Hlavní navigace

Jaké exploity objednala česká policie? Maily Hacking Teamu jsou na WikiLeaks

10. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Na Wikileaks.org jsou kompletní e-maily z úniku po hacku Hacking Teamu. Zásadním problémem pro Česko je, že prozrazují příliš mnoho o aktivitách Policie.

Pokud si chcete prostudovat komunikaci mezi Hacking Teamem a společností Bull, včetně řady zábavných požadavků na vytvoření exploitů (namátkou žádost o exploity na stránky Komerční banky, Seznam.cz, Otomoto.cz, Parlamentních listů, atd.), stačí jít na search.wikileaks.org/advanced, zaškrtnout pouze „Hacking Team“ v omezení hledání, a pak už jenom zkoušet a zkoušet. Případně hledat přímo pomocí wikileaks.org/hackingteam/emails/.

Pozor, je to hodně dlouhé čtení, které vám vystačí na hodně dlouhou dobu. Dozvíte se v něm řadu věcí, včetně toho, že české „vysoké školy“ vyvíjejí exploity a byl zájem je zahrnout do řešení od HT. Desítky e-mailů probírají cenu, dodací podmínky, školení „zákazníka“ v tom, jak konkrétně hackovat, jak do stránek vsouvat útočné kódy nebo jak uživateli zablokovat přehrávání YouTube, aby si stáhl falešný Flash.

The attachment contains TXT file with the infecting URL. 

Don't put this link on public websites or social networks (Facebook, Twitter), it is unsafe for you and it could be triggered by automatic bots. For delivering it, to a real target, we suggest you to create an html e-mail with an hyperlink to this URL, because otherwise it might look malicious: in the attachment you will also find a sample html code you can use to insert the link and mask it in a html email.  For sending html mail via web-mail (eg: gmail) please refer to the message previously posted.

If html sending is not possible (eg: via Skype chat), we suggest to use tinyurl (tinyurl.com) to mask the real URL. The exploit will be available only for a limited period of time.

Požadavky na exploity, tedy na vytvoření specifického řešení, které v uniklých mailech najdete, se týkají vytváření útočného kódu pro specifické weby, prohlížeče, ale také pro Microsoft Word či Power Point. 

Bez zacházení do detailů je dost zřejmé, že pokud si tuto komunikaci mezi Policií ČR a „servisním“ portálem Hacking Teamu přečtou například obhájci lidí, kterých se „hackování“ a sledování týkalo, budou mít informace, které mohou celý výsledek vyšetřování ohrozit. Mimo požadavků najdete v e-mailech i odpovědi, včetně připravených exploitů, informací o tom, jak je nasadit a čeho se vyvarovat.

Je hodně zvláštní, že komunikace obsahující velmi citlivé a konkrétní informace týkající se kriminálního vyšetřování probíhala v nezabezpečené podobě. Celé to navíc vyvolává řadu dalších otázek. K umístění některých exploitů musela mít policie spolupracující subjekt – řekněme, že pokud by chtěla umístit exploit přímo na webové stránky nějakého média, bylo by to bez spolupráce dost nepravděpodobné. Byť samozřejmě můžete uvažovat nad tím, že by mohlo dojít nejprve k hacknutí média, a až poté k umístění exploitu.

Je tu samozřejmě také varianta, že policie má přístup přímo k internetové komunikaci (ale nemá přístup ke koncovému zařízení sledované a vyšetřované osoby) a někde „cestou“ dokáže podvrhovat obsah. Což je ale nakonec stejně alarmující věc, jako ta předchozí.

UX DAy - tip 2

Je také milé vidět, jak aktivní jsou české univerzity či vysoké školy, když jde o otázku hackingu. Ale tady se opět nabízí otázka, jak asi bude těm, kteří chtěli obchodovat s Hacking Teamem, když si uvědomí, že jejich práce mohla dobře sloužit represivním režimům ke stíhání disidentů, potlačování občanských svobod a řadě dalších věcí, které jsou s naším pojetím světa dost neslučitelné.

Bude zajímavé sledovat, kolik z řešených případů, které se objevují rozpoznatelné v e-mailech uniklých z Hacking Teamu, bude tímto únikem zmařeno. A zda za toto fatální selhání bude někdo zodpovědný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).