byť z původního záměru publikování nabídek a cen sešlo) nebo i také specialitky jako je posudek na odhlučnění UPS a generátorů. V době kdy došlo na stavební práce a úpravy se objevily fotogalerie a také videokamera a časosběrná videa z hlavního sálu. Samozřejmě docházelo také na komunikaci mezi čtenáři/poten­ciálními zákazníky a Wedosem, kdy mohli lidé z Wedosu ještě ve fázi návrhu služeb mít určitou zpětnou vazbu. V několika příspěvcích také došlo na zvažovanou obecnou cenovou politiku – záměr je poskytovat služby co nejlevněji díky kombinaci řady faktorů – vlastní prostory, efektivní chlazení s využitím odpadního tepla a studeného vzduchu z venku, co největší automatizace všech procesů, energeticky efektivní servery a tak dále.

Wedos: Pila na beton v akci

Pila na beton v akci

Pro obyčejného uživatele, který se se servery setkává především jako konzument obsahu a služeb na nich uložených, tak může být překvapující, co všechno musí datacentrum pro svůj chod zajistit. V tomto případě se jedná o spíše menší prostor 330 m2 (konkurence má obvykle výrazně větší plochu), přesto jsou požadavky netriviální. Vše začíná napájením serverů a klimatizace (oblíbené pravidlo říká, že se spotřebuje zhruba stejně elektřiny na provoz a chlazení serverů). Pro napájení většího množství serverů už nestačí standardní přípojka nízkého napětí, a tak Wedos výhledově zvažuje vybudování vlastní transformátorové stanice pro napájení ze soustavy 22 kV – plány zatím hovoří o příštím roku na jaře, kdy EON dodá přípojku vysokého napětí. Dále je potřeba zabezpečit napájení pomocí UPS (n+1) a dieselgenerátorů pro případ výpadku dodávek elektřiny – při startu si sice vystačí s jednou UPS, ale pokud se podaří plány a datové centrum naplnit (6000 rackových serverů), tak bude potřeba farma UPS pro krátkodobé napájení a na dvorku dva generátory ve zvukotěsném domku, které začnou nabíhat okamžitě po výpadku elektřiny – UPS v tomto případě slouží pouze na překlenutí doby, než naběhne generátor. Mohutná klimatizace si pro odhlučnění jednotek na střeše vyžádá čtyřmetrovou zeď. Mimochodem, v přehledu výběrových řízení zaujala právě sekce věnovaná klimatizaci a UPS – klimatizaci se podařilo levně koupit „z druhé ruky“ z jiného datového centra, kde byla demontována, a UPSky byly od všech českých dodavatelů výrazně předražené. Klimatizace sice neumí freecooling, ale je v plánu si ho „dodělat“ vlastním vývojem, což ve studenějších měsících ušetří značné náklady za chlazení.

Šmírování pracantů

Po základních stavebních úpravách (probourání příček, aby vznikla centrální hala, a řezání otvorů do masivních betonových stěn) došlo na betonování podlah a následné nejrůznější stavební úpravy (na jednom videu je také vidět spáč přímo na stavbě :) předtím, než se vybudovala zdvojená podlaha. Ta slouží pro rozvod kabeláže a především chlazení a hasícího systému. Mimochodem, i o tom si lze na webu přečíst, včetně toho, že kvůli použití inertních plynů sice nedojde ke zničení techniky při hašení, ale jedna náplň pro celý systém může stát i miliony. Hasící systém se instaloval zrovna v době psaní článku.

Wedos: Hlavní hala datového centra po bouracích pracích

Hlavní hala datového centra po bouracích pracích

Pro datové připojení bylo zvažováno několik variant, přičemž ve finále se šlo cestou nejmenšího odporu – přímo v budově ústí optické sítě O2 (má ještě v budově digitální ústřednu), takže Wedos je v současné době připojen přes 100 Mbit do Sitelu v Praze a ve výhledu tří týdnů by měla být zprovozněná druhá trasa přes O2 (nemá „ani metr“ společný s tou první, takže při překopnutí by měla vždy fungovat záloha) s kapacitou 1 Gbit, která skončí v Praze v jiném hostingovém centru, pravděpodobně GTS. Obě linky lze snadno upgradovat na 10 Gbit. Plánuje se také záloha nezávislá na O2, ale to bude vyžadovat vybudování nové optické trasy, což už letos nebude. Přes hostingová centra je pak realizované propojení dalšími dodavateli konektivity, s tím, že Wedos chce vstoupit do NIX.CZ. Pro routery firma nešla cestou obvyklou, tedy zakoupením Cisco routerů, ale bude používat routery na standardních serverech s Linuxem a potřebným routovacím software. Je to samozřejmě levnější řešení, snad nebude vykoupené stabilitou například při DDoS útocích. Aktivní prvky jsou nyní používány od D-Linku s výhledem na přechod na Dell.

Vzhledem k cíli maximálně ušetřit za výdaje za elektřinu byly hledány co nejefektivnější servery, spolu s dalšími parametry (cenové podmínky, vstřícnost a podobně) vyhrály servery od firmy Fujitsu, které budou používány pro maximum služeb, a také servery od SGI, které možná budou zakoupeny pro některé specifické potřeby. Wedos se chce zaměřit především na nabídku dedikovaných serverů (serverhosting vlastních strojů asi nebude v Hluboké nad Vltavou tak vyžadovaný, u dedikovaného serveru je umístění relativně jedno), takže předpokládá využití velkého počtu „unifikovaných“ strojů od jednoho dodavatele. Byť se na webu neobjevily přesné ceny a podmínky, je popis výsledků zajímavých nahlédnutím pod pokličku – asi ne každý den poptáváte výhledově až 6000 serverů.

V polovině září Wedos představil první služby, webhosting za zaváděcích 15 Kč/měsíčně, od listopadu za 25 Kč/měsíčně a domény za 160 Kč (bez DPH). Ceny domén by se neměly zvyšovat, naopak v případě poklesu ze strany NIC.CZ by měl být pohyb cen kopírován. Dle provozovatelů nemají v úmyslu na doménách vydělávat, a s plně automatickým systémem s tím prý není žádná práce navíc.

Betonování podlahy a uhlazování vibrační deskou

Betonování podlahy a uhlazování vibrační deskou

Další služby mají následovat v říjnu poté, co bude datové centrum dobudované – tedy bude dodělaná elektroinstalace a za tři týdny mají být dodané první dva racky se server, blade servery a storage systémem. Mimochodem, i o tom proč SAN a ne NAS je na webu článek. V nabídce mají být virtuální dedikované servery od 100 Kč měsíčně, dedikované servery (oboje závislé na dodání techniky, takže se nestihne původně plánovaný 1. říjen) a od 15. října bude možné využívat i serverhosting pro vlastní stroj.

Pokládka zdvojené podlahy

Pokládka zdvojené podlahy

Rozhodnou zákazníci

Těžko nyní hodnotit nabídku služeb – ceny vypadají agresivně, ovšem o úspěchu rozhoduje nejen cena, ale také rychlost, spolehlivost, kvalita podpory a podobně. Na druhou stranu za Josefem Grillem a jeho kolegy stojí v této oblasti již jeden úspěch, třeba se jim podaří ho zopakovat.

BRAND24

Finální podlaha v hlavním datovém sálu

Finální podlaha v hlavním datovém sálu

Web o budování datového centra má fungovat i nadále, firma chce být pokud možno co nejvíce otevřená, uvažuje i o dni otevřených dveří. Jako marketingová aktivita byla stavba „v přímém přenosu“ určitě zajímavá, zákazníci měli povědomí o nové firmě ještě před zahájením služeb a mohli se s ní lépe seznámit. Wedos zatím nemá žádné další marketingové aktivity, kromě svého affiliate programu, kdy dává uživatelům, kteří přivedli ze svého webu nového zákazníka, část peněz, které od zákazníka získá. Po týdnu provozu je firma registrátorem 300 domén a poskytuje 60 webhostingů.

Máte někde hostovaný server?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).