Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zhmotněný AliExpress. Jak to vypadá na obřím tržišti s elektronikou v Číně od Miloslav Ponkrác - To, co Číňané prodávají běžným osobám, tedy i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2017 17:22

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    To, co Číňané prodávají běžným osobám, tedy i na tom bazaru, tak stojí za houno tak, jak povídám. Až tam někdo něco nakoupíte, dejte vědět, jsem jedno velké ucho.

    Já už z Číny kupoval leccos, jak přímo, tak skrze velké firmy. Každý, kdo skutečně dělal někdy elektroniku, to ví také. Není náhodou, že tyto nadšenecké články o čínských bazarech se píší na Lupě, ale nikoli v odborných publikacích o elektronice, nebo mezi zkušenými elektroniky. Tam se velice dobře ví, co jsou to za šmejdy - a mají z těchto výrobců a prodejců spíše bolení hlavy než nadšení. Mnohý prohnaný český obchodník a prodejce elektroniky tyto šmejdy kupuje a prodává a deklaruje jako kvalitní součástky. U nás např. velké e-shopy GES, GME a řada dalších.

    Asiaté katují kosty kde mohou, a na kvalitu kašlou. Nekvalitní technologie výroby čipů a nekvalitní materiál křemíku se především projevuje rychlým stárnutím součástek. Ona ta součástka nevydrží to, co kvalitní. A pokud jí někam osadíte, a ona není hned první den mimo parametry, tak ukrutně rychle stárne.

    Např. české obchody součástek, nebo různá dealextreme, aliexpres a další apod. jsou plné součástek většinou indického výrobce CDIL. Velice doporučuji každému, protože nabít si ústa hned na začátku, a zbavit se naivity o kvalitě/výhodnosti čínských elektronických součástek - je velice léčivé. Zkušení elektronici to vědí, a netřeba jim to sdělovat. Lupa bude psát nadšeně o čínských zdrojích součástek a bazarech.

    Takže koupit noname elektronické součástky od noname výrobců (a klidně vám tam prásknou nápis kvalitního západního výrobce součástek, to je pro Asiaty ten nejmenší problém) udělá pouze nezkušený elektronik, a nebo ten kdo čte nadšenecké a wow články na Lupě.

  • 8. 9. 2017 6:15

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    A co tam vlastně chcete koupit?

    Čínské a asijské součástky jsou nejhorší zmetky, co existují. Asiaté tvrdě využívají toho, že do kvality křemíku - ať už samotné čistoty použitého křemíku při výrobě či technologických postupů - není vidět. Stejně tak není vidět do kvality mnohého dalšího. Nehledě na to, že často v čipu není ano celý obvod, který to deklaruje.

    Já bych tak kupoval čipy, mikroprocesory, kabely, zdroje, měřiče a mnohé další zminěné v článku jen tehdy, pokud bych to chtěl mít na ozdobu ve vitríně za sklem - a nikdy to ani náhodou nehodlal použít do žádné elektroniky.

    Ty běžné značky na skladě typu Xilinx a další jsou originální stejně jako čínské tepláky značky Adibas. Jen je tam prostě logo Xilinxu, to není až tak velký problém natisknout na čísnký čip vyrobený asijskou uklízečkou po směně z toho, co smete z podlahy.

    Naprostá většina těch součástek je zadarmo drahá. Nemá ve skutečnosti ani cenu šrotu.

    Právě jásání nad takovýmito bazary je klasická chyba začínajícího elektronika, když začne dělat první kroky v elektronice. Ale realita jeho naivitu krutě vyléčí. Už dávno není doba, kdy můžete nakupovat (nejen v elektronice) kdekoli cokoli, a většina je použitelných. Globální kapitalismus a asijské inovace jsou o tom, že musíte setsakra ověřovat, co kupujete, kde to kupujete, a i tak neustále kontrolovat, abyste měli aspoň malou šanci na kvalitu - a i tak občas budete napáleni a vyhazujete.

    Já kdybych jel do Číny a náhodou narazil na takový bazar, tak s tím ani neztrácím čas. Jdu třeba do restaurace nebo do bazénu, a bazaru bych věnoval pár minut spíše ze zvědavosti. Nakupovat bych tam nenakupoval, to můžu rovnou peníze spláchnout do WC, nebo si jimi zapalovat doutníky či je propít - bude to užitečnější.

  • 8. 9. 2017 20:56

    jano (neregistrovaný)

    Nie za houno, ale za houno^houno. Ak trochu do veci vidis, na odbornych serveroch sa toho uz prebralo spusta, napr. o cinskych "klonoch" FTDI sa pisalo kdekade. Cinan nema absolutne nijaky problem s certifikaciou, fake oznacenim noriem a technickym riesenim, pod., napr. kludne pouzije spletany audiokabel (kopa smaltovanych dratkov pre obe polarity) na vystupe zdroja 36V / 4A, staci na takyto vystup slapnut a to je potom ohnostroj v priamom prenose. Podstatne je zhrabnut prachy a zmiznut, reklamacie funguju tak (ak vobec), ze poslu rovnaky zmetok este raz. IO su bud mizerne klony vyrabane kdesi na dedine zo starych masiek kupenych lacno po skonceni vyroby (porovnaj si sumove vlastnosti prastareho originalneho ICL7106 s tym, co kupis dnes - cislice poskakuju jak besne), vymety po testovani vo fabrikach, co nepresli alebo rovno fake klony. Ak sa v cine vyskytuje cosi kvalitne, tak je to rovnako drahe alebo drahsie ako kdekolvek inde - napr. nakup originalnych cipov (nevedeli okopirovat, kazdy chip mal laserove trimrovanie) od Maxim bol v cine vyrazne drahsi ako rovno z USA ...

  • 9. 9. 2017 6:03

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Ak sa v cine vyskytuje cosi kvalitne, tak je to rovnako drahe alebo drahsie ako kdekolvek inde"

    To můžu potvrdit. Jsem schopen sehnat a koupit si pro sebe kvalitní elekronické součástky nebo různé věci (USB nabíječky, huby, ...) v ceně nižší, než bych koupil kdekoli v Číně. A dokonce než jsem kdy v Číně viděl kohokoli nakoupit. S důrazem na "kvalitní".

    Ceny v českých obchodech, nebo v západních e-shopech jsou u kvalitních věcí většinou výrazně níže, než v Číně.

    Jediné co nemohu levně sehnat je nějaký rozumně kvalitní cuprextit za rozumně nízkou cenu. Stačí jednostranný.

  • 8. 9. 2017 15:25

    TRIO (neregistrovaný)

    Fakt bych vám doporučoval do té Číny zajet a zkontrolovat, jestli skutečně ta kvalita křemíku stojí za houno jak to tady tvrdíte. A napište nám sem, jsem jedno velké ucho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).