Hlavní navigace

Wi-Fi kiosky v New Yorku ruší přístup na web. Kvůli bezdomovcům a pornu

15. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Informační kiosky už budou sloužit jen k tomu, k čemu byly původně určeny – k informacím o městě.

Chytrá města a posedlost propojování veřejného prostoru s technologiemi se sráží s realitou. V New Yorku omezují připojení z veřejných tabletů kvůli „neočekávaným problémům“. 

„Někteří uživatelé obklopili kiosky a používali je pro jiné účely, než bylo určeno. Kiosky nebyly určeny k tomu, aby je lidé používali jako osobní počítače,“ cituje prohlášení provozovatelů kiosků LinkNYC server The Verge.

Změny přišly pár hodin potom, co americká média upozornila na to, že před kiosky se srocují bezdomovci. A ti si kromě běžného surfování na tabletech sjížděli i zatím nezablokované pornostránky. 

cif 24 - early cena - média

Tým služby teď vymýšlí, jak omezit přístup na web, ale preventivně ho zakázal úplně. Radikální krok ocenili starostové některých městských čtvrtí. „Slyšeli jsme plno zvěstí z celého města, že kiosky jsou zneužívány k obscénnostem. Vítáme tak krok správným směrem,“ komentuje podle The Verge Ruben Diaz z Bronxu. 

Wi-Fi kiosky byly totiž ve městě od února zaváděny proto, aby poskytovaly přístup k městské síti. Tato možnost zůstává zachována. Stejně jako zůstává otevřena cesta ke Google mapám a různým městským on-line službám. Kromě toho fungují i jako nabíječky na telefony. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).