Hlavní navigace

Firefox 3.1 nenabídne jen anonymní mód

21. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Po Firefoxu 3.0 přijde Firefox 3.1 slibující velmi zajímavé novinky jako je režim pro anonymní surfování, lepší podpora webových standardů, vylepšené prohlížení stránek v panelech a v neposlední řadě výrazné zrychlení JavaScriptu. Bude Firefox 3.1 rychlejší než Google Chrome?

Finální Firefox 3.0 vyšel relativně nedávno, ovšem vývojáři v Mozilla Corporation klidně spát na vavřínech nemohou, protože i konkurence se činí. Zrekapitulujme si stručně dění na poli webových prohlížečů za několik posledních dnů a týdnů: Microsoft pomaličku finišuje s vývojem Internet Exploreru 8, jehož druhá betaverze vyšla před několika týdny. Google představil svůj vlastní prohlížeč Google Chrome i smělé plány, které s ním má v nejbližší budoucnosti. Konkurenční společnost Opera Software uvolnila svůj prohlížeč Opera 9.6 a začíná se nahlas mluvit o Opeře 10.0. Vyšel také Flock 2.0.

Firefox 3.1 Beta 1
Firefox 3.1 Beta 1 v češtině pod Windows Vista.

Už při příchodu Firefoxu 3.0 letos v červnu bylo známo, že další následující verzí (nebudeme-li počítat ty opravné) bude Firefox 3.1. Podle označení verze by se mohlo zdát, že budoucí Firefox 3.1 nepřinese mnoho zásadních novinek, ovšem opak je pravdou. Nových funkcí a vylepšení bude z pohledu koncových uživatelů i webových vývojářů poměrně dost. Podrobněji si některé z nich popíšeme v následujících odstavcích.

JavaScript a webové standardy

Vývojáři Firefoxu nepřímo reagují na Google Chrome, který překvapil velmi zajímavou rychlosti zpracování JavaScriptu. Rozhodli se do enginu SpiderMonkey zapracovat projekt TraceMonkey. Ve výsledku by tak měl být Firefox 3.1 ve zpracování JavaScriptu 1,8× až 22× rychlejší než Firefox 3.0 (záleží na použitém testu).

Už na první betaverzi Firefoxu 3.1 je oproti aktuálnímu Firefoxu 3.0.3 patrné zlepšení. Provedli jsme orientační porovnání s pomocí testu SunSpider. Firefox 3.1 Beta 1 v něm dosahuje lepších výsledků než aktuální Google Chrome 0.2 i finální Opera 9.6. Naopak Internet Explorer 8 Beta 2 zcela propadá.

Benchmark JS
Graf znázorňuje rychlost provedení testu SunSpider v milisekundách. Čím rychlejší, tím lepší.

V době uvedení finálního Firefox 3.1 však mohou být síly rozloženy zcela jinak, protože vývoj jde neustále dopředu a rychlost prohlížečů se po nějakém čase opět prodrala mezi nejsledovanější aspekty.

Každopádně Firefox 3.1 neslibuje z hlediska vykreslovacího jádra jen rychlejší zpracování JavaScriptu. Jeho první betaverze se například výrazně přiblížila ke splnění mediálně ostře sledovaného testu ACID 3. Nasbírá již 93 ze 100 bodů nutných k úspěšnému absolvování zmíněného testu. Ostrý Firefox 3.0.3 se dostane jen na 71 bodů.

Firefox 3.1 Beta 1 - ACID3
Firefox 3.1 Beta 1 a test ACID 3

Použité jádro Gecko 1.9.1 přináší také implementaci některých prvků z HTML 5, konkrétně můžeme zmínit značky audio a video. Firefox tak nabídne nativní a standardizovanou podporu pro přehrávání multimediálního obsahu, aniž by bylo nutné spoléhat na jiné technologie a s nimi související zásuvné moduly v prohlížeči (například Flash). Využity budou formáty OGG Vorbis (pro zvuk) a OGG Theora (pro video).

Počítá se i s lepší podporou CSS 2.1 a CSS 3.0. Konkrétně Firefox 3.1 resp. jeho jádro Gecko 1.9.1 bude podporovat vlastnosti text-shadow či word-wrap, některé nové selektory a podobně. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách Mozilla Developer Center.

Kromě úprav vykreslovacího jádra by mělo dojít i na aktivaci věrného zobrazení barev a to u všech obrázků na webové stránce, které prohlížeči poskytnou profily barev (ICC profiles). Ve Firefoxu 3.0 je tato funkce sice dostupná, ale není aktivní kvůli problémům s výkonem i kompatibilitou. V první betaverzi Firefoxu 3.1 je ovšem podpora věrnějšího zobrazení barev aktivní a je to znát. Na obrázku níže vidíte vlevo zobrazení obrázku ve Firefoxu 3.1 Beta 1 a vpravo ve Firefoxu 3.0.3.

ICC ve Firefoxu
Zobrazení barev: Firefox 3.0.3 vs. Firefox 3.1 Beta 1

Vylepšení tabbed-browsingu i GUI

Firefox 3.1 slibuje i některé poměrně zajímavé úpravy uživatelského rozhraní související s podporou prohlížení stránek v panelech (tabbed-browsing). V první řadě lišta s panely bude ve výchozím nastavení vždy zobrazena. Doposud se objevovala, jen když uživatel otevřel další panely. Jenže to prý vedlo k tomu, že řada koncových uživatelů o funkci tabbed-browsingu vůbec nevěděla. Právě proto nyní bude lišta s panely zobrazena vždy i s tlačítkem pro otevření nového panelu po pravé straně. Její automatické schovávání při pouze jednom otevřeném panelu však půjde jednoduše zvolit v nastavení prohlížeče.

V první betaverzi už je také k vidění nové přepínání mezi panely vycházející z rozšíření Ctrl+Tab. Pokud má uživatel otevřeno více panelů a stiskne klávesovou zkratku Ctrl+Tab, zobrazí se mu na obrazovce jednoduchá nabídka s náhledy stránek otevřených v panelech. Je velmi podobná nabídce pro přepínání mezi okny, která se ve Windows Vista zobrazí po stisknutí Alt+Tab.

Firefox 3.1 Beta 1 Ctrl+Tab
Přepínání mezi panely ve Firefoxu 3.1 Beta 1.

Zatím i pod Windows XP zůstává v černé barvě, což příliš nekoresponduje se snahami Firefoxu maximálně zapadnout do vzhledu systému, ale třeba ještě do finální verze v motivu pro Windows XP dozná nějakých změn. Uvidíme.

Další vylepšení tabbed-browsingu spočívá v speciální obrazovce s náhledy na všechny otevřené stránky v panelech. V první betaverzi ani nočních sestaveních ji sice ještě nenalezneme, ale už byla prezentována v jednom experimentálním buildu, z něhož pochází níže přiložený screenshot:

Firefox
Náhledy všech panelů v pokusném buildu Firefoxu 3.1

Vyobrazená tabulka s náhledy ve zmíněném experimentálním sestavení nahrazuje klasickou nabídku se seznamem otevřených panelů nacházející se pod tlačítkem se šipkou na pravém kraji panelové lišty. Tato obrazovka sloužící pro pohodlnější přepnutí mezi otevřenými panely určitě pro uživatele Internet Exploreru 7 vypadá povědomě. Prohlížeč Microsoftu skutečně obdobnou funkci nabízí již v aktuální ostré verzi a něco podobného lze již dnes do Firefoxu doplnit třeba díky rozšíření Showcase, byť zobrazení není tolik efektní.

Anonymní režim a další vylepšení

Firefox 3.1 by měl přinést i některé další menší, ale rovněž zajímavé novinky. Krátce po uvedení Google Chrome s anonymním režimem se zástupci Mozilla Corporation nechali slyšet, že podobnou funkci přinese i Firefox 3.1. O speciálním režimu, ve kterém se na pevný disk neukládají žádné stopy surfování, se uvažovalo už dříve, ale nakonec zůstalo jenom u úvah. Jenže k Safari, které anonymní režim poskytuje již delší dobu, se přidává i nový prohlížeč Google Chrome a zmíněnou funkci bude obsahovat také Internet Explorer 8, takže Mozilla Corporation byla konkurencí de facto donucena tuto funkci přidat na seznam priorit při vývoji Firefoxu 3.1. V jeho první betaverzi anonymní režim ještě chybí, ale už v té druhé by měl být přítomen. Firefox 3.1 Beta 2 vyjde snad někdy na přelomu listopadu a prosince.

Další plánovanou novinkou, kterou si tentokrát již mohou uživatelé vyzkoušet i v první betaverzi, je implementace Geolocation API. Prohlížeč tedy bude umět webové stránce sdělit aktuální polohu uživatele/počítače. Uživatelé se však nemusí bát o své soukromí. Před vyzrazením polohy se Firefox zeptá, jestli tento údaj chcete dané stránce prozradit, a ještě mu můžete určit, jak moc konkrétní smí být.

UX DAy - tip 2

Firefox 3.1 Beta 1 - Geo API
Dotaz k odeslání polohy ve Firefoxu 3.1 Beta 1

Další plánovanou novinkou je drobné vylepšení inteligentního adresního řádku, který známe už ze současného Firefoxu 3. Nový adresní řádek při zadávání textového řetězce umí prohledávat nejen dříve zadané adresy, ale i jména stránek či uložené záložky a štítky a podle toho nabízí relevantní stránky. Bohužel momentálně prohledává vše naráz, což je často dosti chaotické. Firefox 3.1 proto počítá se speciálními znaky, pomocí kterých bude možné hledání omezit. Například pro prohledávání pouze záložek bude stačit před textový řetězec vložit hvězdičku, pro hledání pouze v nadpisech dříve navštívených stránek zase vložíte mřížku a tak podobně. Viz následující tabulka:

FF 3.1 adresní řádek
Akce Znak
Hledání v historii ^
Hledání v záložkách *
Hledání ve značkách +
Hledání v nadpisech #
Hledání v adresách @

Kdy Firefox 3.1 vyjde?

Původní optimistické odhady zněly tak, že by finální Firefox 3.1 mohl vyjít ještě letos, ale předběžné datum uvedení se s postupem času začalo posouvat. Podle posledních informací nebude Firefox 3.1 dostupný dříve než někdy okolo poloviny února 2009. Měsíc po něm by pak měl vyjít i e-mailový klient Mozilla Thunderbird 3.0.

Která z novinek se vám jeví jako nejzajímavější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).