Hlavní navigace

Xbox One do ČR dorazí až letos v září

25. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Souboj o české obývací pokoje se odsouvá až na letošní podzim. Zatím se v českých obchodech Xbox One prodává jen z šedého dovozu za nepříliš výhodné ceny. Naopak PlayStation 4 v ČR již zakořenil.

Microsoft oficiálně oznámil, že nový Xbox One na český trh dorazí až letos v září, tedy bezmála rok od své premiéry. Do té doby bude fungovat maximálně šedý dovoz a oficiální prodej poslední verze předchozí generace konzole Xbox 360. Konkurenční PlayStation 4 se přitom již několik měsíců na českém trhu oficiálně prodává.

Xbox One je jedno z mnoha zařízení, které se má zapojit do tzv. války o obýváky před globálním boomem šíření zábavního obsahu téměř výhradně přes Internet. Totéž lze říci nejen o konkurenční konzoli PlayStation 4 od Sony, ale třeba také o set-top-boxu Apple TV a v neposlední řadě o zařízení Google Chromecast.


Autor: Microsoft

Xbox One podporuje řadu on-demand služeb jako je třeba Netflix či HBO GO, které by mohlo být dostupné i českým uživatelům.

Xbox One se ještě více než jeho předchůdce posouvá z role herní konzole do pozice multimediálního centra domácnosti. Novinkou je Blu-ray mechanika připravená pro filmy v rozlišení 4K (Ultra HD). Další pak funkce HDMI Pass-thru, která umožňuje sledovat televizní vysílání přímo prostřednictvím konzole bez přepínání vstupů.


Autor: Microsoft

Xbox One umožní sledovat pozemní, satelitní či kabelové televizní vysílání přímo ve svém prostředí bez nutnosti přepínat vstupy.

Samozřejmostí je podpora různých multimediálních on-demand služeb jako je třeba Xbox Music, Netlix, Hulu Plus či HBO GO, ale otázkou je, které budou dostupné na českém trhu. Mezi aplikacemi prohlížeč Internet Explorer doplňuje aplikace Skype, která pro komunikaci využívá druhou generaci senzoru Kinect.

BRAND24

Komunikace přes Skype je možná i během hraní hry nebo sledování filmu, protože Xbox One podporuje nový multi-tasking. Televizní obrazovku lze virtuálně rozdělit na části, kdy se vedle běžící hry nebo filmu objeví třeba právě Skype. Podobně je možné během hraní navolit hudbu, kterou chce uživatel poslouchat. Možností je více.


Autor: Microsoft

Xbox One podporuje souběžně například sledování filmu a volání přes Skype využívající Kinect druhé generace.

Ještě před uvedením své nové herní konzole na trh Microsoft upustil od některých kontroverzních plánů. Po úvodní konfiguraci již Xbox One nevyžaduje další přístup k Internetu. Druhý ústupek se týká bazarového prodeje. Hry nakonec nejsou po instalaci svazovány s uživatelskými účty, takže je možný jejich nákup z druhé ruky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).