Hlavní navigace

Začíná vysílat RTVS Šport, stanici částečně naladíte na Moravě

20. 12. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: RTVS
Slovenská veřejnoprávní televize nakonec našla peníze na spuštění sportovního programu. Vysílání je omezené na slovenské území, ale malá část moravských diváků ho uvidí.

Čtyři dny před vánočními svátky dostávají slovenští diváci dárek od veřejnoprávní televize. V pondělí 20. prosince 2021 v 17 hodin zahajuje vysílání program pod názvem RTVS Šport. Tato stanice je trochu prokletá: původně měla vysílat už před řadou měsíců, ale nakonec se zjistilo, že na ni nejsou peníze. Definitivně jasno, že tentokrát už to nebude jen chiméra, bylo na začátku listopadu.

Veřejnoprávní televizi však mezitím předběhly soukromé stanice. V říjnu 2021 začala vysílat Joj Šport, na Slovensku je dostupné i vysílání sportovních programů Novy. Komerční subjekty skupují práva na lukrativní přenosy.

RTVS využije pro šíření sportovního programu satelitní, kabelové i terestrické trasy. Na placených distribučních platformách bude ale dostupnost programu omezená jen na slovenské území. 

Čeští diváci mají šanci ho zachytit díky přesahům signálu terestrického vysílání u slovenských hranic.

V pořadí jde o čtvrtý okruh RTVS. Pozemní distribuce v souvislosti s tím prochází obnovou. Skončilo šíření služeb RTVS v kompresním formátu MPEG-2, nyní se používá MPEG-4. V DVB-T budou Jednotka a sportovní kanál šířeny v HD rozlišení a Dvojka a Trojka v SD rozlišení. V DVB-T2 bude Dvojka a sportovní kanál vysílat v HD rozlišení, sportovní kanál s kompresí HEVC.

RTVS Šport je zařazena v DVB-T2 Multiplexu 1 a DVB-T Multiplexu 3. Program je vysílaný pouze ve vysokém rozlišení.

RTVS ve slovenském DVB-T a DVB-T2
Autor: RTVS

RTVS ve slovenském DVB-T a DVB-T2

„Přechod z kompresního formátu MPEG-2 na MPEG-4 umožnil RTVS vytvořit kapacitní prostor pro zařazení čtvrtého programu do sítě veřejnoprávního multiplexu. Technický vývoj postupuje a naprostá většina domácností je na tuto změnu již připravena. Věříme, že příchod nové atraktivní programové služby, navíc v předvánočním čase, usnadní toto rozhodnutí domácnostem, které dosud s výměnou starých přijímačů váhaly,“ okomentovala změnu veřejnoprávní televize.

V kabelové a IPTV distribuci je RTVS Šport součástí základní nabídky, stejně jako ostatní veřejnoprávní programy. Parametry vysílání RTVS na satelitu Astra 23,5 °E (Skylink) jsou následující:

RTVS Šport na Skylinku
Autor: RTVS

RTVS Šport na Skylinku

Sportovní program bude šířen i prostřednictvím internetových stránek RTVS, pokud to práva ke konkrétním utkáním dovolí. I v tomto případě však bude aktivní geoblokace pro slovenské území.

Prvním pořadem bude beseda o vzniku sportovního programu a jeho cílech. Od 18.10 hod. naváže půlhodinový dokument Jak se staví sen o tom, jak se v podmínkách veřejnoprávní televize nový kanál připravoval. Prvního přímého přenosu se diváci dočkají v 18.45 hod., půjde o zápas 27. kola hokejové Tipos Extraligy Michalovce–Nitra. Po skončení naváže přípravné utkání hokejistů do 20 let v kanadském Red Deere proti Finsku.

V roce 2022 plánuje RTVS Šport odvysílat na 3600 hodin přímých přenosů. Odvysílá mimo jiné zimní olympijské hry v Pekingu, mistrovství světa v hokeji, Tour de France 2022, fotbalové mistrovství světa 2022, Světový pohár v lyžování, různé cyklistické závody s účastí slovenských reprezentantů, Světový pohár v biatlonu nebo WTA Tour.

Dramaturgové dále slibují vysílání futsalu, házené, volejbalu, basketbalu, plavání, gymnastiky, krasobruslení, vodního póla a dalších sportů.

RTVS získala na tři roky práva na vysílání sestřihů z nejvyšších evropských fotbalových soutěží – Ligy mistrů, španělské La Ligy, německé Bundesligy a italské Serie A. V případě Ligy mistrů se jedná o góly a nejzajímavější momenty, u ostatních uvedených soutěží o magazíny v délce 50 minut.

„Kromě toho jsme zakoupili práva na přímé přenosy z následujících dvou ročníků Evropské ligy a Evropské konferenční ligy a také na zápasy slovenských fotbalových týmů v předkolech Ligy mistrů a dalších dvou evropských soutěží,“ poznamenal ředitel sportovní sekce RTVS Matej Hajko.

Roční náklady na provoz nové stanice se pohybují kolem 11 milionů eur (v přepočtu zhruba 277 milionů korun). Podle zákona na ní může RTVS vysílat reklamu v maximálním rozsahu pěti procent denního vysílacího času.

Kde najednou RTVS získala prostředky, když jí dosud scházely finance? Zprovoznění kanálu je možné díky kompenzacím, které RTVS dostává od státu za výpadek příjmů z televizních poplatků. Na tyto doplatky od ministerstva kultury má veřejnoprávní televize nárok, protože se na Slovensku v uplynulých letech rozšiřoval okruh lidí, kteří ze zákona nemusí hradit poplatky. Na základě srpnové smlouvy dostala kompenzaci RTVS 8 milionů eur, v listopadu potom dalších 5,5 milionu eur.

„Klíčovým sdělením, které chceme prostřednictvím sportovního okruhu tlumočit široké veřejnosti, je, že pohyb a aktivní životní styl jsou základem všeho,“ vysvětluje přidanou hodnotu nové stanice generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník. „Jeho smyslem je nejenom přenášet kvalitně řemeslně zpracované přenosy ze sportovních utkání, ale především podněcovat všechny věkové a sociální vrstvy a struktury obyvatelstva k pohybu, protože čím více se člověk denně hýbe, tím je pravděpodobnější, že jeho imunita a zdraví budou silnější,“ dodal.

Dalším benefitem má být programová stabilizace ostatních kanálů, protože se z nich veškeré sportovní pořady přesunou na nový okruh.

Bude mít ale stabilně co vysílat? Své komerční konkurence se RTVS Šport prý příliš nebojí, ačkoliv například televize Joj už získala práva na hokejové mistrovství světa v roce 2024. Veřejnoprávní televize má na Slovensku ztíženou pozici při jednání o cenách za vysílací práva, protože je potom musí publikovat ve veřejném rejstříku.

BRAND24

Takto se například v rejstříku zájemci dočtou, že za 4,4 milionu eur koupila RTVS vysílací práva na kvalifikační zápasy na Euro 2024 a 2028, kvalifikační zápasy na MS ve fotbale 2026, na Ligu národů 2022–2026 a další soutěže UEFA.

„Dáváme tak náskok případné konkurenci. Po vypršení licencí jsme skutečně konkurenty. Televizním stanicím, které se o ně nyní přetahují, to bylo před lety jedno. Už si uvědomují, že sportovní obsah začíná být zajímavý. Budeme to mít stále těžší. Ale že bychom se báli? Ne, nebojíme se, jsme v lese už dlouho a umíme se v něm orientovat,“ podotkl Matej Hajko v rozhovoru pro Živé.sk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).