Hlavní navigace

Fabric za vás chce psát digitální deník. Abyste už nic nezapomněli

24. 8. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Diskuze o potřebě zaznamenávat vše, co se v životě událo, si možná pamatujete už z počátků sociálních sítí. Má tahle myšlenka smysl?

Life/Live journaling/logging je jedním z nejstarších konceptů někde mezi blogy a sociálními sítěmi. Předpokládá, že by mohli existovat lidé, kteří si chtějí zaznamenávat všechno, co se v jejich životě událo. Jde o něco jako „deníček na steroidech“, který je hodně založený na tom, že dnes máme technologie umožňující zaznamenávat více věcí než jenom prosté „Milý deníčku, dnes jsem byla na koupališti a líbil se mi tam kluk…“

V počátcích sociálních sítí (ale občas i v průběhu jejich vývoje) se objevovaly úvahy, že by právě sociální sítě (třeba i Facebook) měly k něčemu takovému sloužit. A vznikaly a zanikaly různé služby a aplikace, které něco takového měly umožňovat. 

Mechanismu „živých deníků“ samozřejmě pomáhá i to, že mobilní telefony dnes dokáží pořizovat fotky, informovat o poloze, automaticky nahrávat a zveřejňovat informace. Nemluvě o rozšíření na další technologie – chytré hodinky, chytré brýle, fitness náramky a řada dalších věcí.

Arun Vijayvergiya a Niklay Valtchanov mají nějaké zkušenosti z Facebooku, kde řadu let pracovali, a rozhodli se je využít pro novou aplikaci jménem Fabric. Ta má vytvářet právě něco takového jako výše popsaný „živý deníček“.

Vijayvergiya je mimochodem zodpovědný za první podobu Timeline a jak to tak trochu vypadá, tehdejší Facebook Memories se chystá replikovat do nové podoby. Je trochu škoda, že se z neúspěchu Memories nepoučil (viz Facebook oznámil velké změny na F8 – hlavně Timeline a sociální aplikace).

Takže vás asi ani nepřekvapí, že ve Facebooku pracoval i na Friendship Pages, Year in Review a On This Day, tedy řadě dalších zbytečných i opuštěných věcí. K úplnému obrazu ještě patří to, že jeho kolega Niklay ve Facebooku pracoval na propojení Facebooku a fitness zařízení a aplikací.

Inspirace knihou od otce

Návrat k myšlence digitálního deníčku má u Aruna na svědomí tištěná kniha od jeho otce. Je plná příběhů, které přátelé jeho otce psali právě o něm, když studoval. A také informací o tom, kam cestoval a jaké lidi tam potkal. To vše bylo pro Aruna nové a neznámé a přivedlo ho k myšlence, že až „opustí tento svět, chce po sobě nechat příběh o sobě, nikoliv pro každého, ale pro ty, na kterých mu záleží“.

Myšlenka je to nesporně zajímavá a užitečná, ale založená na stejně chybných předpokladech jako samotné sociální sítě. Pouze zlomek lidí chce – a ještě menší zlomek lidí dokáže – vytvářet obsah, který má nějakou hodnotu a smysl. Kniha Arunova otce je v příkrém rozporu s dnešním digitálním obsahem – ten je impulzivní, mnohdy dává smysl jenom v krátkém okamžiku vzniku a jen velmi výjimečně má význam několik let poté. Aby něco takového fungovalo, je potřeba hodně editorské práce – tedy správy vznikajícího obsahu.

Skutečnost je ta, že v podobné knize je určitě radost si počíst. Ale to, co dokáže aktuálně sestavit Fabric, je jeden velký zmatek, nenabízející nic jiného než procházení tisíců fotografií, které máte kdesi uložené (a asi dnes už ani nevíte, že je máte).

Automatizované budování, to je Fabric

Fabric na něco takového samozřejmě nemyslí. Je to především aplikace, která vám bude budovat digitální deníček automaticky, pomocí stahování fotografií z Facebooku, Instagramu a Camera Roll v mobilu. Vytvoří vám mapu, kde jste je pořídili (což umí jak Instagram či Facebook), a také časovou osu (to pro změnu umí třeba Fotky Google, ale i řada dalších aplikací).

Aby Fabric nebyla odtržená od vašich sociálních kontaktů (a přátel), můžete si je přidat a nechat aplikaci sledovat, kdy jste s nimi kde byli (opět funkčnost, kterou najdete v jiných aplikacích, ať už Facebooku či Swarmu). Mimo to ještě získané fotografie dokáže seskupovat a předkládat podle souvislostí – ale omezených algoritmem.

V budoucnu se chystá možnost zaznamenávat věci, které si chcete zapamatovat, ať už v podobě fotky, poznámky či videa. Tvůrci slibují i to, že přijdou s novými způsoby, jak se dostat k údajům z minulosti. Ale i tady je nutné dodat, že tohle už zkoušela řada dalších aplikací. A poslední pokus, na kterém se Arun podílel, tedy ten facebookový, je v zásadě k ničemu.

Sám Arun tvrdí, že chce, aby se aplikace stala „augmentovanou pamětí“, tedy tak trochu doplňkem vaší paměti, který usnadní nacházení minulých událostí a poskytne k nim potřebné informace. Arun podle všeho doufá i v to, že jednoho dne se podobné aplikace stanou doplňkem jakéhosi neurologického rozhraní, které umožní vyhledávat ve skutečné paměti.

BRAND24

PS: Pokud budete chtít Fabric vyzkoušet, tak pozor. Fabric pro iPad je jiná aplikace, Fabric pro iPhone od Twitteru také není ta správná. Ta správná pochází od echo.works

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).