Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Změny DPH k 1.1.2010: jak zareagují operátoři? od Petr Tesařík - Já myslím, že záleží na tom, která cena...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2009 12:32

    Petr Tesařík

    Já myslím, že záleží na tom, která cena je uvedena ve smlouvě o poskytování telekomunikačních služeb (ať už přímo, nebo odkazem na další dokument, např. ceník). Je-li tam uvedena cena bez DPH, pak záleží na tom, zda bude zachována cena bez DPH. Jestliže je uvedena cena včetně DPH, pak bude záležet na ceně s DPH. Pokud by někdo uvedl ve smlouvě obě ceny jako autoritativní, pak by se toto ustanovení smlouvy stalo změnou zákona o DPH neplatným (protože odporuje ustanovení zákona). Případné spory by asi musel řešit soud. Osobně bych očekával, že v takových případech rozhodne ve prospěch operátora.

    Je obvyklé uvádět jako autoritativní cenu bez DPH a pouze pro informaci i cenu včetně DPH.

  • 21. 12. 2009 12:37

    :-) (neregistrovaný)
    V rámci změny DPH to nemá vliv na smlouvy na dobu určitou s operátory. Protože ONI ceny nemění - stát mění sazby DPH, takže na smlouvě mezi Vámi a operátorem se nic nemění.

    V případě, že cena zůstane stejná, tak operátor v podstatě cenu musí SNÍŽIT a těžko asi budete argumentovat tím, že ukončujete smlouvu kvůli snížení cen :-DDDD Ovšem asi záleží jak má operátor postavené všeobecné podmínky :-)
  • 21. 12. 2009 21:59

    Milos Brejcha
    Ac si myslim ze cestovky i letecke spolecnosti by meli uvadet konecne ceny vcetne poplatku(a podle me k tomu neni treba zmena zakona - zde jde jen o jeho vynuceni, nebot jde zjevne o klamani spotrebitele), podle me se to se zmenou DPH neda srovnavat. Operatory nikdo nemuze nutit brat na sebe rizika souvisejici s politickym rozhodnutim o zmene neprimych dani. Proto je obvykle ve smlouve cena bez DPH.
    v podstate kdyby je nekdo nutil, je to skoro na zalobu o ochranu investic(v pripade zahranicnich investoru).
    Pokud se operator rozhodne zachovat stavajici ceny s DPH, defacto tak snizi sve trzby o 1%. U pausalnich sluzeb to delaji proto, ze se jim to vyplati vice, nez se tech par korun po klientech platicich stalym prikazem domahat.
  • 21. 12. 2009 23:54

    :-) (neregistrovaný)
    Jenže benzín do firemního automobilu je náklad, kdežto DPH je odvod státu stanovený zákonem.

    Operátor nemá vliv na výšku DPH, stejně tak jako jakýkoli jiný podnikatel a nemůže tak tedy vědět jaká bude konečná cena za měsíc, za rok atd.

    Rozdíl mezi náklady a odvody je jasný - náklady si operátor může snížit lepším zacházením s firemními prostředky. Odvod je ale pevně daný a je to prostě 20% a platí se státu.

    To máte stejné jako když dostáváte mzdu, taky máte HRUBOU mzdu a čistou Vám pracovní smlouva ani zaměstnavatel negarantuje. Takže mnohdy se dostanete do situace, kdy Vám zaměstnavatel třeba 200Kč přidá na nějakém příplatku, ale celkově Vám přijde čistá mzda o 800Kč menší, protože Vás těch 200Kč posunulo do vyšší skupiny na daňových, sociálních a zdravotních odvodech... :-(

    Stává se mi celkem běžně, že dostanu třeba 2000Kč prémii, ale čistá mzda se mi zvedne jen o pár stovek, protože to jde celé do odvodů státu... Tak je to postavené, ale to si stěžujte v parlamentu - firmy za to nemohou :-(
  • 22. 12. 2009 14:57

    joe (neregistrovaný)
    Bohuzel v tomto pripade dochazi ke zdrazeni kvuli legislativni uprave a proto nedojde ke zmene obchodnich podminek(overeno u T-Mobile, tuto moznost maji jiz ve svych obchodnich podminkach zakotvenu) a tudiz mame vsichni smulu :-(
  • 4. 1. 2010 17:43

    anonymní
    No právě: DPH je věc operátora, mně jako FO zákazníka vůbec nezajímá. Já mu taky nekrátím platby v závislosti na tom kolik mi zrovna stát uloupí na daních.
  • 21. 12. 2009 19:29

    Pavel Šrubař
    Obvyklé to možná je, ale já to z pozice koncového uživatele považuji za stejnou kulišárnu, jako když si cestovky ke katalogové ceně zájezdu připočítávaly letištní a palivové příplatky. Cena je definována jako množství peněz, které po mně dodavatel požaduje výměnou za poskytnutí služby. Způsob výběru DPH se příliš neliší od spotřební daně uvalené na paliva, a operátoři taky nemohou každý měsíc jednostranně měnit ceníky kvůli zdražení benzínu do firemních automobilů.
  • 21. 12. 2009 11:57

    I.Fišer (neregistrovaný)
    Dobrý den,

    po 1.1.2010 by mohl vzniknout zajímavý právní problém. V rámci termínovaných závazků mezi účastníky a telefonními operátory platí, že tento je možné ze strany zákazníka v určité lhůtě předčasně ukončit, pokud dojde ke změně cen nebo VOP.

    Pokud zůstane zachována cena bez DPH a změní se tak cena s DPH - lze to u plátců DPH považovat za změnu ceny (tj. za právo na ukončení smlouvy) nebo nikoli ?

    Pokud zůstane zachována cena s DPH a změní se cena bez DPH - lze to u neplátců DPH považovat za změnu ceny (tj. za právo na ukončení smlouvy) nebo nikoli ?

    Ivo Fišer
    http://www.xphonet.cz
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).