Hlavní navigace

Zákon o kybernetické bezpečnosti byl odeslán k připomínkovému řízení

16. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Národní bezpečnostní úřad dokončil návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Státní orgány i širší veřejnost mohou do 10. května předložit připomínky k jeho znění.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zveřejnil návrh zákona o kybernetické bezpečnosti a současně jej poslal do meziresortního připomínkového řízení. Podle jeho autorů je hlavním cílem navrhovaného zákona ochrana kritické infrastruktury a informačních systémů, které jsou podstatné pro běh státu. Jde především o tvorbu právního rámce pro provoz národní a vládní skupiny CERT. Kompletní znění návrhu je k dispozici zde [PDF, 394,98 KB]

Určené státní orgány i širší veřejnost mohou až do 10. května předkládat ke znění návrhu své připomínky.Pokud nenastanou nějaké komplikace, plánuje NBÚ předložit návrh zákona včetně prováděcích předpisů ke schválení vládě do konce června. V případě, že zákon schválí poslanci a podepíše prezident mohl by začít platit 1. ledna 2015.

Někteří odpůrci už dříve vyslovili obavy, že zákon vzniká proto, aby NBÚ získal velkou moc, mohl odposlouchávat či přímo odpojovat nepohodlné osoby či organizace. Podle šéfredaktora serveru Root.cz Petra Krčmáře ale znění návrhu zákona nic takového nenaznačuje.

ebf - partner 1

Rozhodně se nepotvrzují paranoidní představy o všemocném Úřadu, který bude moci zasahovat do práv soukromých subjektů, monitorovat datové toky a vypínat sítě. Žádnou takovou pravomoc zákon neuděluje. Do činnosti provozovatelů je zasahováno jen ve výjimečném stavu kybernetického nebezpečí, a to ještě velmi omezeným způsobem. Základem řešení velkých bezpečnostních incidentů je rychlá a hladká komunikace mezi těmi, kteří mohou podobné události čelit. Zákon vytváří prostředí, ve kterém bude možné rychle a efektivně předat informace a rozhodnout o protiopatření, říká Krčmář.

Zdroj: Root.cz a NBÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).