Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Žaloba proti Ulož.to môže byť premárnená šanca od OH - Vaše představa tedy je, že soubor nahraný na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2013 10:09

    OH (neregistrovaný)

    Vaše představa tedy je, že soubor nahraný na ulozto půjde stáhnout jen jednou? K čemu by taková služba byla dobrá?
    Neexistuje žádný důvod, proč obecně bránit masovému kopírování. Pouze držitelé práv mohou bránit neoprávněnému kopírování svého vlastnictví, mají na to od provozovatele nástroje a nechť to dělají. Ale musí při tom dodržovat stejné zákony jako každý jiný. Tedy nechat na pokoji to, co jim nepatří.
    Když už do toho taháme poštu, pošta nijak neomezuje počet balíků pro jednoho adresáta nebo odesilatele. Taky nesmí zjišťovat obsah těch balíků bez vážného důvodu a ani nesmí zjišťovat, zda údaje odesílatele uvedené na balíku jsou skutečné. Měla by tedy nést odpovědnost za obsah balíku, když neumí správně určit odesílatele?
    IMHO by lepší přirovnání než pošta byla samoobslužná úložná schránka na zavazadla - zaplatíš za používání na určitou dobu; něco do ní uložíš a kdo a jak to vyzvedne (najednou nebo po kouskách), nikoho nezajímá. Ani zajímat nesmí - dokud dodržuješ podmínky služby. A když schránku použiješ k trestné činnosti - (distribuci drog, například) - je na policii, aby tě přitom chytla a dodala do kriminálu. Ne na majiteli té schránky.

  • 9. 8. 2013 10:48

    Petr (neregistrovaný)

    Ad k čemu by byla taková služba - viz leteckaposta.cz nebo uschovna.cz přibližně na tomhle principu pracují
    Ad srovnání s úložnou schránkou na nádraží - pokud by se ale začaly schránky v 95 % případů používat na distribuci drog (odhaduji kolik je asi copyrightovaného provozu na ulož.to), tak si buďte jistý, že se proti zvedne velká vlna nevole od občanů a města,a to i když jim policie nic nedokáže. A tlak bude takový, že provozovatel těch schránek bude muset udělat opatření, aby k tomu nedocházelo - třeba evidovat kdo měl ke schránce přístup apod.

  • 9. 8. 2013 15:04

    JJ (neregistrovaný)

    To neni uplne pravda. Problem je, ze ulozto (toto plati i pro ostatni fileshare servery) odmenuje uploadery za obsah, ktery si stahnou ostatni uzivatele. Kvuli tomu se servery dostavaji na tenky led, protoze jedine co se stane pri nahlaseni nelegalniho obsahu, je jeho smazani. Provozovatel nekona podle svych smluvnich podminek (zablokovani uctu atd.) a uploader muze opetovne nahrat soubor na server a znovu pobirat od portalu financni odmenu. Divim se, ze nikdo se nad tim dodnes nepozastavil, protoze se da rict, ze timto jednanim servery motivuji sve uzivatele k trestnimu cinu.
    Samozrejme, ze provozovatel MUSI KONAT, kdyz jej kdokoliv upozorni, ze na svych strankach ma nelegalni obsah, protoze pokud nahlaseny link nesmaze, tak portal dopadne jak Share-rapid.cz.
    Prijde mi komicke, jak se ulozto srovnava s klasickou postou, se kterou nema vubec nic spolecneho. Na tomto principu funguji protaly typu: wetrasfer, letecka posta, uschovna atd. Je to kvuli tomu, ze nahrane soubory jsou nekomu adresovany a proto lze na ne aplikovat i filosofii listovniho tajemstvi.
    V pripade fishareovych serveru je obsah verejny a kdokoliv si ho muze stahnout a prohlednout. Jak se muzu vymlouvat na listovni tajemstvi, kdyz obsah "posty" vsem verejne nabizim ke stazeni ? Cela obhajoba filesharovych serveru je kvuli teto "malickosti" naprosto zcestna a komicka. Je vtipne cist, jak vsichni prebiraji tuto argumentaci a alibisticky tvrdi, ze kdyz jen "stahuji", tak se niceho trestneho nedopustili i kdyz za obsah plati a vedi, ze jeho puvod je nelegalni. To uz rovou muzeme zlegalizovat nakup mariuhany a nechat nelegalni jeji prodej ...

  • 9. 8. 2013 17:34

    x (neregistrovaný)

    No jiste, tady si nekdo numi precist AZ ... ze

    " Do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam ..."

    Mimochodem, je to prave kriminalizace drog co je na drogach nejvetsi problem, nikoli vyroba, konzumace ... protoze prave ta kriminalizace prinasi ohromne zisky a s tim vsemozne mafie atd. Kdyby se trava, koks, ... daly koupit normalne nekde v krame, tak to ma jen same pozitivni dusledky.

    Stat by vydelal na danich (pokud by to neprehanel), spotrebitele by dostali kvalitni zbozi, a kriminalita kolem by byla razem nulova. A opravdu v tom nevidim zadny problem, protoze nevidim zadny rozdil v tom, jestli se nekdo ozere a nekoho zabije, nebo jestli si neco pichne a pak nekoho zabije.

    BTW: K legalizacei samozrejme nikdy nedojde, o to se prislusni dodavatele uz postaraji, protoze pokud by nejaky politik s takovym navrhem prisel, tak bude druhy den na dne nejake pekne prehrady. Pro ne by to totiz znamenalo, ze by ze dne na den prisli o veskere prijmy.

  • 10. 8. 2013 1:28

    OH (neregistrovaný)

    Takže leteckaposta.cz: Žádná registrace, neomezený počet stáhnutí, minimum reklam, solidní připojení. Uložení souborů omezeno na 19 dnů - to je použitelná služba, ale kdybych chtěl, šla by klidně k distribuci závadného obsahu použít a dohledat mě by bylo těžší než u majitele prémiového účtu na ulozto;
    uschovna.cz: podle mě neskutečný podmínkový opruz a ne služba. Já chci jen odeslat pár souborů, ne expedici na Mars...

    Pokud by se úložná schránka na nádraží používala z 95% (obdivuji, jak všichni tahají z rukávu zaručeně pravdivá procenta) k distribuci drog, stalo by se jen to, že by policie na základě soudního příkazu nasadila kamery a odposlechy a ty dárečky pochytala. Provozovatel té schránky by jí nasazení techniky na základě téhož lejstra musel umožnit. Jakákoli evidence provozovatele by pravděpodobně vytvořila jen přehled falešných a ukradených občanek.

  • 10. 8. 2013 6:16

    lol (neregistrovaný)

    mate snad nejake informace, ze zamestanci/majitele ulozto nekomu neco ukradli? pak se dopustili trestneho cinu a nas trestni zakonik na toto v §247 pamatuje. pokud temito informacemi disponujete prosim podejte trestni oznameni a nenechte zlodeje behat na svobode a dale krast.
    pokud ovsem takto verejne lzete mohl by se na vas vztahovat §184 trestniho zakona o pomluve.

  • 11. 8. 2013 3:55

    OH (neregistrovaný)

    Co sem motáš poštovní schránku? Píšu jasně a nedvojsmyslně o úložné skříňce na zavazadla, jaké najdeš na většině nádraží. Odemčené. Jediné, co musí padouch udělat, je zaplatit požadovaný obnos a navolit kód zámku. Přístup do schránky bude mít každý, kdo zná ten kód. Doba použití bývá omezená (obvykle na 24 hodin), takže pokud se nestihne vše rozebrat, padouch přijde před uplynutím limitu, vybere si peníze a zaplatí pronájem na dalších 24 hodin. A teď mi řekni, chytrá hlavo, z jakého trestného činu bys obžaloval provozovatele těch schránek? Z provozování legálního podnikání?
    A nezapomeň na to "všichni to vědí" - protože s určitostí vědět to můžou jen tři druhy lidí - samotný padouch, jeho kumpáni a zákazníci a potom věštci z EZO.TV.

  • 11. 8. 2013 10:01

    JJ (neregistrovaný)

    Promin, myslel uloznou schranku. Nejsem si vedom zadneho dvojsmyslu a pokud jsme nejaky uzil, tak se to za to omlouvam.
    Pokud budeme mluvit v hypoteticke rovine a tvuj priklad prirovnavat k ulozto, tak musi byt odemcena (pristupna bez jakehokoliv kodovaneho zamku), protoze na internetovych ulozistich je obsah volne pristupny (nemusis znat zadne hleslo, staci navstivit portal). Dale pristup k obsahu je casove neomezeny. Proto ti od zacatku rikam, ze tve prirovnani je velmi nestastne a nepresne. Svym prikladem jsem se snazil implementovat procesy, ktere ti unikli. Prosim ber to jako modelovy priklad.
    Pokud by provozovatel konal, jak jsem uvedl ve svem prikladu, tak bych ho urcite obvinil jako spolupachatele drogove distribuce. Ve chvili kdy provozovatel plati za nahrany obsah, tak za nej musi nest odpovednost. Jak muzu za neco vyplacet penize a nezkontrolovat si puvod zbozi?
    Ty mi chces rict, ze lidi si chodi kupovat drogy s kristalovou kouli ? ;)
    Kdyz kupujes nelegalni obsah, tak vis kde ho sehnat. To plati i v nasem modelovem prikladu, protoze schranka neni ulozistem, ale distribucnim mistem, kam si chodijednotlivci pro svoji davku.

  • 11. 8. 2013 17:24

    Jarda (neregistrovaný)

    V úvaze je chyba. Pokud chcete dobrou metaforu, pak se těžko zvedne vlna nevole, když 95% obyvatelů užívá drogy a proto se 95% schránek používá k danému účelu.

  • 12. 8. 2013 0:15

    OH (neregistrovaný)

    Já nemyslím, že by ses vyjadřoval dvojsmyslně. To byl jen podiv nad zjevením se poštovní schránky - to, jak píšeš byl úpis a tím je to vyjasněné.
    Hypoteticky, i kdyby ta schránka byla odemčená, já jako její pronajímatel nemám žádná speciální práva. Tedy ani právo otevřít v ní uložené balíčky a obálky. Mohl bych je podle provozního řádu uložit někam, kde budou zabezpečené před nenechavci a vydat tomu, kdo prokáže, že jsou jeho. Mohl bych zavolat policii a nahlásit podezřelý balíček. Rozbalit je a zjišťovat obsah, to je potenciální poukaz na problémy. "Každý ví", že drogoví dealeři nevidí rádi cizí pracky ve svém "zboží". Dokonce i majitel naprosto nezávadného obsahu by mohl tvrdit, že v balíku po mém otevření něco schází a domáhat se náhrady.
    Moje informace o nákupu drog spadají také do kategorie "Každý ví". Křišťálových koulí (na rozdíl od drogových dealerů) je akutní nedostatek. Ale mám dojem, že zavedený feťák už ty správné kontakty má a místním dealerům naprosto neznámý týpek potřebuje doporučení, nechce li být považován za policejního informátora se všemi z toho plynoucími důsledky. ;-)
    Ani s prokazováním toho "každý ví" u soudů to nebude zrovna jednoduché - protože prvních pár dotazů od právníků "sprostých podezřelých" bude znít asi takto:
    "Jak to víte? Vy tam kupujete drogy?"
    "Jo tak, vy jste to slyšel od Franty v hospodě Na růžku... A jste si zcela jistý, že Franta ví, co mluví, i když je zrovna opilý jak zákon káže?"
    "Takže vy nám tu vlastně pod přísahou recitujete pavlačové drby a zpravodajství agentury Jedna Paní Povídala, že ano? Víte, že křivá výpověď je trestný čin?"

    Provozovatel jakéhokoli datového úložiště nemá jiná práva, než mu dává smlouva o používání a obecné zákony. Pro nahlášení a mazání závadného obsahu i na ulozto jsou fungující nástroje. Na co ty nástroje nestačí, to je IMHO věc pro policii. Ta na základě povolení bude mít pravomoci mnohem větší a spíš opatří relevantní důkazy.
    S tím placením za obsah se to má takhle:
    http://www.ulozto.cz/partnersky-program
    Někde v podmínkách je i to, že uživatel odpovídá za obsah, který na server nahraje. Na zásady uživatelského obsahu už jsem odkaz dával, ale zopakuju ho (pro diskuzi je zajímavý bod 2.2.1.):
    http://www.uloz.to/podminky/zasady-uzivatelskeho-obsahu
    Z toho mi plyne, že žaloba na konkrétního uživatele bude bez problémů, zatímco výsledek žaloby na ulozto bude dost nejistý.
    Nelegální obsah se nekupuje - jeho cena je 0,- Kč. Nemusím předem vědět, kde ho sehnat. Google mi to bez problémů poví. Neměl by být také žalován za spolupachatelství?

  • 9. 8. 2013 8:28

    Jan (neregistrovaný)

    Kdysi to tu provozovatel ulozto prirovnaval k poste, tj ze nevi co je v postovni zasilce stejne jako nevi co si lidi nahraji. Umoznit stahnout jeden soubor tisickrat a vice je znamka toho ze to neni "postovni zasilka" ale vec k masovemu kopirovani.

    Divim se ze firmy co nahlasuji svuj autorsky chrany obsah obratem nezaluji toho kdo to tam vlozil o skodu. Dyt by to muselo kazdeho odradit a pokud by ulozto nedodalo adekvatni, zjistitelne informace meli by zodpovednost oni.

  • 8. 8. 2013 16:44

    Jan (neregistrovaný)

    Až ulozto.cz nebude umožnovat vícenásobne stahování a veřejné vyhledávání tak uvěřm že nejsou jako "pošta". JInak to jsou od nich je alibisticke kecy. Je to banda nemorálních podnikavců.

  • 8. 8. 2013 18:18

    OH (neregistrovaný)

    S vyhledáváním je to jednoduché - když nebude dostupné vyhledávání na ulozto, 100 % BFU použije Google. A co myslíte, najdou nebo nenajdou?
    Vícenásobné stahování souvisí s autorsky chráněným obsahem jak?

  • 9. 8. 2013 13:06

    x (neregistrovaný)

    Provozovatel tech shranek nebude muset udelat VUBEC NIC ... a to minimalne do doby, nez nejakejo vola napadne uzakonit, ze ma prohledat kazdou schranku do ktere si nekdo neco dal.

  • 10. 8. 2013 11:06

    JJ (neregistrovaný)

    Wetransfer: 2GB zdarma - funguje presne, jak letecka posta

    K masovemu sireni tuto sluzbu nevyuzijes, protoze zde neni zpenezeni a blbe by se ti sirilo.
    Pokud opravdu trvas na postovni schrance, tak trochu musis upravit svuj modelovy priklad skutecnosti:
    Predstav si ze provozovatel postovni schranky ji necha zamerne odemcenou s napytlickovanym drogami. Vsichni to vedi, chodi si tam pro svoji davku a nechavaji za ni penize ve schrance. Na konci dne vzdy prijde provozovatel vezme penize a vyplati sve dodavatele drog.
    Toto je presne model jak funguje ulozto! Myslis si, ze policie by v tomto pripade nic neudelala provozately schranky? Myslis si, ze by to nekdo uhral na listovni tajemstvi? Ja si myslim, ze provozovatel by sel velmi rychle do chladku a nepomohla by mu ani svecena voda. Jezne nelegalni obsah nejsou drogy a policii to tolik netankuje ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).