Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zpravodajství iHned dostalo krásný nový kabát. A co víc? od Petr Kelin - iDNES.cz - To srovnávání čísel návštěvnosti je, slušně řečeno, nekorektní....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2011 10:02

    Petr Kelin - iDNES.cz (neregistrovaný)

    To srovnávání čísel návštěvnosti je, slušně řečeno, nekorektní. Za Aktuálně, iHNED se počítá celý obsah, zatímco za iDNES se počítá jediná kategorie Zprávy (tj. jedna z 19 jeho sekcí). Není to trochu tendenční srovnání? Pokud už tedy férové srovnávání tak je třeba za iDNES je třeba počítat (homepage, zprávy, regiony, kultura, sport, ekonomika, finance). Nejlépe pomocí Gemius Explorer, který umí ukázat společné RU. Dokonce i při tomto srovnání upřeme iDNES skutečnost, že například servery Technet nebo Mobil přináší zpravodajství ze světa vědy a techniky. Myslím, že server který informuje o dění na internetu, by měl být schopen srovnávat srovnatelná data.

  • 2. 5. 2011 10:18

    Patrick Zandl

    Počítá se kategorie Zprávy, která je relevantní, když jde o zpravodajský server, čímž se myslí obecné zpravodajství (ne technické). Proč ty uvedené části sami nepočítáte do sekce Zpravodajství, když tam nyní podle vás patří?

  • 2. 5. 2011 10:33

    Michal Illich

    Myslím, že Petr Kelin má pravdu. U IHNEDu a Aktuálně jsi započetl sport, techniku, ekonomiku a další, zatímco u iDnesu ne.

    V porozumění a práci s daty o internetu by měla spíš jít Lupa příkladem, ne jít cestou nejmenšího odporu a vymlouvat se, že práci s kategorizací měl za ní provést někdo jiný. On to provést dost dobře nemůže, protože "správná" kategorizace vždy závisí na konkrétním srovnání, které chce novinář provést. A k tomu slouží například ten Gemius Explorer.

  • 2. 5. 2011 10:44

    Patrick Zandl

    No, abychom si to ujasnili. Narozdíl od iDnesu není u Ihnedu a Aktuálně momentálně žádný samostatný technický a sportovní server. Jsou tu jen rubriky, které jsou o dost stručnější. iDnes má naopak samostatné technické servery. Nejsem toho názoru, že by se taková čísla měla sčítat.

    Můžete mi zalinkovat, co myslíte pojmem Gemius Explorer?

  • 2. 5. 2011 11:04

    Patrick Zandl

    Tedy abych upřesnil sám sebe. Mobil.cz nebo Technet nejsou JEN zpravodajství. Recenze není zpravodajství. To jsou (a vždy byly) magazíny. I z toho důvodu je logické, že nejsou v rubrice Zpravodajství NetMonitoru.

    Oproti tomu na ihnedu a aktuálně jsou technické zprávy (to je to, že Apple uvedl něco, má pruser tam a tam), nejsou tam jiné žánry. I z toho důvodu je logické započítávat je. A proto třeba v tabulce není náš Měšec, který je sice ekonomika, ale magazín, ne zpravodajství. Digitálně.cz by se pod Aktuálně počítat nemělo.

    Petra Kelina chápu v tom, že je třeba bojovat za vylepšení čísel a obrazu všude tam, kde je to možné. Ale tady to prostě podle mě není možné, protože jablka a hrušky.

  • 2. 5. 2011 11:17

    Petr Kelin - iDNES.cz (neregistrovaný)

    Gemius Explorer je program od společnosti Gemius, který umí spočítat překryvy návštěvnosti serverů a jejich sekcí. Dále také prezentuje socdemo serverů.
    Ještě k tomu srovnání návštěvnosti. Z grafů není patrné co se vlastně srovnává. Popisky v grafu zaměňují označení sekce serveru za celý server. Název grafu je Zpravodajství a ekonomika, ale data jsou za oborovou kategorii Zpravodajství + je k tomu přihozeno E15 z kategorie Ekonomika. Tedy buď by se za dané servery měl ukazovat průnik a nebo je srovnání nesmyslné.
    No a zpětně k tomu iDNES. Pokud to vezmeme jako srovnání dle žebříčku Zpravodajství dle kategorizačních pravidel, tak by si iDNES do zpravodajství mohlo započítat homepage a sekci regiony. Máš pravdu, že to je naše věc a možná chyba, že o to do kategorie zpravodajství nepočítáme, ale pokud mají grafy srovnávat srovnatelná čísla, tak je to na místě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).